Είκοσι πέντε φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανέλαβαν τον ρόλο νέων διπλωματών και συμβούλευσαν τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ (Matthew Lodge), για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Young Diplomats 2022-2023 for the British Embassy in Greece».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αίθουσα Συνεδρίων «Ηλίας Κουσκουβέλης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, με την παρουσία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ρεβέκκας Παιδή, που είχε και την επίβλεψή του προγράμματος, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, τον Βρετανό Πρέσβη και την Επίτιμο Πρόξενο, Μαρία Τσακάλη, που τον συνόδευε, υποδέχθηκαν στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς. Ο κ. Λοτζ ενημερώθηκε για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τις δράσεις εξωστρέφειας του Ιδρύματος, μέσα στις οποίες εντάσσεται και το πρόγραμμα «Young Diplomats 2022-2023 at the British Embassy in Greece». Επίσης, εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω κοινών δράσεων, σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς τομείς, ενώ επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που αναμένεται να παίξει η συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών στη νέα εποχή.
Η παρουσίαση των προτάσεων έγινε στην Αίθουσα Συνεδρίων «Ηλίας Κουσκουβέλης», όπου χαιρέτισαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Αθανάσιος Ζέρβας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς. Τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του μαθήματος Σύγχρονη Διπλωματία, Οικονομία και Επιχειρήσεις, για τέσσερις διαφορετικές προτεραιότητες της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή: α) τις σχέσεις Ελλάδας-Η.Β., β), τις περιφερειακές προοπτικές σε καιρούς κρίσης, γ) τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο, δ)ζητήματα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών και ε) τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες χαρακτήρισαν την ελληνοβρετανική συνεργασία ως σχέση με αμοιβαία οφέλη και προέκριναν την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στους τομείς σε ζητήματα δημόσιας διπλωματίας, στην εκπαίδευση, στην πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην αντιμετώπιση ζητημάτων παραπληροφόρησης, στην εμπορική συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών, στη ναυτιλία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το Ιράν κ.α..
Η εφαρμογή του προγράμματος διήρκησε ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό εξάμηνο και περιελάμβανε την αρχική ενημέρωση για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου από τα στελέχη της Πρεσβείας, την έρευνα των ομάδων εργασίας των φοιτητών, μία ενδιάμεση εκτίμηση των προτάσεων και ανατροφοδότηση από την κ. Παιδή και τους Jaime Turner, Counsellor Political, και Valerie Benguiat, FirstSecretary in Public Diplomacy, της Βρετανικής πρεσβείας, καθώς και την τελική παρουσίαση των προτάσεων.
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ συγκεντρώθηκαν σε μία αναφορά 30 σελίδων. Την παρουσίαση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τον Πρέσβη ο οποίος και πρόεβη στην παρακάτω δήλωση:
«Οφείλω να πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο των συμβουλευτικών προτάσεων που έλαβα από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “Young Diplomats 2022-2023 at the British Embassy in Greece”, υπό την ευθύνη της κυρίας Παιδή. Οι καίριες και ολοκληρωμένες προτάσεις των φοιτητών δείχνουν τόσο την τριβή τους με τις έννοιες της σύγχρονης διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων όσο και, ειδικότερα, τη βαθιά κατανόησή τους για τις προτεραιότητες και την εξισορρόπησή τους που διέπουν την Εξωτερική Πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Με τις προτάσεις τους, αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αντίστοιχα τις ευκαιρίες που διαφαίνονται και τις οποίες επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε – τόσο σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, όσο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους. Κάθε ένας και κάθε μια ξεχωριστά αποτελούν παράδειγμα της μεγάλης δυναμικής της νέας γενιάς και της ξεχωριστής δουλειάς που κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ακαδημαϊκό προσωπικό του».
Η επιβλέπουσα του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρεβέκκα Παιδή, τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε επαναστατικές αλλαγές στη διδασκαλία και τη μάθηση. Με ή χωρίς Chat gpt η πανεπιστημιακή τάξη έχει αλλάξει. Χρειάζεται νέες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, περισσότερο ενεργητικές, στοχευμένες στις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες. Η συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ενεργητικής μάθησης που καλλιεργεί τις γνώσεις, αλλά και τις δεξιότητες των φοιτητών μας που έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα του σχεδιασμού και της άσκησης πολιτικής».