Μητσοτάκης: Αν διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, είμαστε έτοιμοι για επαφές με την Τουρκία

Ï ðñùèõðïõñãüò ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò áðáíôÜåé óå åñùôÞóåéò äçìïóéïãñÜöùí êáôÜ ôçí äéÜñêåéá óõíÝíôåõîçò Ôýðïõ óôï óõíåäñéáêü êÝíôñï "É.Âåëëßäçò", óôá ðëáßóéá ôïõ Thessaloniki Helexpo Forum, Èåóóáëïíßêç, ÊõñéáêÞ 13 Óåðôåìâñßïõ 2020. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÔÏÓÉÄÇÓ

Θετικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, το οποίο ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να έχει και συνέχεια, τονίζοντας πως η αποκλιμάκωση δεν είναι στιγμιαίο γεγονός.

«Ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων.

Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες κάτι που δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί τον τελευταίο μήνα και χωρίς τη δική μας υπαιτιότητα.

Η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής προς σε αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον δούμε δείγματα έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και σύντομα για τη μια και μείζονα διαφορά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο σε μια περιοχή που είναι μη οριοθετημένη απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, κάτι που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ειλικρινούς αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ώστε να μείνει πίσω η ένταση”, είπε συμπληρώνοντας πως διπλωματικά η Ελλάδα είναι πιο ενισχυμένη και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το μόνο πρόβλημα με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Βεβαίως και μπορεί να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν είμαι αρνητικός. Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται”, είπε.

Όσο για το ποιό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας: Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι καλύτερη ένδιεξη καλής θέλησης να συζητήσω με την Τουρκία. Το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας.

“Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά”, τόνισε. Φρόντισα να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην επιτεθώ στον Τούρκο Πρόεδρο. Στο μεταξύ κάναμε εξαιρετικά ενεργητική διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες με αραβικά κράτη.

Σχετικά με τις κυρώσεις και το γιατί θεωρεί ότι έγινε η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».

Τόνισε ακόμη πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».

Εξοπλιστικά

Για τα αμυντικά και την συμφωνία με την Γαλλία είπε ότι “γίνονται κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αναγνωρίζουμε ότι ένοπλες δυνάμεις είναι πρώτα απ’ όλα τα ανθρώπινο δυναμικό“.

«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου» είπε.

Για τα αεροσκάφη Rafal είπε πως θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000 και πως στόχος τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στη χώρα στις αρχές του 2021 μέχρι και το 2022.

Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη και πως οι 4 νέες φρεγάτες και η αναμόρφωση 4 φρεγατών δεν μπορούν να κοστολογηθούν τώρα γιατί θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Η συμφωνία για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας λέει ότι σε μη οριοθετημένες περιοχές απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορούμε να κάνουμε διερευνητικές επαφές όσο κάποιος κάνει μονομερείς ενέργειες.

Μακριά από εμάς η “μυστική διπλωματία”

Για τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του πρωθυπουργού σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία», ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο.

Επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός να ενημερώνει κανέναν όταν ήταν πρωθυπουργός για το τι συζήτησε με τον κ. Εντογάν όταν ήταν μόνοι.

Η γραπτή συμφωνία ήταν τα πρακτικά για όσα συζητήθησαν

Απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν μπορούν να λέγονται όλα όσα συζητιούνται.

Έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να αποκαλεί εμένα πολιτικό απατεώνα ο κ.Τσίπρας.

Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο εθν. συνεννόησης. Ένα τέτοιο πλαίσιο έχει διαμορφωθεί. Ενοχλούμαι όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο”, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version