Την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πάρει χρόνο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας στην εν εξελίξει διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Ο κ. Καλίν ο εκφραστής της πλέον σκληρής προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν προφανώς ανέπτυξε τις θέσεις που σήμερα, συγκυριακά, υποστηρίζει η Τουρκία. Όπως όλοι γνωρίζουν οι θέσεις αυτές μεταβάλλονται κατά το δοκούν, με βάση τις στιγμιαίες ισορροπίες που θέλει να πετύχει ο Ερντογάν. Και έτσι πολύ συχνά έχουμε οβιδιακές μεταμορφώσεις χωρίς προφανώς να εξηγείται η αμέσως προηγούμενη θέση.
- Αν και όπως υποστήριξε το σεισμογραφικό Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση, είπε ότι είναι μια ευκαιρία για να επανεκκινήσουν οι δύο πλευρές τις διερευνητικές επαφές.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του European Council on Foreign Relations σε ένα μικρό κύκλο διεθνών αναλυτών και δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Απόστολου Μαγγηριάδη για το εάν το Oruc Reis έχει αποσυρθεί ή έχει μείνει στο λιμάνι της Αττάλειας για μερικές εβδομάδες.
«Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών χθες, το Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και θα παραμείνει εκεί. Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία. Και ο Πρόεδρος μας είπε «πρόκειται για μια ευκαιρία» όπως και την προηγούμενη φορά, όταν απέσυρε τη NAVTEX τον Ιούλιο. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτή τη φορά. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα προχωρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και μετά και πως επίσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Και ελπίζουμε πως το κλίμα θα είναι ευνοϊκό, θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε σχέση με το ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν για τις επόμενες εβδομάδες για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν.
- Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά, «δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
Ωστόσο, ο Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία.
- «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες, ή τους επόμενους μήνες. Ακόμη κι όταν τελειώσει η Γερμανική προεδρία, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως με το τέλος της, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Θα πάρει χρόνο. Για αυτό και χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση, την οποία βλέπω και από τις δυο πλευρές, ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί σε αυτό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επίσης έχει δεσμευτεί, η ομόλογός μου στην ελληνική πλευρά το ίδιο και συζητάμε συνέχεια», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αποκλιμάκωση της έντασης υπογραμμίζοντας ότι «θεωρώ πως με τη βοήθεια της γερμανικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι έχουν παίξει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου».