Με ορμητήριο τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων (ΟΣΑ), ομάδα ειδικών και ορνιθολόγων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ μαζί με δεκάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο, εργάστηκαν εντατικά από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Μαΐου για να καταγράψουν και να μελετήσουν το συναρπαστικό φαινόμενο της εαρινής μετανάστευσης, σε μια σεζόν που ήταν ιδιαίτερα παραγωγική σε ό,τι αφορά τους ημερήσιους αριθμούς -φτάνοντας και τα 380(!) δακτυλιωμένα πουλιά σε μία ημέρα.
Πιο πολυπληθές είδος της φετινής άνοιξης στον Σταθμό αναδείχθηκε ο Κηποτσιροβάκος ενώ τα σπάνια είδη που δακτυλιώθηκαν έκαναν αυτή την εαρινή περίοδο ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν οι δύο Νανοφυλλοσκόποι (Phylloscopus proregulus), που αποτελούν τα πρώτα άτομα του είδους που δακτυλιώνονται στη χώρα μας, αλλά και οι Κεδροφυλλοσκόποι (Phylloscopus nitidus), είδος που αναπαράγεται στα βουνά του Καυκάσου, με ελάχιστες παρατηρήσεις στην Ελλάδα.
Εκτός από τους σπάνιους και τυχαίους επισκέπτες που δακτυλιώθηκαν, όσοι ορνιθοπαρατηρητές βρέθηκαν φέτος στα Αντικύθηρα είχαν την ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά και άλλα σπάνια είδη που παρατηρήθηκαν στο νησί, όπως ο Γκριζοφυλλοσκόπος (Phylloscopus humei), ένα από τα μικρότερα είδη φυλλοσκόπων, ο Ερημοπύρρουλας (Bucanetes githagineus) και η Χιονάδα (Eremophila alpestris). Επιπλέον, στο πλαίσιο δράσεων για τη μελέτη και παρακολούθηση του Μαυροπετρίτη, τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί σε άτομα του είδους που θα μας παρέχουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις των εμβληματικών γερακιών.
Έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια ανελλιπούς δράσης, ο ΟΣΑ παραμένει το μακροβιότερο και το μοναδικό εν λειτουργία πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης στρουθιόμορφων στην Ελλάδα. Ήδη από το 2007, στον Σταθμό εφαρμόζεται σε συστηματική βάση Πρόγραμμα παρακολούθησης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων, χάρη στο οποίο έχει παραχθεί μια μεγάλη χρονοσειρά δεδομένων που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού αλλαγών στον κύκλο ζωής και τη σύνθεση των μεταναστευτικών ειδών.
Στο πλαίσιο της διαρκούς συμβολής του στην περιβαλλοντική έρευνα διεθνώς, ο ΟΣΑ έχει, επιπλέον, υποστηρίξει δεκάδες προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, παρέχοντας δεδομένα ή διευκολύνοντας τη συλλογή δεδομένων εντός της περιοχής δραστηριοποίησής του ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των επιστημονικών εργασιών που έχουν βασιστεί σε δεδομένα από τον ΟΣΑ και αποτελούν ήδη μέρος την παγκόσμιας βιβλιογραφίας.