«Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο ζήτημα για τη χώρα και την τελευταία τετραετία, αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια και έφτασε τα 111» επισήμανε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής.
«Αφορά περίπου 4,2 εκατομμύρια πολίτες και είναι δεσμευμένοι περί το ένα εκατομμύριο λογαριασμοί, άρα είναι μια θηλιά όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, αλλά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία» εξήγησε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας.
«Προτεραιότητά μας είναι άμεσα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα από μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» ανέφερε, «με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους πιστωτές, αλλά και τους δανειολήπτες ώστε να φύγει η θηλιά από νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Μιλάμε για βίαιη φτωχοποίηση, 700.000 ακίνητα, 40 δισεκατομμύρια, η λύση αυτού του προβλήματος δεν θα είναι μόνο ανάσα στην οικονομία» τόνισε, «αλλά απαραίτητη για τη συνοχή της κοινωνίας και τη λειτουργία της χώρας».
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επέκταση του φράχτη του Έβρου, απάντησε ότι «η ΝΔ κάνει πολιτική του φράχτη. Γιατί πήγε ο κ. Μητσοτάκης επάνω να υπογράψει τη σύμβαση, λίγο πριν από τις εκλογές; Για να αλλάξει πολιτική ατζέντα».
«Η Ευρώπη αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει φράχτες και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να φτιάξει άλλα 35 χιλιόμετρα φράχτη, το κυριότερο όμως είναι ότι δεν επέμεινε και εμείς επιμένουμε στην αναλογική και υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με αλλαγή του Συμφώνου Μετανάστευσης» πρόσθεσε.
Συγκρίνοντας τέλος, κυβερνητικές θητείες, είπε ότι «τα πλεονάσματα που αποφάσισε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν 16,2%, ενώ τα πλεονάσματα που συμφωνήσαμε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση, ήταν 5,5%, η μείωση των εισοδημάτων από το 2010 έως το 2014 ήταν 39,8 δισεκατομμύρια και από το 2015 μέχρι το τέλος του 2017, μόλις 2,4 δισεκατομμύρια, ενώ από το 2010 μέχρι το 2014 έγιναν 11 περικοπές συντάξεων, 45 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ».