Ερώτηση για τη φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική αγορά (προμήθεια) ρεύματος και στα διυλιστήρια προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Οικονομικών, κατέθεσαν 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας Πέτης Πέρκα. Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτουν ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης, για το θέμα που κυριάρχησε στον πολιτικό διάλογο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: «Πότε και πόσα υπερκέρδη προβλέπεται να φορολογηθούν».
Ειδικότερα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε επικοινωνιακά στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής «μεταφέροντας» τα υπερκέρδη, που έως τον Ιούλιο του 2022 σημειώνονταν στη χονδρεμπορική αγορά, στην προμήθεια (λιανική) και μάλιστα τα χρηματοδότησε μέσω των επιδοτήσεων με χρήματα των καταναλωτών και των φορολογούμενων. Χαρακτηριστικό είναι, ότι μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022 εκτιμώνται υπερκέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ στην προμήθεια ρεύματος.
Κατόπιν της αντιπολιτευτικής πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος επεσήμανε πρώτος τα υπερκέρδη της προμήθειας το Σεπτέμβριο του 2022, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε διάταξη για την επιστροφή των υπερκερδών και της λιανικής, μέσω επιβολής έκτακτης εισφοράς για το πρώτο τρίμηνο (Αύγουστος-Οκτώβριος 2022), μετά την έκδοση σχετικής ΚΥΑ έως τις 23.12.2022.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην επιστροφή των υπερκερδών της λιανικής. Επέλεξε να το αποφύγει «δια της παράτασης». Η προθεσμία για την επιστροφή των υπερκερδών παρατάθηκε στο τέλος Μαρτίου 2023. Τελικά προκηρύχθηκαν εκλογές και η σχετική ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα.
Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία αναφορά, από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ποσό αλλά και το χρόνο φορολόγησης των υπερκερδών της λιανικής (Αύγουστος 2022 έως σήμερα).
Λαμβάνοντας υπόψη τη δήθεν φορολόγηση του 90% των υπερκερδών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, που αποδείχτηκε ξεκάθαρη απάτη, τότε εύλογα προκαλείται ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι από τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος (περίοδος Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022), που τεκμηριωμένα ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση φορολόγησε 415 εκατ. ευρώ και εισέπραξε μόλις 340 εκατ. ευρώ, με «νομοθετικό» μαγείρεμα στον υπολογισμό τους. Άραγε η κυβέρνηση θα προβεί πάλι σε μαγείρεμα των ποσών σε ότι αφορά και στα υπερκέρδη της λιανικής;
Παράλληλα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, όπως αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Η κυβέρνηση επέλεξε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (δηλαδή 33%) και περιόρισε την εφαρμογή του μόνο στο 2022 και όχι στο 2023. Στη χώρα μας εκτιμώνται 2,6 δισ. ευρώ υπερκέρδη το 2022.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγουν σε δυο καίριες ερωτήσεις για τα υπερκέρδη στη λιανική αγορά ενέργειας και στα διυλιστήρια.
Ακολουθεί ολοκλήρωση η ερώτηση:
Ερώτηση
προς τους κ.κ. Υπουργούς
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Οικονομικών
“Η φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική αγορά (προμήθεια) ρεύματος και στα διυλιστήρια – Πότε και πόσα υπερκέρδη προβλέπεται να φορολογηθούν”
Με το ν. 4951/2022 (άρθρο 138) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε επικοινωνιακά στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Έκτοτε, οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμούν και προανακοινώνουν την 20η ημέρα κάθε μήνα την τιμή που θα χρεώσουν στους καταναλωτές τον επόμενο μήνα. Ως αποτέλεσμα αυτού του τρόπου τιμολόγησης, οι προμηθευτές ενσωμάτωσαν το ρίσκο υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καταλήγοντας και σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι εάν ίσχυε η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Έτσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε να «μεταφέρει» τα υπερκέρδη που σημειώνονταν έως τον Ιούλιο του 2022 στη χονδρεμπορική αγορά στην προμήθεια (λιανική), και μάλιστα τα χρηματοδότησε, μέσω των επιδοτήσεων με χρήματα των καταναλωτών και των φορολογούμενων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα , μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022 προέκυψαν υπερκέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ στην προμήθεια ρεύματος.
Κατόπιν της αντιπολιτευτικής πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος επεσήμανε πρώτος τα υπερκέρδη της προμήθειας το Σεπτέμβριο του 2022, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε διάταξη (άρθρο 40 του Ν. 4994 – ΦΕΚ 215 Α΄ 15-11-2022), για την επιστροφή των υπερκερδών και της λιανικής, μέσω επιβολής έκτακτης εισφοράς. Σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 4994 η έκτακτη εισφορά των προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο (Αύγουστος-Οκτώβριος 2022), έπρεπε πρέπει να βεβαιωθεί έως τις 23.12.2022. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς, έπρεπε να καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), κατόπιν εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Όμως,, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστροφή των υπερκερδών της λιανικής, εκδίδοντας τη σχετική ΚΥΑ και επιβάλλοντας το ποσό της «εισφοράς» προτίμησε να το αποφύγει «δια της παράτασης». Με το άρθρο 91 του Ν. 5027/2023, η προθεσμία για την επιστροφή των υπερκερδών παρατάθηκε στο τέλος Μαρτίου 2023, με παράλληλη επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος για την πρώτη επιβολή κατά δύο μήνες (Αύγουστος-Δεκέμβριος 2022). Τελικά προκηρύχθηκαν εκλογές και η σχετική ΚΥΑ του άρθρου 40 του Ν.4994/2022 για τη φορολόγηση των υπερκερδών της λιανικής, δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η σχετική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είχε παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη κυβερνητική θητεία. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία αναφορά από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ποσό αλλά και το χρόνο φορολόγησης των υπερκερδών της λιανικής (Αύγουστος 2022 έως σήμερα).
Αν λάβουμε υπόψη, τη δήθεν φορολόγηση του 90% των υπερκερδών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, που αποδείχτηκε ξεκάθαρη απάτη, τότε εύλογα προκαλείται ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι από τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος (περίοδος Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022), που τεκμηριωμένα ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ, η κυβέρνηση φορολόγησε 415 εκατ. ευρώ και εισέπραξε μόλις 340 εκατ. ευρώ (αρχικά 373 εκατ. ευρώ), με «νομοθετικό» μαγείρεμα στον υπολογισμό τους. Ως αποτέλεσμα, παρέμειναν στο καρτέλ των ηλεκτροπαραγωγών επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ που έχουν πληρωθεί από τους καταναλωτές. Παράλληλα η τελική έκθεση της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής για τον υπολογισμό των υπερκερδών της χονδρεμπορικής, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επικαλείται λόγους εμπορικού απορρήτου.
Περιμένουμε επομένως να δούμε,, εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια,,, και αν θα προβεί πάλι σε νομοθετικό μαγείρεμα των ποσών, όπως έκανε και στα υπερκέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς. Δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι αναμένεται να βεβαιωθεί έκτακτη εισφορά περίπου 300-400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, όπως αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων κατά το οικονομικό έτος 2022, όπου στη χώρα μας εκτιμώνται σε 2,6 δισ. ευρώ. Για τη φορολόγηση αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2022/1854 (δηλαδή 33%) και περιόρισε την εφαρμογή του μόνο το 2022 και όχι το 2023. Έτσι, τα διυλιστήρια αναμένεται να κρατήσουν στο ταμείο τους επιπλέον ποσό άνω των 1,7 δισ. ευρώ, αφού τα υπερκέρδη του 2022 με συντελεστή 90% θα απέδιδαν 2,34 δισ. ευρώ, και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρουν θεωρητική μελλοντική και επισφαλή είσπραξη 600-650 εκατ. ευρώ.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ του άρθρου 40 του Ν. 4994/2022 για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια της ηλεκτρικού ρεύματος; Ποια είναι τα ποσά που εκτιμώνται; Ποιο είναι το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί;
2) Πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια; Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη φορολόγηση με τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2022/1854 (33%); Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει τα υπερκέρδη μόνο του έτους 2022 και όχι και του 2023; Πόσα εκτιμώνται τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια; Πoιο είναι το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ρένα
Ηλιόπουλος Όθων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος