Σε νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας επιδόθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, καλώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την αμεροληψία εν μέσω της διαμάχης Αθήνας – Άγκυρας.
Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε την ετοιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση» δήλωσε, τονίζοντας ότι «αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε και η Τουρκία θα επιμείνει στις δικές της».
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η Άγκυρα ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Βερολίνου «να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία», αλλά ενώ οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν συζητήσεις, «η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο», αποδεικνύοντας -κατά τον ίδιο- ότι δεν είναι έτοιμη.
Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου είχε την ευκαιρία να περιγράψει αναλυτικά την τουρκική θέση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή. Ο ίδιος εξήγησε ότι η στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει δύο διαστάσεις, πρώτον τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και ό,τι προβλέπει για τα παράκτια κράτη, και δεύτερον, την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους στους ενεργειακούς πόρους.
Ισχυρίστηκε δε ότι η ένταση οφείλεται σε μονομερείς δράσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι «αποκλείουν την Τουρκία» από τις συνεργασίες στην περιοχή (απαριθμώντας τις τριμερείς με τη Γαλλία και το Ισραήλ).
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και είπε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των εσόδων από τις γεωτρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε 7 χρόνια, ως το 2018 για να δράσει σε σχέση με τις γεωτρήσεις
Για το Οruc Reis δήλωσε ότι «στείλαμε το σεισμογραφικό σε σημείο που καταγράψαμε στα ΗΕ το 2004», αλλά «σταματήσαμε γιατί η Μέρκελ μας είπε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία». «Ωρες πριν την έκδοση της κοινής μας δήλωσης, οι Έλληνες, υπέγραψαν με την Αίγυπτο… δεν το ήξερε η Γερμανία, ούτε η Κομισιόν, ήμουν στη Μάλτα, ούτε ο Μπορέλ το ήξερε, ούτε ο Χάικο Μάας, ο Σύμβουλος της Μέκρελ Χέκελ κανείς …» δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται –σύμφωνα με την Αθήνα- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.