Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών.
Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.
Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το πρωί τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.
Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.
Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το πρωί τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.
Οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:
- 23,8 λεπτά για όσους έχουν κατανάλωση από 0-500 κιλοβατώρες
- 18,8 λεπτά για όσους έχουν κατανάλωση από 501-1000 κιλοβατώρες
- 9,8 λεπτάγια όσους έχουν κατανάλωση από 1001 κιλοβατώρες και πάνω. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το 2 % των νοικοκυριών
Ισχύει το κίνητρο εξοικονόμησης με πρόσθετη επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15%.
Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως είπε ο κ. Σκρέκας απορροφάται το 100% της αύξησης με επιδότηση 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kvA, και για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για μεγαλύτερη ισχύ και όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τιμολόγια, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
-
- Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh/μήνα θα πλήρωνε 159 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.
- Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh/μήνα θα πλήρωνε 278 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ ή 111 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον 15% από την κατανάλωση του.
- Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα θα πλήρωνε 476 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ ή 209 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον 15% από την κατανάλωση του.
Οι τρεις κλίμακες επιδότησης
Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα με επιδότηση 238 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 90% των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.
Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.
Σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 188 ευρώ / MWh. Ενώ ισχύει επιπλέον μείωση 50 ευρώ στον λογαριασμό για όσους πετύχουν μείωση της κατανάλωσης τους κατά 15%
Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ /MWh.
Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.
Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 286 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Επαγγελματικά Τιμολόγια
- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότησηγια τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πώς επιδοτείται το φυσικό αέριο
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.