Μετά το γοητευτικό μονοθέσιο Single Seater Concept με αφετηρία την τεχνολογία του Ariya, η ιαπωνική φίρμα επεκτείνει ακόμα περισσότερο το πεδίο εφαρμογών της, δημιουργώντας σε συνεργασία με την ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA) ένα σεληνιακό ρόβερ.
Σύμφωνα με τις συστάσεις το rover χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία διαχείρισης ηλεκτροκινητήρων με το Ariya παραγωγής, υπό το σκεπτικό να διαθέτει την απαιτούμενη πρόσφυση για το ολισθηρό σεληνιακό έδαφος.
Για λόγους που έχουν σχέση με τον όγκο και το βάρος που ως γνωστόν έχουν κρίσιμη σημασία για μια αποστολή στο διάστημα, το rover δεν χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική του Ariya, αρκούμενο ωστόσο στο λογισμικό διαχείρισης που εφοδιάζει το ηλεκτροκίνητο SUV.
Για την περίσταση, η Nissan έχει τροποποιήσει το λογισμικό προκειμένου να ελέγχει κάθε τροχό ξεχωριστά, αντί για κάθε άξονα όπως ισχύει για το ηλεκτροκίνητο Ariya, με αποτέλεσμα το e-4ORCE να λειτουργεί εν είδει traction control το οποίο θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην ολισθηρότητα του αμμώδους ρηγολιθικού εδάφους της σελήνης και σε ενδεχόμενες αναβάσεις ή καταβάσεις απότομων γεωλογικών σχηματισμών.
Σε ό,τι αφορά την χρησιμότητα του rover στον «πραγματικό κόσμο» σύμφωνα με τον Toshiyuki Nakajima, επικεφαλής εξελιγμένων εφαρμογών στην Nissan «ο στόχος μας είναι η απόλυτη εμπειρία οδήγησης και επιδόσεων και πιστεύουμε ότι η τεχνογνωσία που αποκομίζουμε από αυτό το project με την JAXA θα οδηγήσει σε νέες καινοτομίες προς όφελος των πελατών μας».
Προς το παρόν η Nissan δεν έχει διευκρινίσει κατά πόσο το συγκεκριμένο rover θα χρησιμοποιηθεί όντως σε αποστολή στο φεγγάρι. Η JΑXA σημειώνει πάντως ότι τα συμπεράσματα από το project θα βρουν εφαρμογή σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.
Πηγή: in.gr