Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (των Robin Emmott, Gabriela Baczynska και John Chalmers) από τις Βρυξέλλες αναφέρεται στη δήλωση τεσσάρων Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθυστέρηση της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας.
Εξαιτίας, όπως ισχυρίζονται, «μιας ξεχωριστής διαμάχης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου».
Επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της παράλυσης που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.
Σύμφωνα με ανώνυμο διπλωματικό στέλεχος της Κύπρου, συνεχίζει η ανταπόκριση, η Λευκωσία τάσσεται υπέρ των κυρώσεων, ωστόσο, έχει ζητήσει χρόνο για να τις μελετήσει, ενώ αρνείται κατηγορηματικά τη διασύνδεση των δύο διαδικασιών που αφορούν στη Λευκορωσία και στην Τουρκία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η τήρηση επιφύλαξης από κυπριακής πλευράς, σύμφωνα με πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., επιδιώκει να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να συμφωνήσουν για την επιβολή παρόμοιων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Αναφερόμενη στην αντίδραση ορισμένων διπλωματικών στελεχών εξαιτίας της αδυναμίας της Ε.Ε. να διαχειριστεί την κατάσταση, η ανταπόκριση, επικαλούμενη σχετικό σχόλιο ευρωπαίου διπλωμάτη, σημειώνει ότι η προβληματική διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε. έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή, και η στάση της Κύπρου είναι δηλωτική της απόγνωσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, η οποία ασφαλώς δεν ενεργεί κακόβουλα.
Η τουρκο-κυπριακή διαμάχη αυξάνει τη δυσπιστία των διπλωματικών κύκλων για την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., τονίζει η ανταπόκριση.
Επισημαίνει ότι η Ε.Ε., χάρη στην πάλαι ποτέ ήπια ισχύ της, η οποία είχε βοηθήσει τις πρώην κομμουνιστικές χώρες να αποκτήσουν ελεύθερες οικονομίες, παλεύει πλέον να επιβάλει την επιρροή της, αντιμέτωπη με τις πολιτικές τύπου «Η Αμερική πρώτα», του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ: Reuters, Turkey-Cyprus dispute holding up EU’s Belarus sanctions, diplomats say