Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση της Υγείας μέσα από ένα δίκτυο που βασίζεται στη συνέργεια και τη συνεργατικότητα, μεταξύ υπηρεσιών και φορέων της πόλης, σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις πολιτικές του υπουργείου Υγείας. Με αφορμή την ένταξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, πραγματοποιήθηκε (23.01) ενημερωτική ημερίδα για τα Προγράμματα και τις οριζόντιες πολιτικές του δικτύου, με ομιλήτρια την Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τον Π.Ο.Υ. και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα.
«Θέτουμε ως προτεραιότητα», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «την Υγεία των πόλεων μας, οι οποίες είναι άρρωστες με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται αλλά και να δυσχεραίνει η υγεία των πολιτών και αυτοί να επιβαρύνονται ψυχικά και ψυχοσωματικά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θάνατοι». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην έλλειψη πρασίνου στη Θεσσαλονίκη ευρύτερα, καθώς η πόλη είναι τελευταία στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο, πανευρωπαϊκά, στην ανάγκη απελευθέρωσης χώρων από τη μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης και την «πράσινη» αξιοποίηση ελεύθερων χώρων περαιτέρω. Πρόσθεσε δε, ότι «η βελτίωση της ποιότητας ζωής πρέπει να ξεκινά από τις υπηρεσίες και τις δομές που υπάρχουν στον δήμο, σημειώνοντας ότι η επανενεργοποίησή μας (πρώτο μνημόνιο συνεργασίας με την παλιά μορφή του Δικτύου είχε υπογραφεί το 1994) στο Δίκτυο, μας δίνει την ευκαιρία να εναρμονιστούμε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς».
Μιλώντας για τη λειτουργία και το όραμα του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων η κ. Παπαθανασοπούλου υπογράμμισε την σημαντικότητα του έργου του, ειδικά μετά από τις ανατροπές που έφερε η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, αλλά και η πανδημία. «Χάσαμε 3 χρόνια προσδόκιμου επιβίωσης σύμφωνα με τους δείκτες του ΠΟΥ και κατέβηκε το επίπεδο της ποιότητας περίθαλψης». Στόχος, όπως τόνισε η κ. Παπαθανασοπούλου, είναι η ευημερία, η ειρήνη, η ισότητα, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς κα., αξίες και πολιτικές που θα προκύψουν και θα εφαρμοστούν με τη σύμπραξη και συνέργεια, μέσα από μία άλλου τύπου διακυβέρνηση, οριζόντια, Η Νταίζη Παπαθανασοπούλου σημείωσε δε ότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι η καρδιά του Προγράμματος ως προς την εφαρμογή του σε κάθε πόλη και το μέσο η Συντονιστική Επιτροπή.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα το Τόκυο που, αν και έχει 22 εκατ. κατοίκους, έχει ακριβώς το ίδιο μοντέλο λειτουργίας με τον μικρότερο ελληνικό δήμο (της ορεινής Δωρίδας), που ανήκει στο δίκτυο. Συμπλήρωσε ότι η δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικότητας λειτουργεί μάλιστα ψυχοθεραπευτικά και πολύ αποδοτικά. «Σύνθημά μας αυτήν την πενταετία στον Π.Ο.Υ. είναι No one left behind/Κανείς δεν είναι μόνος του. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Πάνω σε αυτό όλο έχουμε χτίσει όλη μας την πολιτική».
Το πνεύμα του δικτύου συμπυκνώνει το σύνθημα: Σχεδιάζουμε μαζί υλοποιούμε μαζί ενώνουμε δυνάμεις, εξοικονομούμε πόρους, και αυτό δημιουργεί μία μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης. Παράλληλα η συντονίστρια του δικτύου σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας με τους φορείς της πόλης, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι των πολιτών και μπορούν αλλά και πρέπει να συμβάλλουν στον σχεδιασμό πολιτικής, π.χ. Οργανώσεις γυναικών, Σύλλογοι ΑμεΑ κτλ».
Ανάμεσα στους στόχους του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων είναι η επιδίωξη επίσημης συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά όργανα χάραξης πολιτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Συντονίστρια του Δικτύου Υγιών Πόλεων για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι η αναπληρώτρια Προϊσταμένη Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού Νικολέττα Δαλάτση. Στην Ημερίδα συμμετείχαν η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στελέχη της διοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες και διευθυντές Σχολείων.