Για το Νομό Σερρών, η αγροτική – κτηνοτροφική δραστηριότητα αποτελεί την κύρια παραγωγική ενασχόληση και τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης του τοπικού ΑΕΠ. Η κρίση που βιώνει ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις πιο βασικές αιτίες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, αφού η εγκατάλειψη της υπαίθρου θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάσχεσή της, πέρα από κάποιες ισχνές ενισχύσεις για λιπάσματα.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
1) Άφησε ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και το ρεύμα, συμπαρασύροντας τις τιμές των αγροτικών εφοδίων κι εκτινάσσοντας τελικά το κόστος παραγωγής σε μη βιώσιμα επίπεδα.
2) αδιαφόρησε για τα ελληνικά προϊόντα και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία προκειμένου αυτά να είναι ανταγωνιστικά έναντι των εισαγόμενων με αποτέλεσμα αυτά να μένουν αδιάθετα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις πατάτες Βροντούς.
3) Κινήθηκε χωρίς ένα συνεκτικό σχέδιο για το μέλλον, κάτι που αποτυπώθηκε και στο Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023 – 2027, το οποίο αφενός δεν κατατείνει στην βελτίωση της αποδοτικότητας του μοντέλου μαζικής παραγωγής ομοειδών προϊόντων, αφετέρου δεν δίνει ώθηση για σταδιακή μετατόπιση προς το μοντέλο της διαφοροποιημένης παραγωγής προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας, διατροφικής αξίας, γεωγραφικών ενδείξεων, βιολογικής γεωργίας, ασφάλειας και πιστοποίησης.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκαλούν σε καλλιέργειες αποτελούν έναν ακόμη καθοριστικό παράγοντα που οδηγεί σε δραματική περαιτέρω απώλεια αγροτικού εισοδήματος.
Απαιτείται, λοιπόν άμεσα ένα σοβαρό και συνεκτικό σχέδιο με κύριες στοχεύσεις:
– τη μείωση του κόστους παραγωγής,
– την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος,
– την υποστήριξη ενός νέου υποδείγματος αγροτικής ανάπτυξης
– την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν μεγάλες καταστροφές και σημαντική απώλεια εισοδήματος, τόσο μέσα από έναν ισχυρό αποζημιωτικό μηχανισμό, όσο και μέσα από την πρόληψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του κόστους παραγωγής με:
– τη μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου.
– την οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.
– τις δραστικές οικονομικές ενισχύσεις για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών.
– τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων και υλοποίηση επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στην παραγωγική βάση της περιοχής, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
Περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται μεταξύ άλλων για:
- Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
- Ανασχεδιασμό της Νέας ΚΑΠ με ανακατεύθυνση των πόρων για τη στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας απέναντι σε κρίσεις, π.χ. κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή
- Γενναίο Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών, με αξιοποίηση του ΠΑΑ
- Στήριξη και ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
- Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και γενικότερη προστασία της αγροτικής γης με νέο πτωχευτικό κώδικα
- Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και πραγματικά αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού, με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων
- Θεσμοθέτηση της διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το ελληνικό Δημόσιο
- Νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης.
- Κατάργηση του «νόμου Βορίδη» και δημιουργία δημοκρατικού, ασφαλούς και διάφανου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών σχημάτων, συμβατό με τις 7 Συνεταιριστικές Αρχές
- Επίτευξη Εθνικών Κλαδικών Στρατηγικών σε αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία. Το 2019 ολοκληρώθηκαν σε οίνο και βαμβάκι, ενώ έκτοτε οι εθνικές κλαδικές στρατηγικές έχουν παγώσει.
- Προστασία των παραγωγών, καταναλωτών και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και της κλωστοϋφαντουργίας, έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού (εγχώριου και ξένου) με έλεγχο των ελληνοποιήσεωνκαι την καθολική θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας και ανάπτυξη της εξωστρέφειας, με συντονισμένο και επαγγελματικό εξαγωγικό μάρκετινγκ
- Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων
Στις 21 Μαΐου οι αγρότες έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και για την ελληνική περιφέρεια, να βρουν διέξοδο και να αναστρέψουν την απαξίωση που βιώνει ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια. Η αναγέννηση της επαρχίας περνάει μέσα από την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, κάτι που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει.
Στις 21 Μαΐου με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διεκδικούμε ξανά αξιοπρέπεια για τους αγρότες κι ένα μέλλον καλύτερο για τα χωριά μας, που κινδυνεύουν από αφανισμό.