«Εμείς παρέχουμε ασφάλεια στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αντίθετα, χώρες όπως η Τουρκία και η Λιβύη, καταναλώνουν ασφάλεια σε βάρος της περιοχής. Αυτή η διαφοροποίηση επιβεβαιώνει τον πραγματικό ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας. Ένα ρόλο για τον οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι», υπογράμμισε στην ομιλία του, στην κατάμεστη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή, ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ως καλεσμένος ομιλητής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε εκδήλωση με τίτλο «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Διεθνές γεωστρατηγικό σκάκι στην Ανατολική Μεσόγειο». Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο Σερραίος βουλευτής ευχαρίστησε τους φοιτητές της παράταξης για την πρόσκληση και τόνισε ότι η νέα γενιά αποτελεί τη δύναμη του μέλλοντος. «Η πρόσκληση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της μεγαλύτερης φοιτητικής παράταξης, της παράταξης των Αρχών και των Ιδεών, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα. Εδώ, στη Θράκη, το Πανεπιστήμιο «παράγει» εξαιρετικούς επιστήμονες αλλά και άξιους νέους πολιτικούς, όπως τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου. Η νέα γενιά οδηγεί τις εξελίξεις. Εσείς είστε η δύναμη της χώρας», δήλωσε.
Ο κ. Χατζηβασιλείου έδωσε το περίγραμμα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ανέδειξε το παράλογο χαρακτήρα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. «Ο αναθεωρητισμός δεν είναι μια πρόσκαιρη ασθένεια, αφού έχει αναχθεί σε δομικό στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εντός αυτού του πλαισίου, η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί το νέο εθνικό αφήγημα της Τουρκίας, το οποίο λειτουργεί ως όχημα για την κατίσχυση του ερντογανισμού. Σύγχρονη έκφανση του αναθεωρητισμού αποτελεί το παράνομο και παράλογο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το όποιο παραβιάζει καταφανώς κάθε έννοια δικαίου», δήλωσε.
Επιπλέον, ο βουλευτής ανέδειξε τους ορθούς χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φοβήθηκε και δεν πτοήθηκε. Αντιμέτωπη με την παρανομία απάντησε με διεθνή νομιμότητα, προχωρώντας στη σύναψη Συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και σε συνεννόηση με την Αλβανία. Η χώρα μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλύονται οι διαφορές στην περιοχή και αυτός είναι ο δρόμος του Διεθνές Δικαίου», τόνισε.
Ο κ. Χατζηβασιλείου συνέχισε αναλύοντας τις προεκτάσεις της ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας και τις αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης στη συνέχεια των προκλήσεων. «Η Συμφωνία με την Αίγυπτο εξουδετερώνει τα παράνομα αποτελέσματα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στην εξωτερική πολιτική κυριαρχεί συχνά το μοτίβο δράση-αντίδραση. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε με τρόπο νόμιμο και ταυτόχρονα αυστηρό. Όταν, στη συνέχεια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το νέο παράνομο Σύμφωνο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η Αθήνα πάλι έδειξε ψυχραιμία και σοβαρότητα. Η απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα όρια των ελληνικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης ήταν ορθή και σύμφωνη με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα τους έπιασε όλους στον ύπνο. Κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας, δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε τόσο γρήγορα μια τόσο ιστορική απόφαση, επενδύοντας στην ενεργειακή ασφάλεια για όλη την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε.
Στη συνέχεια, ο Σερραίος βουλευτής σκιαγράφησε τη θέση της Ελλάδας στη νέα μεσογειακή σκακιέρα. «Δεν πέφτουμε στην παγίδα του ρητορικού ανταγωνισμού. Εμμένουμε σε νόμιμες συμφωνίες με γειτονικά κράτη, αυξάνοντας το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα και θωρακίζουμε υποδειγματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, επενδύουμε σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας στη Μεσόγειο και καθιστούμε τη χώρα πόλο ενεργειακής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Θράκης είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού καθίσταται γεωπολιτικός κόμβος, βαρύνουσας αξίας για το ΝΑΤΟ, καθώς και εναλλακτικό πέρασμα των Στενών του Βοσπόρου», τόνισε.
Τέλος, σχετικά με τις τραγικές εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε ότι η άμεση ενεργοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει το σεισμόπληκτο λαό της Τουρκίας επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας καλός, υπεύθυνος και σοβαρός γείτονας. «Η σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας που έχει ο μέσος Τούρκος για την Ελλάδα. Στο δηλητήριο που κατά καιρούς στάζει η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας, εμείς απαντούμε με αλληλεγγύη και σοβαρότητα», προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Νικόλαος Παπαναστασόπουλος.