Δανάη Μπάρκα: Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Είναι μία συνάντηση που θέλαμε πολλούς μήνες να γίνει, το είχαμε συζητήσει κι όταν είχατε έρθει εδώ στην Ελεωνόρα, έχουμε νομίζω ενοχλήσει πολλές φορές την ομάδα σας, αλλά να που έγινε. Είστε καλά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι μια χαρά, δόξα τω Θεώ. Ολίγον κουρασμένος, λογικό είναι μετά από απανωτές προεκλογικές ομιλίες, αλλά τον Covid τον πέρασα πολύ ελαφρά, ήπια. Όπως μου έλεγε και το επιτελείο μου ούτε ο Covid άντεξε τους ρυθμούς μου και με εγκατέλειψε γρήγορα.
Δανάη Μπάρκα: Δεν σας άφησε κάτι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως τίποτα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μία λοίμωξη και είναι ακόμα εδώ ο Covid, δεν έχει εξαφανιστεί. Δεν είναι πια πανδημία προφανώς, έχουμε δυνατότητα να τον θεραπεύουμε και με φάρμακα τα οποία δεν είχαμε στη διάθεσή μας στην αρχή της πανδημίας, έχουμε τα εμβόλια. Πιστεύω πια ότι και για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, θα εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο για να μπορούμε, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, να περιορίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια, μακάρι, και μακάρι να μη μας βρει και τίποτα άλλο αντίστοιχο, γιατί δεν έχουμε περάσει και λίγα τα τελευταία χρόνια.
Κύριε Μητσοτάκη, είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν λέω τις επόμενες, γιατί δεν έχουν πια σχέση με τις προηγούμενες, είναι σαν να είναι πάλι πρώτες εκλογές.
Μετά όμως την πρώτη κάλπη που ζήσαμε αισθάνεστε άτρωτος; Αισθάνεστε ότι πάτε με τον κόσμο και ότι ήδη σας έχει δώσει ένα προβάδισμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άτρωτος σίγουρα δεν αισθάνομαι, διότι κάθε εκλογή, όπως είπες σωστά, είναι μία καινούρια διαδικασία.
Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να πάνε να ξαναψηφίσουν. Αλλά σίγουρα αισθάνομαι μία ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν και μάλιστα σε αριθμούς μεγαλύτερους απ’ αυτούς που το είχαν κάνει το 2019, κάτι ασυνήθιστο για ένα κόμμα εξουσίας.
Αλλά πρέπει να σου πω ότι αυτό το υψηλό ποσοστό το οποίο πήραμε αυξάνει και τη δική μου ευθύνη την επόμενη μέρα, εφόσον επιβεβαιωθούν και πάλι αυτά τα ποσοστά στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη και να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά να υλοποιήσω το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε μιλήσει στον ελληνικό λαό και να μπορέσω με αυτόν τον τρόπο να είμαι κι εγώ χρήσιμος ως πολιτικός, ως Πρωθυπουργός.
Γιατί, τελικά, η δουλειά μας είναι αρκετά απλή: πρέπει να λύνουμε προβλήματα. Ο κάθε πολίτης ο οποίος σε ψηφίζει εκείνη τη στιγμή σου δίνει μία ατομική εντολή, να διορθώσουμε κάτι το οποίο μπορεί να τον απασχολεί. Μπορεί να είναι οι μισθοί, μπορεί να είναι οι δουλειές, μπορεί να είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορεί να είναι όλα μαζί.
Οπότε, το υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι και μία μεγάλη ευθύνη για εμένα κι έτσι το αντιλαμβάνομαι. Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή και σίγουρα δεν είναι συνταγή αλαζονείας. Να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και άρα μπορούμε να πάμε αραχτοί και χαλαροί στην επόμενη κάλπη.
Δανάη Μπάρκα: Ναι, γιατί ακούσαμε και αυτό που είπατε για τρίτες εκλογές. Ήταν λίγο φοβιστικό ότι θα έχουμε και τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει η αντίστοιχη αυτοδυναμία που υπήρξε και την πρώτη φορά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γιατί το είπα αυτό, Δανάη; Και να το εξηγήσω λίγο με απλά λόγια.
Κατ’ αρχάς στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Τώρα ψηφίζουμε με ένα νέο εκλογικό νόμο ο οποίος δίνει ένα μπόνους στο πρώτο κόμμα. Εάν ο εκλογικός νόμος αυτός ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές θα είχαμε ήδη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Καταλαβαίνω και τον κόσμο και την κούραση η οποία μπορεί να υπάρχει από τις δεύτερες εκλογές και το σχετικά μειωμένο ενδιαφέρον.
Πλην όμως, εμείς δεν φταίμε γι’ αυτό διότι κάποιοι άλλοι επέλεξαν το σύστημα της απλής αναλογικής, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της χώρας να έχει από σήμερα μία κυβέρνηση.
Άρα πρέπει να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε την επόμενη μέρα μια σταθερή κυβέρνηση. Δυστυχώς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων, δεν υπάρχει και η δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Άρα αυτό το οποίο είπα, ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, είναι απλά το λογικό συμπέρασμα όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοι έρχονται και μας λένε «εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να κυβερνήσουμε μαζί σας γιατί θέλουμε ντε και καλά να είμαστε στην αντιπολίτευση». Και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω.
Δανάη Μπάρκα: Ναι, ναι. Μου αναφέρατε στην προηγούμενη απάντησή σας το ΕΣΥ. Και τις τελευταίες δύο μέρες έχουμε δει, είδα βέβαια και δήλωσή σας σε σχέση με τα περιστατικά που έχουν συμβεί και για την 19χρονη κοπέλα και για την Κω. Είδα ότι πια είπατε δημόσια ότι προτεραιότητά σας είναι το ΕΣΥ, ειδικά μετά από αυτά τα τραγικά συμβάντα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα το είχα πει πολύ πριν έρθουν στη δημοσιότητα αυτά τα τραγικά περιστατικά, διότι πραγματικά αναγνωρίζω τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πριν από τις πρώτες εκλογές είχα πει και είχα παρουσιάσει το σχέδιό μας για ένα σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, με ενίσχυση των νοσοκομείων μας, με ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων. Χαίρομαι που και εσείς, μέσα από τις εκπομπές, αναδεικνύετε αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Ειδικά για τις γυναίκες, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού μάς επιτρέπει να εντοπίζουμε καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και στη συνέχεια να μπορούμε να τους θεραπεύουμε.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα. Σήμερα το πρωί βρέθηκα στον «Άγιο Σάββα» για να ενημερωθώ για ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει, λέγεται «ΟΙΚΟΘΕΝ». Με πολύ απλά λόγια, αντί να πηγαίνεις στον «Άγιο Σάββα» να κάνεις την αντικαρκινική σου θεραπεία, έρχεται ο «Άγιος Σάββας» στο σπίτι σου. Έρχονται δηλαδή ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές και σου κάνουν τη θεραπεία -και τη χημειοθεραπεία σε λίγους μήνες- στο σπίτι σου.
Αυτό είναι μια τεράστια καινοτομία για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας και αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει έμπρακτα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, άμα θέλει και έχει την κατάλληλη στήριξη, μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολύ ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται, που μερικές φορές μέσα στον ορυμαγδό της κριτικής και των τραγικών περιστατικών -διότι αυτό το οποίο έγινε ήταν πραγματικά ένα τραγικό περιστατικό- κάπου-κάπου χάνονται.
Αλλά για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας ακούνε σήμερα: ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το project «νέο ΕΣΥ» την επόμενη τετραετία.
Δανάη Μπάρκα: Μακάρι. Για να έχουμε όλοι την δημόσια υγεία που μας αξίζει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε και περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας. Έχουμε και την τεχνογνωσία και τη γνώση και πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά και τη συνεργασία των ίδιων των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη φάση με την πανδημία. Το ξέρουμε καλά.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια. Το εύχομαι. Το εύχομαι, σε εμάς, στον λαό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κουράστηκαν και κουραστήκαμε όλοι. Αλλά η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Δανάη Μπάρκα: Challenge accepted, λοιπόν. Να σας πάω λίγο στο debate. Πώς σας φάνηκε; Θα το βλέπατε ως τηλεθεατής εσείς, αυτό που είδαμε εμείς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ το είδες;
Δανάη Μπάρκα: Εγώ το είδα και χάρηκα και πάρα πολύ, γιατί έμαθα ότι υπήρξε και ένα ωραίο σχόλιο για την συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην εκπομπή, την προηγούμενη μέρα. Οπότε ελπίζω και εσείς να περάσετε το ίδιο ωραία και να σας αρέσει αφού αποχαιρετιστούμε.
Εγώ το είδα. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα όντως ένα πιο διαλογικό κλίμα. Δηλαδή, νιώθω ότι οι άνθρωποι, οι δημοσιογράφοι, που γράφουν για τον δήμο, όπως λέει και η λέξη, δηλαδή, θέλουν να εκπροσωπούν και τις σκέψεις του κόσμου, νιώθω ότι θα είχαν ωραία πράγματα να ρωτήσουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, πιστεύω, παρά τους περιορισμούς μιας διαδικασίας, η οποία πρέπει να έχει κανόνες. Αλλιώς θα μιλάμε όλοι πάνω στον άλλον και τελικά κανείς δεν θα ακούει απολύτως τίποτα.
Θεωρώ ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και γι’ αυτό και η άποψη μου ήταν πάντα ότι πριν από κάθε εκλογή πρέπει να γίνεται ένα debate με όλους. Θα ξαναγίνει το debate. Αυτή τη φορά θα προσθέσουμε και ελεύθερη ερώτηση για τους δημοσιογράφους. Θεωρώ, όμως, ότι οι δημοσιογράφοι σε όλους τους συμμετέχοντες έκαναν δύσκολες ερωτήσεις. Και αυτή είναι η δουλειά τους…
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια. Και είναι ωραίο να γίνεται.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι να μας κάνουν ερωτήσεις «πάσα». Ειδικά σε ένα πολιτικό debate αντιπαράθεσης πριν τις εκλογές πρέπει να μπορούν και να θέλουν να μας «στριμώχνουν».
Νομίζω ότι το έκαναν αυτό και πιστεύω ότι θα το ξανακάνουν τώρα. Είναι μία ευκαιρία, ίσως η τελευταία ευκαιρία, να μιλήσουμε λίγο πιο προγραμματικά για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, για τους καλύτερους μισθούς, για το καλύτερο ΕΣΥ, το πώς αντιλαμβανόμαστε την οικονομική ανάπτυξη.
Αλλά νομίζω ότι και μέσα από την συμμετοχή μας να ξεκαθαρίσουμε αυτό το οποίο είπαμε και στην αρχή: ότι δεν είναι προδικασμένο το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και έστειλαν οι πολίτες ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αλλά αυτό το μήνυμα πρέπει να επαναβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας τώρα είναι η ξαπλώστρα, η παραλία, ο εφησυχασμός. Η δική μου έκκληση στους πολίτες είναι απλά να πάνε και να ξαναψηφίσουν αυτό το οποίο ψήφισαν ήδη μια φορά, γιατί προφανώς το σκέφτηκαν πολύ για να κάνουν αυτή την επιλογή. Δεν θεωρώ ότι ήταν μία αβίαστη επιλογή, ούτε έπεσαν οι πολίτες θύμα «παραπλάνησης» ή «μιντιακής υπεροχής» της Νέας Δημοκρατίας και όλα αυτά τα «ωραία» τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση.
Οι πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά γιατί ψηφίζουν. Καταλαβαίνουν ότι έγιναν πέντε πράγματα στη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια και μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο τον οποίον έχουμε ήδη πορευθεί.
Δανάη Μπάρκα: Για να δούμε. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ποτέ σύμπνοια σε όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας έχει τα δικά του πιστεύω. Είναι λογικό δηλαδή σε μία κυβέρνηση πάντα να υπάρχει κάποιος που θα αμφισβητήσει, που θα σκέφτεται κάτι άλλο. Αυτό είναι αποδεκτό. Δημοκρατία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δημοκρατία αυτό δεν είναι; Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, είναι ακριβώς η αντιπαράθεση επιχειρημάτων.
Δανάη Μπάρκα: Ακριβώς. Μιας και αναφέρατε την αντιπολίτευση, debate με την αντιπολίτευση δεν θα δούμε; Φυσικά εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ δεν είμαστε προεδρικό σύστημα να είναι οι δύο πρώτοι που περνάνε στον δεύτερο γύρο. Είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Το debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά.
Εξάλλου νομίζω ότι και εμένα και τον κ. Τσίπρα μας γνωρίζουν πια πολύ καλά οι πολίτες. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν κατ’ ανάγκη σοφότεροι από το debate.
Και νομίζω ότι σε ένα βαθμό -εγώ το καταλαβαίνω κιόλας- έχουν κουραστεί και οι πολίτες από τις απανωτές, τώρα, εκλογικές αναμετρήσεις.
Επαναλαμβάνω, η δεύτερη αναμέτρηση είναι αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής. Άρα δεν νομίζω ότι περιμένουν να μάθουν κατ’ ανάγκη κάτι καινούριο, βλέποντας ενδεχομένως ένα debate μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα.
Δανάη Μπάρκα: Είναι αυτός ένας λόγος που λέτε, ότι όντως ο κόσμος μπορεί να μην μάθει κάτι καινούριο από ένα πολιτικό debate. Είναι αυτός ένας λόγος που θεωρείτε ότι ίσως αυτή τη φορά βλέπουμε τους πολιτικούς να πηγαίνουν και σε άλλα είδη εκπομπών;
Συζητείται πάρα πολύ αυτό, ότι φέτος είδαμε τους πολιτικούς αρχηγούς, και όχι μόνο τους αρχηγούς, πολλούς πολιτικούς να έρχονται σε ψυχαγωγικές εκπομπές που το είδος μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά φυσικά και εμείς την κοινωνία αφορούμε -ή προσπαθούμε- και νομίζω ότι «κόψατε και την κορδέλα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, για μένα να σου πω ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, το είχα κάνει ήδη από τις εκλογές του 2019. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι οι ψυχαγωγικές εκπομπές είναι βαθιά πολιτικές εκπομπές. Διότι αναδεικνύετε μια σειρά από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τους πολιτικούς.
Άρα η δυνατότητα που μας δίνετε, ή μου δίνετε, σε μία εκπομπή σαν τη δική σου να μιλήσουμε για θέματα που αφορούν τις γυναίκες, για ζητήματα που αφορούν στην οικογένεια, για το πώς θα βοηθήσουμε τις εργαζόμενες γυναίκες και πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, αυτά είναι κρίσιμα. Είναι βαθιά πολιτικά ζητήματα, τα οποία μπορώ να σου πω ότι αναδεικνύονται πολύ καλύτερα και πολύ πιο ωραία και πολύ πιο πειστικά μέσα από μία εκπομπή σαν τη δική σου.
Άρα, η παρουσία μας σε μία τέτοια εκπομπή δεν είναι από ανάγκη να καλύψουμε μία διαφορετική, τέλος πάντων, τηλεοπτική ζώνη, είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για μια σειρά από θέματα τα οποία δύσκολα αναδεικνύονται στις πιο κλασικές πολιτικές εκπομπές. Και ναι, ενδεχομένως να δούνε και οι πολίτες μία άλλη πτυχή του χαρακτήρα μας. Αυτό νομίζω ότι είναι καλό και χρήσιμο.
Πιστεύω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες να καταλάβουν πώς είμαστε έξω από την πολιτική, πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τα δικά μας προβλήματα. Να βγούμε, θα έλεγα, με λιγότερα κλισέ και ενδεχομένως λίγο πιο χαλαροί. Αυτό οι δικές σας εκπομπές μάς το προσφέρουν, αυτή την άνεση.
Δανάη Μπάρκα: Ωραία, χαιρόμαστε. Άρα να πάμε τώρα στα σοβαρά. TikTok, μιας και λέτε ότι ο κόσμος είναι ωραίο να σας βλέπει κι από την άλλη πλευρά. Θεωρείτε ότι έχει παίξει ρόλο η νέα σας εικόνα, γιατί η αλήθεια είναι ότι εγώ, ας πούμε, δεν είχα την εικόνα αυτή για εσάς, με το χιούμορ, με τον τρόπο που απαντάτε, που προσεγγίζετε τα θέματα.
Επίσης, πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν τους νέους, δεν υπήρχε η αίσθηση ότι οι νέοι θα είναι μαζί σας και τελικά -αν δεν κάνω λάθος- ήταν με 31,5%;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.
Δανάη Μπάρκα: Θεωρείτε ότι το TikTok συνέβαλε σε όλο αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς είπες κάτι το οποίο το βρήκα ενδιαφέρον, «τη νέα μου εικόνα». Όχι, δεν είναι η νέα μου εικόνα…
Δανάη Μπάρκα: Είναι μια άλλη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το TikTok έδειξε αυτό που είμαι πραγματικά, έτσι είμαι. Πολλές φορές συναντώ συμπολίτες μας από κοντά και αυτό το οποίο ακούω να μου λένε είναι: «είσαι διαφορετικός από κοντά από ό,τι στην τηλεόραση». Και λέω, λογικό είναι, στην τηλεόραση με βλέπετε με μία γραβάτα, σε ένα κάδρο, στη Βουλή, στο γραφείο μου, να μιλώ πολιτικά. Αλλά αν θέλετε να γνωρίσετε ποιος είναι πραγματικά ο Κυριάκος θα πρέπει να τον γνωρίσετε από κοντά.
Το TikTok, ακριβώς, λοιπόν, μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το πώς είμαστε πραγματικά με έναν καινούριο τρόπο.
Αφορά πρωτίστως τη νεολαία. Μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε κι εμείς λίγο καλύτερα τη γλώσσα της νεολαίας και ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα εικόνας. Διότι εγώ πιστεύω ότι οι νέοι δεν μας ψήφισαν μόνο λόγω TikTok.
Δανάη Μπάρκα: Όχι βέβαια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας ψήφισαν γιατί μιλήσαμε για τα πραγματικά τους προβλήματα. Για την παιδεία, για τη δημόσια παιδεία, για τις δουλειές της επόμενης μέρας, για τα ζητήματα που αφορούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, για θέματα δικαιωμάτων, για θέματα συμπεριληπτικότητας, για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του bullying ή η βία στα σχολεία. Όλα αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα για τα οποία μπορούμε πιο εύκολα να μιλήσουμε μέσα από τις πλατφόρμες που πραγματικά είναι οι νέοι.
Οπότε, εγώ το χαίρομαι πάρα πολύ το TikTok και μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω κάτι το οποίο πάντα το έκανα -όσοι με ξέρουν από μικρό το γνωρίζουν- να αυτοσαρκάζομαι, να κάνω λίγες πλάκες, να παίρνω με αυτόν τον τρόπο ένα κομμάτι της έντασης της δουλειάς. Διότι κάνουμε μία δύσκολη δουλειά, αλλά πρέπει πού και πού να μας δίνεται η δυνατότητα να χαλαρώνουμε.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια, πολύ σημαντικό. Ήσασταν έτσι από μικρός; Δηλαδή ήσασταν ένας άνθρωπος που θα κάνατε τη σκανταλιά σας, θα κάνατε τη φάρσα σας; Θυμάστε στιγμές που μπορεί, ας πούμε, από το σχολείο να είχαν πάρει τους γονείς σας και να τους είχαν κάνει μία παρατήρηση, αλλά εσείς να κρυφογελάγατε, να λέγατε «ναι, το έκανα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι αν ρωτούσες τους φίλους μου από το σχολείο θα σου έλεγαν ότι ήμουν πάντα ένας πολύ καλός μαθητής, αλλά δεν ήμουν ο τυπικός σπασίκλας, κάποιος ο οποίος ασχολείται μόνο με τα μαθήματα. Έκανα και τα σπορ μου, ήμουν πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, ήμουν γενικά αρκετά κοινωνικός. Και, προφανώς, στο σχολείο κάναμε όλα αυτά τα οποία νομίζω ότι κάνουν τα παιδιά όταν μεγαλώνουν και θέλουν να περνάνε καλά στο σχολείο.
Χαίρομαι πραγματικά που έχω καταφέρει κι έχω κρατήσει πάρα πολύ δυνατές φιλίες από το σχολείο. Όταν τώρα θέλω, πού και πού, και να αποτοξινώνομαι από την πολιτική, να χαλαρώνω αλλά να έχω και ανθρώπους που θα μου πουν τη γνώμη τους χωρίς να έχουν καμία προσωπική ατζέντα, συνήθως καταφεύγω στους φίλους μου από το σχολείο.
Δανάη Μπάρκα: Άρα θυμάστε με τους συγκεκριμένους φίλους κάτι που μπορεί όντως να είχατε κάνει, ένα γεγονός, μια κοπάνα, μια αταξία, κάτι που να μπορείτε να μοιραστείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι αν ξεφύλλιζες το ετήσιο έντυπο, το λεύκωμά μας του 1986, τον «Θησαυρό» μας, έτσι το ονομάζαμε, θα βρεις πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν μια κανονική σχολική ζωή πέρα από τα μαθήματα.
Δανάη Μπάρκα: Ωστόσο τότε, το 1986, αποφοιτήσατε από το Λύκειο. Στην περίοδο της εφηβείας σας, δηλαδή στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, που φαντάζομαι ότι ούτως ή άλλως είναι μια δύσκολη περίοδος για έναν άνθρωπο, εσείς ήσασταν ο άνθρωπος στο σχολείο που είχατε και την «ταμπέλα» ότι ο μπαμπάς σας είναι ένας ισχυρός πολιτικός στη χώρα, αυτό λειτούργησε ποτέ ανασταλτικά για πράγματα; Χρειαζόταν να δαμάσετε τον εαυτό σας; Περάσατε φάση bullying…;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι σε ένα βαθμό ναι, έχεις δίκιο σε αυτό το οποίο λες. Έχεις μια αίσθηση -και εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος είχα από μικρός αυτή την αίσθηση- της ευθύνης. Πάντα προσπαθούσα να ισορροπήσω μεταξύ τού να περνάω καλά και να ζήσω μια κανονική εφηβεία αλλά να έχω πάντα στο βάθος του μυαλού μου ότι δεν θέλω να εκθέσω τον πατέρα μου.
Αν και ένα πολύ ωραίο περιστατικό το οποίο μπορώ να σου πω, μιας και με ρωτάς. Δεν νομίζω ότι το έχω πει κιόλας. Ήμουν στη Μύκονο την εποχή που ο πατέρας μου ήταν Πρωθυπουργός. Ένα βράδυ αργά κάναμε τις βόλτες μας, μπορεί να είχαμε καταναλώσει και λίγο παραπάνω αλκοόλ, έρχεται μια κυρία και μου λέει, «δεν πρέπει να γίνει καινούριο λιμάνι στη Μύκονο» και «υπογράφετε για να μην γίνει καινούργιο λιμάνι;». Λέω, «βεβαίως να υπογράψω για να μην γίνει καινούργιο λιμάνι». Το ξεχνώ τελείως.
Μετά από μια εβδομάδα μού λέει: «υπέγραψες να μην γίνει καινούργιο λιμάνι στη Μύκονο;». Τι να πω εγώ; Εν πάση περιπτώσει, ευτυχώς έγινε το καινούργιο λιμάνι στην Μύκονο και έχει βοηθήσει πολύ τον τουρισμό και την κρουαζιέρα.
Δανάη Μπάρκα: Καταπληκτικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα ενδιαφέρον περιστατικό τού πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να ισορροπείς ανάμεσα στο να είσαι, τότε, ο γιος του Πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα να ζεις και μια κανονική ζωή έξω από τους περιορισμούς. Βέβαια το ζω αυτό και με τα παιδιά μου αυτή την στιγμή.
Δανάη Μπάρκα: Αυτό ήθελα να σας πω, διότι εσείς τι κάνετε γι’ αυτή…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό -και το κάναμε από την πρώτη στιγμή με την Μαρέβα- να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρήσουν ότι είναι προνομιούχα παιδιά, να μην πατήσουν πάνω στο προνόμιο. Να μην θεωρήσουν ποτέ ότι το αξίωμα το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή είναι κάτι δεδομένο ή κάτι που τους επιτρέπει να φέρονται αλαζονικά στον κόσμο.
Ένα πράγμα προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου: ότι θα είστε δύο φορές πιο ταπεινοί, ακριβώς επειδή είστε τα παιδιά του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι και τα τρία παιδιά μου, το καθένα με τον τρόπο του, αυτό το έχουν απολύτως ενστερνιστεί και αναγνωρίζουν τη σημασία της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους.
Νομίζω ότι αν κάτι μας έχει «τελειώσει» στην ελληνική κοινωνία συνολικά, με αφορμή και κάποια πρόσφατα περιστατικά τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τις κοινωνικές εκπομπές, είναι ότι έχει τελειώσει, πια, το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Θέλω να ελπίζω τουλάχιστον.
Δανάη Μπάρκα: Μακάρι. Δημόσια μπορεί να έχει τελειώσει. Ιδιωτικά δεν ξέρω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα επέτρεπα ποτέ στα παιδιά μου να πουν «ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Είμαι το παιδί του Πρωθυπουργού». Αυτό το μήνυμα τους το πέρασα από πολύ μικρή ηλικία. Χαίρομαι γιατί πιστεύω ότι το έχουν απολύτως ενστερνιστεί και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προσπαθούν δύο φορές πιο πολύ για να προβάλλουν ένα πρότυπο συμπεριφοράς το οποίο αρμόζει στην ευθύνη του να είσαι μέλος μιας οικογένειας…
Δανάη Μπάρκα: Πολιτικής οικογένειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης:…η οποία έχει πολιτική ισχύ στην προκειμένη χρονική συγκυρία.
Δανάη Μπάρκα: Ποια χαρακτηριστικά θα θέλατε τα παιδιά σας να πάρουν από εσάς και ποια δεν θα θέλατε; Έχετε ένα στο μυαλό σας; Ένα που θα θέλατε να το πάρουν και ένα που δεν θα θέλατε με τίποτα, που θα λέγατε «αχ, μην το πάρεις αυτό από μένα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα ήθελα να μπορούν να έχουν, να μπορούν να πάρουν, την επιμονή και την προσήλωση στο στόχο. Όλοι δουλεύουμε για κάποιους στόχους στη ζωή. Όλοι πρέπει να θέτουμε στόχους και όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να πετύχουμε στόχους χρειάζεται σκληρή δουλειά.
Και, βέβαια, πρέπει να διαχειριζόμαστε τις αναποδιές. Η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές και νομίζω ότι οι άνθρωποι που διακρίνονται τελικά στη ζωή είναι αυτοί που μαθαίνουν να ξεπερνούν τις αναποδιές. Δηλαδή να έχουν προσαρμοστικότητα και να μην παίρνουν την κάθε αποτυχία κατάκαρδα. Διότι αποτυχίες υπάρχουν για όλους μας. Ένα μάθημα το οποίο, ας πούμε, ισχύει πολύ τώρα, για τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι μου πήρε καιρό, μερικές φορές αντιδρούσα πιο πολύ εν θερμώ από ό,τι ήθελα. Και σίγουρα στην ηλικία των παιδιών μου, όταν βλέπω μερικές φορές αντιδράσεις εν θερμώ, τους λέω: πάρτε μια βαθιά ανάσα, αφήστε λίγο χρόνο να περάσει, κοιμηθείτε το βράδυ και ξαναδείτε το πρόβλημα στο οποίο θέλετε να αντιδράσετε εκείνη τη στιγμή με λίγο πιο ψύχραιμο μάτι. Εμένα μου πήρε καιρό για να φτάσω σε αυτό το σημείο.
Δανάη Μπάρκα: Εσείς, ως μπαμπάς, πώς θα σας χαρακτηρίζατε; Δηλαδή, είστε κοντά στα παιδιά σας ή η πολιτική σάς «τρώει» τόσο χρόνο; Και η ψυχολογική φυσικά, η ψυχολογική κατάσταση είναι δύσκολη φαντάζομαι.
Αλλά κάνετε παρέα; Θα βγείτε; Μία ερωτική απογοήτευση θα σας τη μοιραστούν ή θα πάνε στη μαμά τους ή στους φίλους τους;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε και εγώ και η Μαρέβα μία εξαιρετική σχέση με τα παιδιά μας -και ως ζευγάρι αλλά και κατά μόνας. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό, να μπορεί το παιδί να μιλήσει στους γονείς του ή να μιλήσει στον μπαμπά ή στη μαμά, ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο μπορεί να έχει.
Τα παιδιά μου είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Έχω, πραγματικά, πιστεύω μία εξαιρετική σχέση. Άμα με ρωτάς για τι είμαι πιο υπερήφανος στη ζωή μου, δεν είναι για τη δουλειά μου, γι’ αυτά τα οποία έχω πετύχει, είναι για τα παιδιά μου. Χωρίς συζήτηση.
Γι’ αυτό και νομίζω ότι ο κάθε γονιός κατά βάθος αυτό θέλει: να αισθάνεται ότι έχει εκπληρώσει αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή -για την οποία κανείς δεν μας έχει προετοιμάσει- όσο καλύτερα μπορεί. Και μου αρέσει που έχω μία πολύ ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου. Μου αρέσει ότι μπορούν να μοιράζονται τα ζητήματά τους, τα προβλήματά τους. Να μου ασκούν πολιτική κριτική. Να μου υποδεικνύουν, το καθένα με τον τρόπο του, πράγματα τα οποία πιστεύουν ότι μπορώ να κάνω καλύτερα.
Έρχονται συχνά και μου λένε «αυτό δεν γίνεται, πρέπει να το φτιάξεις αυτό», «δεν επιτρέπεται», ας πούμε όταν βλέπουν ένα πρόβλημα, «να υπάρχει αυτή η κατάσταση». Και προσπαθώ να τους εξηγήσω τι κάνω για το πρόβλημα αυτό και μερικές φορές να τους αναλύω επίσης ότι δεν υπάρχουν εύκολες και απλές αναλύσεις σε σύνθετα προβλήματα.
Δανάη Μπάρκα: Δεν υπάρχει και εγχειρίδιο ζωής, δυστυχώς, για να ξέρουμε πώς να φερθούμε και τι να κάνουμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Δανάη Μπάρκα: Αυτό ακριβώς. Αν ερχόταν κάποιο από τα παιδιά σας και σας έλεγε, «είμαι πολύ ερωτευμένος» ή «ερωτευμένη» για τα κορίτσια, «αλλά ο άνθρωπός μου ψηφίζει άλλο κόμμα, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ ή ανήκει στη νεολαία τού ΣΥΡΙΖΑ», πώς θα αντιδρούσατε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με πολύ χιούμορ, φαντάζομαι. Αλλά…
Δανάη Μπάρκα: Θα προσπαθούσατε να τον πάρετε στη μεριά σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται. Αλλά, δεν νομίζω ότι έχω αφήσει ποτέ την πολιτική να επηρεάσει τις προσωπικές σχέσεις των παιδιών, ούτε και ξέρω κατ’ ανάγκη οι κατά καιρούς σύντροφοι των παιδιών μου πάντα τι ψήφιζαν. Αλλά και αφήνω πάντα στα παιδιά την ελευθερία να μας συστήσουν τους συντρόφους τους. Μπορεί κάποιοι να θέλουν…
Δανάη Μπάρκα: Θα υπήρχε αυτοσαρκασμός, φαντάζομαι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, εννοείται.
Δανάη Μπάρκα: Δέχεστε κριτική από τα παιδιά σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, πολύ.
Δανάη Μπάρκα: Γιατί και στα βίντεο, αυτά που αναφέραμε και πριν, στο TikTok, έχω δει και να περνάνε αλλά και να σας τρολάρουν, όπως είναι η λέξη τώρα η σωστή, και οι ίδιοι και να το αφήνετε εννοώ, γιατί φυσικά στα βίντεο που ανεβάζουμε μπορούμε να κόψουμε πράγματα. Τι κριτική δέχεστε, πώς αντιδράτε στην κριτική;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντιδρώ καλύτερα απ’ ό,τι αντιδρούσα στο παρελθόν.
Δανάη Μπάρκα: Πολύ σημαντικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική κι όπως σου είπα, η κριτική να είναι καλόπιστη, καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη. Διότι αυτό που γίνεται, ας πούμε, στα social media, με τις ύβρεις, αυτό δεν είναι κριτική…
Δανάη Μπάρκα: Αυτό είναι κακεντρέχεια πολλές φορές.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι κριτική και γι’ αυτό και δεν ασχολούμαι καθόλου και δεν παρακολουθώ ποτέ.
Δανάη Μπάρκα: Δεν διαβάζετε τα σχόλια;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ.
Δανάη Μπάρκα: Έχετε μπει, όμως, ποτέ στον πειρασμό να απαντήσετε; Δηλαδή να πέσει ένα στα μάτια σας και να πείτε «τώρα θα απαντήσω»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έκανα παλιά και κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνω, γιατί δεν ξέρω καν αν πίσω από το σχόλιο υπάρχει πραγματικό πρόσωπο.
Αλλά την καλοπροαίρετη κριτική προφανώς και τη δέχομαι και τα παιδιά μου και η σύζυγός μου -πρέπει να πω- μπορεί να είναι πολύ αυστηροί κριτές. Ειδικά στα θέματα της συμπεριφοράς και, θα έλεγα, της απίστευτης επιμονής στο να μην δείχνουμε καμία έπαρση, καμία αλαζονεία, να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.
Γιατί αλήθεια είναι ότι αυτή η δουλειά είναι μια δύσκολη δουλειά, έχει πολλή ισχύ, έχει και το κομμάτι -θα έλεγα- της δόξας, της προβολής, αλλά ταυτόχρονα…
Δανάη Μπάρκα: Της αναγνωρισιμότητας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά ταυτόχρονα, όταν κλείνουν τα φώτα, είμαστε αντιμέτωποι με πάρα πολύ δύσκολα προβλήματα. Πολλές από τις αποφάσεις που παίρνουμε, ξέρουμε ότι πρέπει να πάρουμε πολλές φορές τη λιγότερο κακή απόφαση, γιατί έτσι είναι η φύση των προβλημάτων τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε.
Διαχειριζόμαστε κρίσεις. Πρέπει να βγαίνω να εξηγώ στους πολίτες τι είναι αυτό το οποίο θέλω να κάνω, πρέπει να βγαίνω μπροστά όταν υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και αυτό το οποίο χρειάζεται ένας πολιτικός είναι να ξέρει ότι έχει την οικογένειά του, να τον στηρίζει κατ’ αρχάς, αλλά να μπορεί να του λέει και την αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνονται.
Αυτό, ευτυχώς, το έχω κατακτήσει με την οικογένειά μου -και με τη Μαρέβα και με τα παιδιά.
Δανάη Μπάρκα: Μιας και μου αναφέρετε τη σύζυγό σας, κάτι που μου έκανε εντύπωση τώρα τις τελευταίες μέρες που αλήθεια προσπάθησα να μάθω για εσάς, να διαβάσω, κάτι που μου έκανε εντύπωση λοιπόν, είναι ότι έχετε μοιραστεί στο παρελθόν δυσκολίες που έχετε περάσει με τη σύζυγό σας. Κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι όλοι οι προβεβλημένοι άνθρωποι, όποια κι αν είναι η δουλειά τους, είτε είναι καλλιτέχνες, είτε πολιτικοί, μπορεί να ταυτιστεί κάποιος που θα το ακούσει και να αντλήσει δύναμη.
Εσείς πώς ξεπεράσατε τις δυσκολίες που τότε είχατε μοιραστεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς περάσαμε μεγάλες δυσκολίες με τη Μαρέβα, για χρόνια δεν ήμασταν μαζί. Ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία, πρώτον με το να μην χρεώσουμε αποκλειστικά στον άλλον την ευθύνη για τα προβλήματα στη σχέση μας.
Όταν μια σχέση περνάει δυσκολίες φταίνε κατά κανόνα και οι δύο. Και πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να καταλάβεις τους προβληματισμούς τού άλλου και να ξεπεράσεις την πίκρα ή την οργή της στιγμής. Διότι κάθε σύγκρουση δημιουργεί τέτοιου είδους αισθήματα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να είσαι απόλυτα ταγμένος στα παιδιά και στην ανάγκη να στηρίξεις τα παιδιά, έστω και αν δεν είσαι μαζί. Και εμείς δώσαμε χρόνο, δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες ο ένας για τον άλλον, πολύ σημαντικό και αυτό σε μια σχέση η οποία περνάει δυσκολία.
Και όταν ξαναβρεθήκαμε μαζί, νομίζω ότι μπορέσαμε και επανατοποθετήσαμε τη σχέση μας σε μια διαφορετική βάση και θα έλεγα ότι είμαστε καλύτερα παρά ποτέ.
Δεν λέω ότι κάθε σχέση η οποία περνάει από μεγάλη κρίση μπορεί να ξαναφτιάξει. Ακούω κι εγώ τους γενικούς αφορισμούς, «γυαλί που ραγίζει δεν ξανακολλά». Κάθε σχέση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, αλλά πιστεύω ότι μερικές φορές πριν πάρει κανείς οριστικές αποφάσεις -και το διαζύγιο είναι μια οριστική απόφαση- πρέπει να δίνει λίγο παραπάνω χρόνο και ίσως να αντιλαμβάνεται ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι πάντα καλύτερα, αναζητώντας μια άλλη εναλλακτική. Και μερικές φορές να έχει το θάρρος να δουλέψει και με τον εαυτό του, να μην φορτώνει μόνο στον άλλον όλα τα προβλήματα μιας σχέσης.
Δανάη Μπάρκα: Το φταίξιμο, βέβαια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το πιο εύκολο.
Δανάη Μπάρκα: Εσείς μόνοι σας το καταφέρατε αυτό ή συμβουλευτήκατε και ειδικούς; Γιατί υπάρχουν και οι ειδικοί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δουλέψαμε και με ειδικούς, ναι. Και δεν είχα δυσκολία να το πω αυτό και νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να…
Δανάη Μπάρκα: Μα δεν είναι και ταμπού.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …να απενοχοποιήσουμε και την ψυχολογική υποστήριξη. Πιστεύω ότι αυτό στη νέα γενιά έχει ήδη συμβεί. Τα νέα παιδιά μιλούν πολύ πιο άνετα για τον ψυχικό τους κόσμο και θα αναζητήσουν και βοήθεια πολύ πιο εύκολα.
Και επειδή τα ζητήματα της ψυχικής υγείας έχουν έρθει στην επιφάνεια με τρόπο πάρα πολύ έντονο και μετά τον Covid, έχουμε και εμείς μια υποχρέωση ως πολιτεία: να είμαστε σίγουροι ότι παρέχουμε την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας με τα παιδιά και τους εφήβους μας.
Με το τι γίνεται στα σχολεία, με περισσότερους ψυχολόγους στα σχολεία, με καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων του Δημοτικού για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σημερινής ζωής.
Γιατί, ξέρεις, το σχολείο αλλάζει χαρακτήρα. Ήδη όλη την πληροφορία που θέλουμε μπορούμε να τη βρούμε στο διαδίκτυο. Καινούργιοι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να γράψουν για εμάς ένα κείμενο, ίσως καλύτερα απ’ ό,τι το έχουμε γράψει εμείς. Μια μεγάλη πρόσκληση για την επόμενη μέρα.
Άρα στα παιδιά μας στα σχολεία δεν μαθαίνουμε μόνο, δεν είναι μόνο μια στείρα μεταφορά γνώσης. Είναι μια δυνατότητα, θα έλεγα, και ψυχολογικής εκμάθησης των παιδιών στο πώς, ας πούμε, λύνουν μεταξύ τους τις δυσκολίες, το πώς αντιμετωπίζουν το bullying, το οποίο είναι ένα πρόβλημα το οποίο και αυτό φουντώνει. Το βλέπουμε.
Δανάη Μπάρκα: Σας έχει συμβεί εσάς; Δηλαδή, νοιώσατε ποτέ ότι μπορεί να αντιμετωπίσατε μια κακοποιητική συμπεριφορά…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά. Μα νομίζω ότι όλοι μας, αυτό υπήρχε -μην κοροϊδευόμαστε- το πρόβλημα.
Δανάη Μπάρκα: Εννοείται. Αλλά τώρα πια μιλάμε πιο ανοιχτά και μαθαίνουμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευτυχώς, ευτυχώς τώρα ναι. Τότε το θεωρούσαμε περίπου κανονικό. Ήταν μέρος της, θα έλεγα, της ίδιας…
Δανάη Μπάρκα: Το έχουμε βαφτίσει πια. Το έχουμε ονομάσει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …της διαδικασίας. Τώρα του δώσαμε ένα όνομα. Και πολλά παιδιά μπορεί να περάσουν από bullying και να μην τα αγγίξει καθόλου, αλλά πολλά άλλα μπορεί να τους αφήσει ένα ανεξίτηλο ψυχολογικό στίγμα.
Το γεγονός ότι μιλάμε γι’ αυτά, έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο κατά του bullying, το οποίο είναι ψηφισμένο, έχουμε συγκεκριμένες διαδικασίες, αναθέτουμε σε συγκεκριμένους καθηγητές και δασκάλους, αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά, να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των παιδιών και της ακαδημαϊκής – εκπαιδευτικής κοινότητας στα σχολεία.
Όλα αυτά είναι πρώτα σημαντικά βήματα τα οποία έχουμε κάνει, ακριβώς επειδή αναδείξαμε ένα πρόβλημα το οποίο υπήρχε, το βαφτίσαμε, του δώσαμε ένα όνομα…
Δανάη Μπάρκα: Και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, φαντάζομαι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Δανάη Μπάρκα: Μακάρι και έτσι να συμβεί. Κύριε Μητσοτάκη, θα σας ξαναπάω στην προσωπική σας ζωή, από την άποψη του ότι, αλήθεια, είστε ένας άνθρωπος που στο δικό μου μυαλό, φαντάζομαι ότι σε πολύ κόσμο -γιατί πολλές ερωτήσεις, θέλω να σας πω, είναι από το Instagram και από τους ανθρώπους που χθες μου έστειλαν να μου πουν τι να σας ρωτήσω- στο μυαλό αρκετών ανθρώπων είστε αυτό που λέμε λίγο «ατσαλάκωτος». Τουλάχιστον πριν το TikTok, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής και δίκαιη.
Εσείς κάνετε τρέλες; Δηλαδή, μπορεί να κλείσετε την πόρτα του σπιτιού σας και να πείτε στην σύζυγο σας, «βάλε μουσική. Πέρασα μια δύσκολη μέρα, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε». Έχετε πράγματα τα οποία όντως μπορεί να μην φανταζόμαστε ότι κάνετε; Μια συνήθεια, μια ιδιοτροπία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να έχει μια κανονική ζωή έξω από τη δουλειά του, απλά η δουλειά μου είναι μια δουλειά πολύ δημόσια και καταλαμβάνει πολλές ώρες από τον χρόνο μου.
Αλλά ως προς το τι κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου, θα έλεγα ότι είμαι μάλλον αρκετά προβλέψιμος. Με ποια έννοια; Μου αρέσει να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Μου αρέσει πάρα πολύ να αθλούμαι, έτσι εκτονώνομαι. Τσακώνομαι μερικές φορές και με την οικογένειά μου όταν κάνω ας πούμε -πού και πού πηγαίνω ακόμα για ποδηλασία- ορεινή ποδηλασία.
Δανάη Μπάρκα: Το έχουμε δει, νομίζω. Είναι γνωστό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν από μία εβδομάδα με παίρνει έξαλλη η Μαρέβα, λέω «τι έγινε; Τι συνέβη;». «Είδες τι έπαθε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου;». Λέω «τι έπαθε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου;». «Έκανε ποδηλασία με το γιο του και έπεσε».
Ωραία, έπεσε. Τι να κάνουμε; Και χτύπησε, λέει, το κεφάλι του. Φορούσε κράνος; Λέει «ναι, φορούσε». Μια χαρά είναι ο άνθρωπος, του έστειλα μήνυμα. Δεν έπαθε τίποτα.
Γιατί το λέω αυτό; Δεν λέω ότι πάω και κάνω παρακινδυνευμένα πράγματα, αλλά δεν θα μπούμε και σε μία αποστειρωμένη γυάλα μήπως τυχόν χτυπήσουμε ή στραμπουλήξουμε το πόδι μας αν πάμε να παίξουμε μπάσκετ. Τα έχει αυτά ο αθλητισμός. Είναι πράγματα τα οποία μπορούν να συμβούν.
Δανάη Μπάρκα: Έχετε στείλει ποτέ μήνυμα σε λάθος παραλήπτη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.
Δανάη Μπάρκα: Δηλαδή μπορεί να θέλατε να πείτε κάτι για κάποιον και επειδή τον σκεφτόσασταν να το στείλετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ποιον δεν έχει τύχει;
Δανάη Μπάρκα: Ναι, αλλά είναι άλλο να είσαι Πρωθυπουργός ή πολιτικός ή αρχηγός κόμματος και άλλο να είσαι η Δανάη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το θέμα είναι να το καταλάβεις. Ευτυχώς υπάρχει το delete function και τα σβήνεις.
Δανάη Μπάρκα: Υπάρχει στο Instagram νομίζω το unsent, στο iMessage δεν υπάρχει και στο email υπάρχει, ναι. Και στο WhatsApp.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο WhatsApp υπάρχει ευτυχώς. Εγώ στο WhatsApp το χρησιμοποιώ.
Δανάη Μπάρκα: Και τι κάνατε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευτυχώς όχι κάτι το οποίο να με εκθέσει ανεπανόρθωτα. Τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω. Γιατί μπορεί να το έχω κάνει και να μην το έχω πάρει καν χαμπάρι.
Δανάη Μπάρκα: Έξω έχετε βγει ποτέ και να μην θέλετε να σας αντιληφθούν, οπότε να χρειαστεί να καμουφλαριστείτε, ας πούμε; Να βάλετε καπέλα, οτιδήποτε μπορεί ο καθένας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα άμα με ρωτάς αν μεταμφιέστηκα, όχι. Αλλά ναι, συχνά μπορεί να βγω, θα φορέσω ένα καπέλο, μπορεί να φορέσω γυαλιά, αλλά είναι δύσκολο πια για μένα να περάσω απαρατήρητος. Αν και όταν βγαίνω χαλαρά, ντύνομαι πολύ χαλαρά. Ας πούμε, πάω να πάρω το πλοίο να πάω στην Τήνο, θα φορέσω το καπέλο μου, θα καθίσω στη θέση μου, αλλά πάλι νομίζω ότι θα με καταλάβει ο κόσμος. Πολλές φορές με καταλαβαίνει από τη φωνή άμα με ακούσει να μιλάω.
Δανάη Μπάρκα: Ναι, γιατί είναι πια γνωστή σε όλους μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά αυτό είναι το τίμημα της αναγνωρισιμότητας. Η μόνη περίπτωση να μπορώ να περπατήσω χωρίς να με καταλάβει κανείς στο δρόμο είναι να είμαι στο εξωτερικό. Αν και εκεί όλο και κάποιους Έλληνες θα πετύχω, αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
Δανάη Μπάρκα: Όχι, το φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο. Εγώ πολλές φορές -όπως σας είπα και πριν, σας αποκάλυψα πριν, απ’ όταν πια σας ακολουθώ στα social media και υπάρχουν αυτά τα βίντεο που λέγαμε, που έχουμε πει, ήδη τρεις φορές- μπορεί να ανέβω στο γραφείο και επειδή υπάρχει ένας διάδρομος που δεν εμφανίζεσαι, πρώτα δηλαδή περπατάς και μετά είναι το γραφείο, πολλές φορές θα μπω κάνοντας εσάς να ζητήσω κάποιο θέμα και θα πουν «ναι, ξέρουμε, ξέρουμε ποιον κάνεις».
Δηλαδή, πολλές φορές θα μπω και θα πω «θέλω τώρα να μου φέρετε τα backstages» και κατευθείαν λέμε, να το, ήρθε το inside joke μας. Οπότε είστε πια πολύ χαρακτηριστικός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εδώ θα έχεις κάνει backstage φαντάζομαι.
Δανάη Μπάρκα: Έχω κάνει backstage, δυστυχώς δεν έχουμε την ομάδα αυτή που έχετε, που είναι συγκλονιστική, οφείλω να ομολογήσω. Αυτά που κάνετε είναι υπέροχα. Παρατσούκλι έχετε κάποιο που δεν γνωρίζουμε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πέραν του «Κούλης» όχι. Το οποίο ούτε ξέρω πώς βγήκε. Χρησιμοποιήθηκε σε έναν βαθμό υποτιμητικά και απέκτησε και μία πολιτική διάσταση, γιατί δεν σου κρύβω ότι προσωπικά έχω στοχοποιηθεί πάρα πολύ από την αντιπολίτευση -και εγώ και η σύζυγός μου. Και μέσα από αυτή τη στοχοποίηση υπήρξε και μια προσπάθεια, θα έλεγα, προσωπικής απαξίωσης.
Όλα αυτά είναι μέσα στην πολιτική, νομίζω ότι απαντήθηκαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, πιστεύω ότι και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του σε αυτού του είδους την τοξικότητα. Νομίζω ότι αφορά λίγους.
Μερικές φορές κάποιοι μπορεί να μπλέκουν το τι γίνεται στο Twitter με το πού είναι η πραγματική κοινωνία. Η κοινωνία δεν θέλει τοξικότητα. Η κοινωνία έχει προβλήματα αλλά ταυτόχρονα θέλει να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα και νομίζω ότι έχουμε λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας. Και περιμένει από τους πολιτικούς να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου.
Θυμάσαι, πριν από την προηγούμενη εκλογή, λέγαμε ότι ήταν «βουβή» αυτή η προεκλογική περίοδος, το άκουγα συχνά. Μόνο βουβή δεν ήταν, η κάλπη έστειλε ένα εκκωφαντικό μήνυμα κανονικότητας και θα έλεγα μέχρι και αποδραματοποίησης της πολιτικής. Δεν πρέπει πάντα να υπάρχει όλη αυτή η βαβούρα, η φασαρία, οι φοβεροί καβγάδες. Δεν θέλει ο κόσμος άλλο καβγάδες και τσακωμούς στην τηλεόραση. Όταν του μιλήσεις, ενδεχομένως να ακούγεται παράξενο, αλλά αν του μιλήσεις πιο τεχνοκρατικά, πιο συγκεκριμένα, μπεις στη λεπτομέρεια των θεμάτων, ο κόσμος θα σε ακούσει.
Εμένα μου έκανε πολύ εντύπωση που έχω κάνει πάρα πολλές ομιλίες και πολλές φορές μου αρέσει να μπαίνω στη λεπτομέρεια των θεμάτων και να προσπαθώ να εξηγώ τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει μία αντίδραση από το επιτελείο μου, «μα καλά, ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα τον κόσμο;». Κι όμως, τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ.
Δανάη Μπάρκα: Τις ομιλίες σας τις βλέπετε; Σας διορθώνετε; Τις προβάρετε; Δηλαδή μπορεί να σας φανταστούμε να είστε μέσα στο αμάξι ή μπροστά από ένα καθρέφτη και να κάνετε πρόβα το πώς θα μιλήσετε και τι θα πείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι πια.
Δανάη Μπάρκα: Όχι πια, το κάνατε όμως;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι το έκανα, γιατί ο δημόσιος λόγος είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε.
Δανάη Μπάρκα: Φυσικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει διαρκώς να φροντίζουμε να γινόμαστε καλύτεροι ως προς την επικοινωνία και σίγουρα τώρα είμαι καλύτερος ομιλητής απ’ ό,τι ήμουν πριν από πέντε χρόνια ή πριν από δέκα χρόνια.
Δανάη Μπάρκα: Πριν από πέντε χρόνια, πριν από δέκα χρόνια ή πριν από είκοσι χρόνια, ας πούμε, πώς θεωρείτε ότι μπορεί να ήσασταν; Γιατί νιώθω ότι κάτι έχουμε να δούμε σε σχέση με το 2003, αν θυμάμαι καλά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν πολύ αγχωμένος, νομίζω…
Δανάη Μπάρκα: Ήσασταν αγχωμένος;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί το λέω αυτό; Είναι πολύ αγχωτικό το να κάνεις μία δημόσια ομιλία.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια, να, ας πούμε…
(Προβολή βίντεο)
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά, αυτό τώρα δεν ξέρω πού το βρήκες.
Δανάη Μπάρκα: Αυτό είναι η πρώτη σας ομιλία το 2003;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιο 2003; Αυτό είναι η αποφοίτησή μου στο σχολείο το 1986, ναι.
Δανάη Μπάρκα: Α, θα τρελαθώ. Και τι λέγατε; Βγάζατε λόγο από τότε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή είχα πάρει κάποιο βραβείο, μου είπαν ότι πρέπει να βγάλω και έναν λόγο.
Δανάη Μπάρκα: Καλά, καταπληκτικό. Το φανταζόσασταν εκεί; Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βλέπω στο βίντεο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι απέναντί μου αυτή τη στιγμή, τι διαφορές έχει; Το πιστεύατε τότε ότι μπορεί να φτάσετε τώρα εδώ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε το φανταζόμουν.
Δανάη Μπάρκα: Αλήθεια, ε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν 18 χρονών. Μόλις είχα τελειώσει το σχολείο και ετοιμαζόμουν να φύγω για το πανεπιστήμιο. Αισθανόμουν ότι άνοιγε μπροστά μου ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μου. Να σκεφτόμουν από τότε τι θα γινόταν σε 30 χρόνια, δεν θα ήταν λίγο παράξενο;
Δανάη Μπάρκα: Ναι αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν όνειρο, να πουν ότι «εγώ θέλω να γίνω πολιτικός», ειδικά αν προέρχονται από μια πολιτική οικογένεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι. Δεν ξεκίνησα ποτέ με το όνειρο να γίνω πολιτικός. Και σίγουρα όχι με την προσδοκία ότι θα γίνω Πρωθυπουργός.
Πρέπει να σου πω, δε, ότι μετά την εμπειρία της πρωθυπουργίας του πατέρα μου η πολιτική μού άφησε και μια μεγάλη πίκρα. Ήταν και μια συνειδητή απόφαση. Τότε έλεγα ότι δεν θέλω να ασχοληθώ με…
Δανάη Μπάρκα: Γιατί, επειδή βλέπατε τα πράγματα εκ των έσω;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα είδα εκ των έσω, είδα την προσπάθεια ενός ανθρώπου που πιστεύω ότι σε πολλά ήταν μπροστά από την εποχή του, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πετύχει όλα αυτά τα οποία ήθελε. Και είχα πικραθεί πολύ τότε.
Τότε είχα πει, ως απόφαση ζωής, ότι η πολιτική δεν είναι για εμένα. Και γι’ αυτό και δούλεψα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πριν επαναξιολογήσω τις προτεραιότητές μου.
Δανάη Μπάρκα: Και νομίζω ότι είστε από τους λίγους πολιτικούς αρχηγούς -επίσης μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα- που όντως έχετε εργαστεί τόσο πολύ σε έναν άλλο τομέα και μετά ήρθατε στην πολιτική.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω εργαστεί αρκετά χρόνια και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα αφενός να γνωρίζω καλύτερα την ελληνική οικονομία, διότι το αντικείμενό μου ήταν οι χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έμαθα πολλά πράγματα για το πώς δουλεύει η ελληνική οικονομία, αλλά και κάτι πιο σημαντικό: έμαθα τι σημαίνει να έχω προϊστάμενο. Να είμαι στην ώρα μου, να είμαι συνεπής και να πρέπει να δίνω λογαριασμό και να κρίνομαι με βάση το αποτέλεσμά μου.
Γι’ αυτό και στα νέα παιδιά τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, τους λέω πάντα: «καλά κάνετε, και χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους ικανούς στην πολιτική, αλλά φροντίστε να έχετε δουλέψει πριν».
Χαίρομαι μερικές φορές όταν συναντώ παιδιά τα οποία τα γνώρισα από την εποχή που μπήκα στην πολιτική, ήταν τότε νεαροί ΟΝΝΕΔίτες, σήμερα εξακολουθούν και με βοηθούν, αλλά έχουν χτίσει ταυτόχρονα και μια πολύ επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Δανάη Μπάρκα: Εσάς ποιος σας πήρε από το χέρι μετά την δεκαετή εργασία σας, όπως αναφέρατε, και σας έβαλε στην πολιτική;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην κοροϊδευόμαστε, όταν μπαίνεις στην πολιτική με το όνομα «Μητσοτάκης» ξεκινάς με ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Εγώ πολιτεύτηκα πρώτη φορά το 2004. Δεν το έκρυψα ποτέ ότι το όνομά μου ήταν ένα πλεονέκτημα, αλλά ταυτόχρονα κληρονόμησα και αρκετούς εχθρούς. Μαζί με το όνομα έρχονται και οι προκαταλήψεις.
Δανάη Μπάρκα: Πάντα έτσι είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορεί κάποιος να σου πει «είσαι ο καλύτερος» ή κάποιος να σε απορρίψει χωρίς καν να σε γνωρίσει, μόνο και μόνο επειδή λέγεσαι Μητσοτάκης.
Η πρώτη κάλπη ήταν σχετικά εύκολη για μένα, η πρώτη εκλογή, το 2004, αλλά μετά τα πράγματα μπορεί να έγιναν πιο δύσκολα. Διότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.
Δανάη Μπάρκα: Φυσικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αναγνωρισιμότητα έχει υψηλότερες απαιτήσεις και βέβαια, κάποια στιγμή, μην ξεχνάς, υπήρχε και μια λογική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικές οικογένειες, που είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Αλλά εγώ πάντα έλεγα ότι επειδή προέρχομαι από πολιτική οικογένεια οφείλω να δουλεύω πιο σκληρά. Ο κόσμος θα με κρίνει πάντα πιο αυστηρά.
Νομίζω όμως πια, μετά από 20 χρόνια στην πολιτική, μετά από μια τετραετία στην πρωθυπουργία, έχω πετύχει αυτό το οποίο ήθελα όταν μπήκα στην πολιτική πριν από ακριβώς 20 χρόνια: ο κόσμος να με βλέπει ως Κυριάκο, να με κρίνει γι’ αυτό που είμαι, γι’ αυτά τα οποία έχω κάνει, γι’ αυτά τα οποία θέλω να κάνω. Και το γεγονός ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια να είναι μια υποσημείωση αλλά να μην είναι ο ουσιαστικός παράγοντας με τον οποίον κάποιος θα με κρίνει.
Δανάη Μπάρκα: Ναι, γιατί δεν είναι και κριτήριο αυτό πια. Εννοώ οι άνθρωποι πρέπει να κρινόμαστε από τη δουλειά μας και από τα αποτελέσματα.
Κύριε Μητσοτάκη, αν έπρεπε να δώσετε Υπουργεία στους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων αυτή την στιγμή, αυτούς που έχουμε, αλλά με βάση την προσωπικότητά τους, ποιον θα επιλέγατε και για ποιο Υπουργείο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα αυτό θέλει πολλή σκέψη και δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση…
Δανάη Μπάρκα: Θα μου το απαντήσετε στο TikTok; Πού να το περιμένω;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, αυτό θα σ’ το απαντήσω στο TikTok.
Δανάη Μπάρκα: Δεσμεύεστε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να το σκεφτώ λίγο. Έχει ενδιαφέρον αυτό το ερώτημα το οποίο μου έκανες. Όμως θα πρέπει να μου πεις, μου λες δηλαδή ποιο Υπουργείο θα ταίριαζε σε ποια προσωπικότητα;
Δανάη Μπάρκα: Όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ακριβώς, σε προσωπικό επίπεδο. Δηλαδή, με την προσωπικότητα τους, τις απόψεις τους…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ δικαίωμα να το σκεφτώ και να επανέλθω.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια. Με πολλή χαρά. Με την κριτική πώς τα πάτε γενικά; Γιατί σας ρωτάω; Γιατί ειδικά τα πολιτικά πρόσωπα έχετε την τιμητική σας, και στα social media και σε παραστάσεις.
Χθες, όπως σας έλεγα και πριν, ήμουν στη γενική πρόβα της νέας επιθεώρησης που θα γίνει και μακάρι να βρείτε χρόνο να πάμε, να σας πάω. Έχετε όντως την τιμητική σας στο Θέατρο Άλσος. Θα πηγαίνατε ή φοβάστε τις αντιδράσεις, είτε των ηθοποιών είτε των θεατών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς κινούμαι δημόσια και ανοιχτά και ελεύθερα. Και πρέπει να αναγνωρίζει κανείς ότι όταν είναι πολιτικός μπορεί να υπάρχουν και αντιδράσεις, μπορεί να υπάρχει και αποδοκιμασία. Όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν μου δημιουργούν κανένα πρόβλημα.
Με ενοχλεί η χυδαιότητα, με ενοχλούν οι ύβρεις. Και αυτά ενδεχομένως να είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά σίγουρα δεν με απέτρεψαν ποτέ από το να ζω τη ζωή μου και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο και να κινούμαι ελεύθερα.
Όταν κάνουμε περιοδείες πολύ συχνά περπατώ στον δρόμο, θα μπω σε όποιο κατάστημα βρω μπροστά μου, μπορεί κάποιος να με χαιρετήσει, μπορεί κάποιος να μη με χαιρετήσει. Έτσι είναι, δεν πειράζει.
Από εκεί και πέρα, όπως σου είπα, έχω γίνει καλύτερος στο να δέχομαι την κριτική και μερικές φορές, βέβαια, καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος μπορεί να μην έχει υπομονή. Να σου λέει «αυτό» -είναι αυτό που λέγαμε πριν- «φτιάξε το, δεν θέλω να είναι άλλο έτσι». Δεν γίνεται να πηγαίνεις, ας πούμε, σε ένα νοσοκομείο και να περιμένεις τρεις μήνες για ένα τακτικό χειρουργείο.
Δανάη Μπάρκα: Μόνο αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πολλά άλλα, ανέφερα ένα τυχαίο παράδειγμα.
Δανάη Μπάρκα: Και πολλά άλλα έχουμε να πούμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα μέσα από την κριτική και τον θυμό του κόσμου κρύβεται συνήθως μία αλήθεια και πρέπει να μπορούμε να παραμερίσουμε εκείνη τη στιγμή το συναίσθημα ότι κάποιος σου την «πέφτει» για κάτι. Γιατί πολλές φορές όταν μας ασκείται κριτική…
Δανάη Μπάρκα: Και να πάμε με τη λογική ίσως.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό προσπαθώ να μάθω και στα παιδιά μου. Η πρώτη αντίδραση είναι να κλείνεις τα αυτιά σου, δεν θέλεις να ακούσεις το δυσάρεστο. Αυτό θέλει δουλειά για να το καταλάβεις και μπορεί να είναι κάτι που να είναι παντελώς ανυπόστατο. Αλλά συνήθως πίσω από αυτά τα οποία σου λέει ο κόσμος κρύβεται μια αλήθεια και καλό είναι να μπορείς να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά.
Δανάη Μπάρκα: Και να τις ακούμε όλες τις αλήθειες και τις ανάγκες, έχετε απόλυτο δίκιο. Να πάμε σε διαφημίσεις, δεν τον αποχαιρετώ τώρα, θα τον κρατήσουμε λίγα λεπτά, πέντε λεπτά, αμέσως μετά, γιατί έχουμε ετοιμάσει μία έκπληξη για εσάς, θέλουμε τη γνώμη σας για κάτι. Επιστρέφουμε και αποχαιρετάμε τον κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά.
Β’ Μέρος
Δανάη Μπάρκα: Εδώ είμαστε λοιπόν και η αλήθεια είναι ότι μακάρι να μπορούσαμε να πούμε όλα αυτά που λέμε κατ’ ιδίαν, γιατί πολλές φορές ό,τι κι αν υποστηρίζεις πολιτικά, το να γνωρίζεις έναν άνθρωπο καλύτερα και να βλέπεις το πώς συμπεριφέρεται στους γύρω του είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω να περάσατε καλά, περάσατε ωραία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πέρασα πάρα πολύ ωραία.
Δανάη Μπάρκα: Εντάξει, χαίρομαι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας.
Δανάη Μπάρκα: Με πολλή χαρά, έχουμε ακόμα, σας είπα, πολλές ερωτήσεις. Τώρα ήρθε η ώρα μίας έκπληξης. Θέλουμε τη γνώμη σας, θα κάνουμε ένα challenge και θέλω να πάμε εκεί, να με ακολουθήσετε στην κουζίνα αυτού του στούντιο, που μας περιμένει ο Τίμος μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάτι υποψιάζομαι.
Δανάη Μπάρκα: Κάτι υποψιάζεστε, όπως;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά διαφορετικά ντολμαδάκια; Γεια σου Τίμο.
Τίμος: Γεια σου Πρόεδρε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι κάνεις, πώς είσαι;
Τίμος: Καλά, καλά, μια χαρά.
Δανάη Μπάρκα: Λοιπόν, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια επίκληση στο συναίσθημα και στη μνήμη, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει μια αγάπη με το συγκεκριμένο φαγητό, οπότε ήρθε η ώρα που θα δοκιμάσετε και να τα βαθμολογήσετε, να μας πείτε…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί; Είναι διαφορετικά;
Δανάη Μπάρκα: Ναι, θα εξαρτηθεί αν ο Τίμος τού χρόνου θα είναι στην εκπομπή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέκα στα δέκα.
Τίμος: Ευχαριστώ.
Δανάη Μπάρκα: Πλάκα κάνω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από εδώ δοκιμάζω.
Δανάη Μπάρκα: Ναι, σας τα έχουμε όλα έτοιμα, θέλουμε να μας πείτε τη γνώμη σας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να δούμε.
Δανάη Μπάρκα: Έχεις άγχος;
Τίμος: Όχι, ξέρω το αποτέλεσμα.
Δανάη Μπάρκα: Το ξέρεις; Ωραία. Περνάμε στην επόμενη φάση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τόσο που θα φάω και το υπόλοιπο.
Δανάη Μπάρκα: Ορίστε, καλά. Έλα Τίμο μου, είσαι σπουδαίος. Είσαι σπουδαίος.
Τίμος: Ευχαριστώ.
Δανάη Μπάρκα: Παρατήρηση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμένα μου αρέσουν πολύ τα γιαλαντζί, τα ντολμαδάκια τα οποία έκανε η μάνα μου, ήταν με κιμά. Οπότε η επόμενη πρόκληση είναι να δοκιμάσουμε το επόμενο ντολμαδάκι με κιμά.
Δανάη Μπάρκα: Η επόμενη είναι ότι θα έρθετε και θα τα φτιάξουμε μαζί κάποια στιγμή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, σε παρακαλώ, μην το παρακάνουμε.
Δανάη Μπάρκα: Δεν μαγειρεύετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως τίποτα.
Δανάη Μπάρκα: Εντάξει, εντάξει, δεν πειράζει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπετε, μου αρέσει πάρα πολύ το φαγητό, αλλά δεν μαγειρεύω τίποτα.
Δανάη Μπάρκα: Δεν πειράζει εντάξει, θα έχουμε τον Τίμο, μην αγχώνεστε για τίποτα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τίμο, σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Τίμος: Εγώ ευχαριστώ Πρόεδρε.
Δανάη Μπάρκα: Λοιπόν να σας ευχαριστήσω κι εγώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είσαι καλά.
Δανάη Μπάρκα: Χάρηκα πάρα πολύ που ήρθατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ.
Δανάη Μπάρκα: Καλή δύναμη, καλή συνέχεια, να πάνε όλα όπως επιθυμείτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω να τα φάτε όλα αυτά τα ωραία, μην τα αφήσετε εδώ.
Δανάη Μπάρκα: Θέλετε μια πιατελίτσα; Αν θέλετε σας τη δίνουμε, ταπεράκι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά κανόνα τώρα όπου πάω μου δίνουν πιάτα με ντολμαδάκια, το έχουν μάθει.
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια, μα το έχουμε δει. Άμα θέλετε εμείς ταπεράκι σάς το δίνουμε. Τι έχετε να κάνετε σήμερα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε μπόλικο κόσμο εδώ, νομίζω.
Δανάη Μπάρκα: Ξεκινάτε ταξίδια;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα πάμε στον Ασπρόπυργο, το απόγευμα, και αύριο πάμε στην Εύβοια.
Δανάη Μπάρκα: Στην Εύβοια, ωραία, θα σας δώσουμε να έχετε μαζί σας να έχετε δύναμη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για το δρόμο;
Δανάη Μπάρκα: Βέβαια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δανάη Μπάρκα: Να σας ευχαριστήσουμε, καλή συνέχεια, καλή δύναμη. Και μακάρι να γίνει, όπως λέω πολύ συχνά, το καλύτερο για τον κόσμο, να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε την υγειά μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ και σε συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την ενδυματολογική σου επιλογή.
Δανάη Μπάρκα: Σας ευχαριστώ και πού να το ήξερα. Θα κάνουμε και μία συλλογή ρούχων κάποια στιγμή.