Η ουγγρική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου αποφεύγει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Ούγγρος πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Benedek Jávor σε συνέντευξή του στην EURACTIV Πολωνίας, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη ελπίζει σιωπηλά ότι θα υπάρξει τροποποίηση των συνόρων στην περιοχή.
«Αυτοί [η κυβέρνηση της Ουγγαρίας] θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πιστεύουν ότι η Μόσχα θα νικήσει την Ουκρανία και υπάρχει πιθανότητα τροποποίησης των συνόρων με την Ουκρανία και προσάρτησης της περιοχής Ποντκαρπάτσιε», είπε ο Γιάβορ.
Ερωτηθείς εάν αυτό είναι ένα «επίσημο» σχέδιο, απάντησε αρνητικά, αλλά είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε ανοιχτά ότι μετά την καταστροφή της Ουκρανίας, η Ρωσία θα μπορούσε να τη χωρίσει μεταξύ Πολωνίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας.
«Έχω ακούσει την προθυμία της Ουγγαρίας να εμμείνει σε αυτό το σχέδιο κατά τη διάρκεια άτυπων συνομιλιών με κυβερνητικούς πολιτικούς. Ο Όρμπαν δεν το έχει αναφέρει ανοιχτά», είπε ο Jávor.
Ο Ούγγρος πολιτικός εξήγησε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την ενέργεια, όχι επειδή η Μόσχα τον εκβιάζει, αλλά λόγω του γεγονότος ότι θέλει η Βουδαπέστη να εξαρτάται «οικειοθελώς» από τη Ρωσία.
«Θα ήταν τεχνικά δυνατό να φτάσουμε σε άλλες προμήθειες πετρελαίου. Έχουμε τον αγωγό της Αδριατικής από την Κροατία, θα μπορούσαμε επίσης να εισάγουμε πετρέλαιο από την Αυστρία. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο είναι επί του παρόντος στρατηγικά σημαντικό, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να αντικατασταθεί», σημείωσε.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, είπε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς υπάρχουν λιγότερες εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού και η Ουγγαρία εξαρτάται κατά 90% από το ρωσικό αέριο.
Παραδέχτηκε ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να συνδεθεί με την υποδομή φυσικού αερίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα με χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Ρουμανία, ακόμη και η Σερβία.
«Υπάρχει η δυνατότητα σε επίπεδο υποδομών, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν συμφωνίες και συμβάσεις. Αντίθετα, η Ουγγαρία υπέγραψε μακροπρόθεσμο συμβόλαιο 10+5 ετών με την Gazprom το φθινόπωρο του 2021, λίγο πριν από την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ουγγρική κυβέρνηση είναι πολύ δεσμευμένη να μην το σπάσει», κατέληξε.
Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/proin-eyrovoyleytis-i-oyggaria-prosvlepei-se-metapolemika-ofeli-apo-ti-rosia/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=13877&pnespid=r6hqCyofL74H1PzYvD2rGoCJ7gL.BZh4dbSux_RrqARmRolY.Cs_vHJRAWdzgKLSGD1PkrtZiA