Βίωσε έναν εφιάλτη. Βρήκε τη δύναμη όμως να σταθεί στα πόδια της. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έγινε σύμβολο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το αναγνώρισε απονέμοντας της σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το βραβείο “Δύναμη Ψυχής”.
Μετά την επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι από την Έφη Καρακάτζουλα, τον Μάιο του 2020, η Ιωάννα δεν έμεινε μόνη. Ένα τεράστιο «κύμα αγάπης» την αγκάλιασε, κάτι που όπως τόνισε και ίδια δεν περίμενε ποτέ να συμβεί.
“Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου, ό,τι έκανα το έκανα προσπαθώντας να επιβιώσω και να σταθώ στα πόδια μου. Είναι μεγάλη ικανοποίηση που μέσα από όλο αυτό το άσχημο βγήκε κάτι όμορφο για πολλούς ανθρώπους” σημείωσε.Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν όμως η επόμενη μέρα και το πώς θα διαχειριστεί ψυχολογικά την επίθεση με το καυστικό υγρό.
“Άντλησα δύναμη από τον χαρακτήρα μου, τη ψυχή μου αλλά πήρα δύναμη και από την οικογένειά μου, τους γιατρούς. Έλαβα τεράστια υποστήριξη, κυρίως από τον κόσμο, οπότε στις δύσκολες στιγμές σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω και να απογοητεύσω τόσο κόσμο που με έχει στήριξη. Είναι κίνητρο για μένα” εξήγησε.
Η συγκλονιστική εξομολόγηση
Όταν η Ιωάννα ανέβηκε στο βήμα ο χρόνος σταμάτησε. Θυμήθηκε τα όσα φριχτά βίωσε και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της.
«Δεν ήταν ένα ατύχημα, αυτό που έπρεπε να αποδεχθώ ήταν ότι επεδίωξε ένας άνθρωπος να μου το κάνει αυτό”, είπε και συνέχισε:
Πέρασα από διάφορα στάδια. Έκανα 20 μέρες για να επικοινωνήσω. Φανταστείτε έναν γονιό να βλέπει το παιδί του λιωμένο, καμμένο και να κρατάει μία στάση ψυχραιμίας. Ήταν κάτι που κράτησα γιατί ήταν πολύ δύσκολες μέρες. Η πρώτη μέρα που της μίλησα ήταν η μέρα της σύλληψης του θύτη μου. Τότε ένιωσα έτοιμη να μιλήσω με έναν άνθρωπο. Από κει και πέρασα πέρα από διάφορα στάδια. Ένιωθα πως έφταιγα, ότι απέτυχα να προστατεύσω τον εαυτό μου και προς το τέλος της νοσηλείας μου έπαθα αυτό που λέμε “ιδρυματοποίηση”, ότι το νοσοκομείο ήταν ο συνδετικός κρίκος στην προηγούμενη ζωή μου με τη νέα μου ζωή. Με φόβισε πολύ”.
H Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε ακόμα για την κατάθλιψη και τις πρώτες μέρες όταν επέστρεψε στο σπίτι της.
“Τις πρώτες μέρες στο σπίτι έλεγα ότι θα βάλω τα δυνατά μου. Είχα τουλάχιστον μία εβδομάδα στο κρεβάτι κοιτώντας το ταβάνι. Το σώμα μου δεν μπορούσε να υπακούσει στις σκέψεις μου. Εκεί, ξεκίνησα ψυχοθεραπεία”.
Το χειροκρότημα στην Ιωάννα συνοδεύτηκε και από δάκρυα συγκίνησης για μια ηρωίδα της ζωής.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» και πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.