Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. και της Elevate Greece A.E., παρουσία startups της Β. Ελλάδος και φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΖΚ Καθ. Παναγιώτης Κετικίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece A.E. κ. Μιχάλης Δρίτσας συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, σύμφωνα με το οποίο δρομολογείται η λειτουργία γραφείου υποδοχής του Elevate Greece στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ και η συνδιαμόρφωση δράσεων και υπηρεσιών προς ωφέλεια των startups στο οικοσύστημα της Β. Ελλάδος.
Παρών στην υπογραφή του Μνημονίου ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος δήλωσε “Μετατρέπουμε την ΑΖΚ σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας, με τη σύμπραξη και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλά και νέων εταίρων, που έχουν να συμβάλλουν στον κοινό αυτό σκοπό: Να στέκεται, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βοηθά την ανάπτυξη και επέκτασή τους” ενώ ο κ. Μιχάλης Κούπκας, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο Δήμος στηρίζει σταθερά το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης και μάλιστα, σύντομα, θα ανακοινώσει νέες δράσεις με την ΑΖΚ.
Το όραμα της ΑΖΚ είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece) που να είναι υποστηρικτικό, συνεργατικό και ευνοϊκό για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών, σημείωσε ο Καθ. Παναγιώτης Κετικίδης. Το μνημόνιο συνεργασίας με την Elevate Greece Α.Ε. αποσκοπεί να υποβοηθήσει τις ήδη 110 εγγεγραμμένες startups της Β. Ελλάδος και να ενθαρρύνει την ίδρυση νέων για την ανάπτυξη και επέκταση τους σε διεθνές επίπεδο καθώς με τις συνέργειες δημιουργούνται άλματα.
Παίρνοντας το λόγο ο CEO της Elevate Greece, κ. Μιχάλης Δρίτσας δήλωσε «Είμαι πολύ χαρούμενος που από σήμερα αποκτούμε έναν άξιο εκπρόσωπο μας στην Β. Ελλάδα που θα είναι η αντένα μας και θα μας συνδέει αποτελεσματικά με το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας και ιδιαίτερα με τα μέλη μας».
H νεοφυής επιχειρηματικότητα σε αριθμούς
714 Startups εγγεγραμμένες στο Elevate Greece, εκ των οποίων:
Βόρεια Ελλάδα – 110 startups
- Κεντρική Μακεδονία – 96 startups
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 7 startups
- Δυτική Μακεδονία – 7 startups
Αττική – 485 startups
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν για το νέο επενδυτικό πλαίσιο που ισχύει για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους, τα κίνητρα που δόθηκαν στις εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την χρηματοδότηση που προσφέρει, όπως και από το ελληνικό fund of funds, δηλαδή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι startups θα συνεχίσουν να έχουν χρηματοδοτική στήριξη μέσα από το EquiFund 2, που προβλέφθηκε για το τρέχον ΕΣΠΑ.
Επίσης τονίστηκε η μεγάλη βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί για την αρχική χρηματοδότηση των startups αλλά και των spin offs των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση/επανεκπαίδευση προγραμματιστών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, όπως και στην εξασφάλιση βίζας για τους αλλοδαπούς ερευνητές που θέλουν να δουλέψουν στην χώρα μας.
Τέλος, κατατέθηκαν προτάσεις που θα διευκόλυναν τη χρηματοδότηση αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το EBAN – European Business Angel Network, το InvestEU και το Enterprise Greece SA , συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το EBAN Annual Congress, στις 24 με 26 Μαΐου 2023.