Τις πληροφορίες που διακινεί η Τουρκία περί «ανταλλαγής απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» στο ΝΑΤΟ σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν «Δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Αναφορές σε “ανταλλαγή απόψεων” στο πλαίσιο “τεχνικών συζητήσεων” εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της».
Ο Έλληνας αξιωματικός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.
«Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων» προσθέτουν.
Τουρκία: Με την Ελλάδα ανταλλάξαμε απόψεις – Θα επικοινωνήσουμε ξανά
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι Αθήνα και Άγκυρα αντάλλαξαν απόψεις και θα υπάρξει νέα επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου σημειώνει ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση όπου συζητήθηκαν μέτρα για την πρόληψη πιθανής παρέμβασης μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων».
Η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την Αν. Μεσόγειο
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), η Αθήνα διαμήνυσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί ότι αυτός, είτε πολιτικός είτε και τεχνικός, είναι δυνατόν να ξεκινήσει πριν απομακρυνθούν όλα τα σκάφη και φυσικά το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» από την επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το κλίμα στο Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν παγωμένο, με τη Γερμανία να κρατάει «ίσες αποστάσεις» με σκοπό να μπορέσει να υπάρξει διάλογος και να ευοδωθεί η πρωτοβουλία της για αποκλιμάκωση – μία πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών.