Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο Τζωρτζ (Γεώργιος) Μπίζος που ήταν ο Έλληνας δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα. O Μπίζος γεννήθηκε το 1927, ενώ τα αίτια του θανάτου του ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν έχουν διευκρινιστεί.
«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό». «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Ο Τζορτζ Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συνέχισε.
Ο Τζορτζ Μπίζος γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 13 του στο χωριό Βασιλίτσι της Μεσσηνίας. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, ο πατέρας του έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του προστατεύοντας επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες που καταδίωξαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Με μια ψαρόβαρκα προσπάθησε να τους πάει στην Κρήτη παίρνοντας μαζί και τον μικρό Γιώργο. Τρεις μέρες πάλευαν με τα κύματα, μέχρι που τους μαζεύει ένα συμμαχικό πλοίο και τους πάει στην Αλεξάνδρεια, αφού η Κρήτη είχε ήδη καταληφθεί. Από εκεί έφυγαν για τη Νότια Αφρική.
Εκεί σπούδασε Νομική, έδωσε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέκτησε μεγάλη φήμη μέχρι το 1963 που ο Νέλσον Μαντέλα τον κάλεσε να τον υπερασπιστεί στη δίκη της Ριβόνια. Έγινε ο υπερασπιστής θρύλος στη δίκη του: «Πρότεινα στον Νέλσον να πει ότι ήλπιζε να ζήσει και να υλοποιήσει τα ιδανικά του, αλλά αν χρειαζόταν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Αυτό που επηρέασε την πρότασή μου ήταν η ιδέα, ότι ο Σωκράτης ίσως να είχε σωθεί αν δεν είχε προκαλέσει με τόσο αποφασιστικό τρόπο τους Αθηναίους ενόρκους. Έπεισα τον Μαντέλα να προσθέσει το «εάν είναι αναγκαίο» ώστε η δήλωσή του να μην εκληφθεί από το καθεστώς ως πρόθεση να γίνει μάρτυρας και καταδικαστεί σε θάνατο αντί για φυλάκιση». Χαρακτηρίστηκε ως ο δικηγόρος που νίκησε το Απαρχάιντ.
Στην αυτοβιογραφία του, ο Νέλσον Μαντέλα αποκαλεί τον Γιώργο Μπίζο, «αδελφό», περιγράφοντάς τον, ως ένα παιδί Ελλήνων Μεταναστών, που συνδυάζει «ένα συναισθηματικό χαρακτήρα, με ένα οξύ μυαλό». Ο ίδιος δεν αρέσκεται σε βαρύγδουπους τίτλους. Κι ας φέρει επάξια τον τιμητικό τίτλο «Πρεσβευτής Ελληνισμού» που του απένειμε η Νομαρχία Αθηνών. Ενας τίτλος, που προστίθεται στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει. Μία εξ αυτών, το Μάιο του 2001, όταν ανακυρήχθηκε ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Ακαδημίας Δικηγόρων, δικηγόρος της χρονιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον.