Την ζοφερή οικονομική κατάσταση των δήμων περιγράφει σε έγγραφο που απέστειλε στον πρόεδρο και το δ.σ της ΚΕΔΕ πριν την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου για το καλοκαίρι, ο Σίμος Δανιηλίδης.
Με αφορμή τους οικονομικούς απολογισμούς των δήμων στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ αφού επισημαίνει κάποιες παραδοξότητες σε σχέσεις με τους ΚΑΠ και τα κρατικά έσοδα, αναφέρει δύο σημαντικά κόστη που θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και προτείνει ένα διεκδικητικό πλαίσιο με συγκεκριμένα μέτρα προς τη διοίκηση της ΚΕΔΕ
Οι παραδοξότητες στις οποίες αναφέρεται ο Σίμος Δανιηλίδης σε σχέση με τους ΚΑΠ έχουν να κάνουν με «την αύξηση των κρατικών εσόδων στις κατηγορίες εκείνες από τις οποίες αντλούνται οι ΚΑΠ (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και την παράλληλη στασιμότητα του ύψους τους, την παγίωση του καθεστώτος της θέσπισης πλαφόν στο ύψος τους παρά την κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς την παράλληλη μεταβίβαση πόρων για την άσκησή τους».
Σε αυτή τη βάση επισημαίνει δύο βασικούς παράγοντες που θα επιβαρύνουν από τον χειμώνα έτι περαιτέρω τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από το δύσκολο 2022 και την ενεργειακή κρίση που εκτίναξε το λειτουργικό κόστος των δήμων χωρίς να έχει καλυφθεί από τις έκτακτες επιχορηγήσεις των ΚΑΠ.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε επίσημα η αναπροσαρμογή μισθών και επιδομάτων από 1/1/24 για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Πρόκειται όπως τονίζει για απολύτως απαραίτητες αυξήσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μετά από μία 15ετία δραματικών μειώσεων των αποδοχών τους. Αν και πρόκειται για μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και βέβαια δεν θα καλύψει το σύνολο των απωλειών των εργαζομένων, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσεις ώστε να αποδώσει στους ΟΤΑ το επιπλέον κόστος που δημιουργούν οι αυξήσεις αυτές ώστε να μην επιβαρύνουν τους αναιμικούς προϋπολογισμούς τους.
Και βέβαια το ενεργειακό κόστος «το οποίο είναι βέβαιο πως θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση αφού η αγορά ενέργειας δεν έχει σταθεροποιηθεί παρά τις μειώσεις στις τιμές. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται άρα η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για τις τιμές του φυσικού αερίου από το οποίο εξαρτάται η Ευρώπη είναι μία σκληρή πραγματικότητα. Όσο για τις όποιες ενέργειες τις οποίες προωθούν -με δυσκολία- οι δήμοι για την ενεργειακή τους αυτονομία όπως οι διαδημοτικές ενεργειακές κοινότητες όπως αυτή που έχουμε συστήσει με το δήμο Σιθωνίας θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να αποδώσουν», καταλήγει στην επιστολή του.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω ο Σίμος Δανιηλίδης προτείνει:
.Έκτακτη επιχορήγηση δύο επιπλέον δόσεων των ΚΑΠ μέσα στο 2023
.Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών μέσα στο 2023 για την κάλυψη των ποσών που οφείλουν στους παρόχους ενέργειας για θέρμανση.
.Κατάργηση του πλαφόν του ανώτερου ύψους των ΚΑΠ
.Αύξηση των ΚΑΠ ανάλογη με την αύξηση των κρατικών εσόδων στις κατηγορίες με τις οποίες συνδέονται οι ΚΑΠ
.Κατάργηση όλων των παράνομων ενσωματώσεων στους ΚΑΠ των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.
Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εστιάζει για άλλη μια φορά στην ανάγκη να ξανασυζητήσει η ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση για τα οικονομικά των δήμων ώστε να ληφθούν οι καλύτερες για την αυτοδιοίκηση αποφάσεις: «Οι μέχρι τώρα θέσεις σας, σημειώνει, διαμορφώνουν ένα πεδίο συμφωνιών και συναινέσεων και ως εκ τούτου είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβετε τις σχετικές πρωτοβουλίες».