Δύο σημαντικές πανελλαδικές διακρίσεις απέσπασε ο Δήμος Θέρμης στο πλαίσιο του διαγωνισμού βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ AWARDS 2019-2023. Το πρώτο βραβείο αφορά το «Σύστημα της ετοιμότητας στην πρόληψη και διαχείριση του ρίσκου από πυρκαγιές υπαίθρου» και το δεύτερο αφορά την «Ενίσχυση του εθελοντισμού πολιτικής προστασίας». Η τελετή απονομής των βραβείων, πραγματοποιήθηκε χθες, 20 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Τα βραβεία παρέλαβαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, ενώ στην τελετή παραβρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Φωτιάδης.
Σε δήλωσή του μετά την παραλαβή των βραβείων ο δήμαρχος Θέρμης ανέφερε ότι «οι πανελλήνιες αυτές διακρίσεις αποτελούν αναγνώριση της πολύ σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει στο δήμο Θέρμης στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και του Εθελοντισμού. Μέσα από το Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών (ΔΥΟΠΠ), έχουμε συγκροτήσει ένα αξιόλογο και αξιόμαχο Σώμα, το οποίο εξοπλίσαμε με πέντε ειδικά πυροσβεστικά οχήματα και όλο τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό. Το Σώμα αυτό έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους που συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Κουγιουμτζίδης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας καθώς και τους εθελοντές για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν, συχνά και εκτός των ορίων του δήμου Θέρμης.
Αντιπυρική προστασία
Κατά την διάρκεια των τελευταίων αντιπυρικών περιόδων ο Δήμος Θέρμης έθεσε σε λειτουργία το πιλοτικό σύστημα Ofire+, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας του Δήμου στην πρόληψη και διαχείριση του ρίσκου από πυρκαγιές υπαίθρου, στα ευρύτερα όρια της ευθύνης του. Πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε μέσω της σύμπραξης του Δήμου με την εταιρεία ΟΜΙΚΡΟΝ Σύμβουλοι Περιβάλλοντος ΑΕ. Το σύστημα συνδυάζει δύο εφαρμογές, μία εφαρμογή γραφείου και μία διασυνδεδεμένη εφαρμογή κινητού για στελέχη στο πεδίο αλλά και για πολίτες. Οι εφαρμογές αυτές αποσκοπούν στην παροχή έγκυρων, έγκαιρων και τοπικών/ αναλυτικών πληροφοριών ρίσκου και επικινδυνότητας, ώστε να διευκολύνουν στις προβλεπόμενες σχετικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων του Δήμου στη μάχη για τη μείωση των καταστροφικών συνεπειών από τις πυρκαγιές υπαίθρου.
Μέσω του Ofire+, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα ακόλουθα:
– Τον επίσημο Δείκτη Επικινδυνότητας Έναρξης Πυρκαγιάς (FWI) καθώς και σχετικές συμβουλές και απλές οδηγίες για τη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται ο χρήστης.
– Τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκεται ο χρήστης, όπως θερμοκρασία, σχετική υγρασία, βροχόπτωση, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου.
– Το σημείο πιθανής έναρξης πυρκαγιάς εντός των ορίων του Δήμου Θέρμης, καθώς και σχετικές οδηγίες απομάκρυνσης από την επικίνδυνη περιοχή με κατεύθυνση προς τα πλησιέστερα σημεία καταφυγής και φιλοξενίας τα οποία εμφανίζονται στο χάρτη.
– Πέραν αυτών, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα αυτόματων κλήσεων σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, όπως το Π.Σ. (199), το ΕΚΑΒ (166) και στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112).
– Παράλληλα με την εφαρμογή Ofire+, με συντονιστή το Δήμο Θέρμης, εγκαταστάθηκε και ένα έξυπνο σύστημα LocalAlert για την καθημερινή ενημέρωση των στελεχών και των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της περιαστικής ζώνης της Θεσσαλονίκης για τον επικείμενο κίνδυνο από πυρκαγιές υπαίθρου και πλημμυρικά φαινόμενα.
Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας
Ο Δήμος Θέρμης, αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της Πολιτικής Προστασίας και τον ουσιώδη ρόλο του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας, τo 2014 συνίδρυσε μαζί με γειτονικούς Δήμους το Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών (ΔΥΟΠΠ), Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Ο Δήμος Θέρμης, στηρίζοντας τακτικά και ουσιαστικά τους Εθελοντές του, μέσω της ΔΥΟΠΠ τους έχει ήδη εξοπλίσει με:
4 ελαφρά πυροσβεστικά, τύπου αγροτικού 4×4, πλήρως εξοπλισμένα με αντλία, δεξαμενή 600 λίτρων και όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα,
1 συρόμενο trailer, κατάλληλα διαμορφωμένο για επέμβαση σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, εξοπλισμένο με 7 αντλίες, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, αναδιπλούμενο στύλο φωτισμού με προβολείς, εργαλεία και σωληνώσεις,
Μέσα Ατομικής Προστασίας – ΜΑΠ (Στολές, υποδήματα, κράνη, γάντια κ.λπ.),
Εργαλεία πεδίου και όργανα τεχνολογίας (αλυσοπρίονα, φτέρες κατάσβεσης, φακοί, ασύρματοι, tablet, drones, laptops κλπ.),
Υλικά και μέσα παροχής Ά Βοηθειών (σακίδιο διασώστη, επιδεσμικό υλικό, φορεία, κουβέρτες κ.λπ.).
Ταυτόχρονα, έχει οργανώσει πλήθος ασκήσεων και εκπαιδευτικών δρώμενων τα τελευταία χρόνια με κορυφαίο όλων τη διοργάνωση της “ΑΙΓΙΣ2022”, μιας Άσκησης Συνεργασίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας. Στην Άσκηση, η οποία διήρκεσε τρεις μέρες, συμμετείχαν περισσότερες από 20 Εθελοντικές Ομάδες και 300 Εθελοντές από όλη την Ελλάδα, ενώ την επισκέφθηκαν περίπου 3.500 δημότες και επισκέπτες από γειτονικές περιοχές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πολλά μικρότερα, έχει συμβάλλει αισθητά στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου Θέρμης, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε ένα ουσιαστικό έναυσμα για την ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των Ομάδων του Δήμου με Ομάδες άλλων περιοχών.
Παράλληλα με το πλήθος των Έργων, Προγραμμάτων και Δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος Θέρμης μέσω της ΔΥΟΠΠ, και ο ίδιος, ως Φορέας, έχει προχωρήσει μέσα στην τελευταία τετραετία σε πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν ως πρωτοπόρο στον τομέα του Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, με ένθερμο υποστηρικτή τον Δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο και ακούραστο πρωτεργάτη τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κουγιουμτζίδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκπαίδευση 60 και πλέον Εθελοντών και Στελεχών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, μέσω ψηφιακών προσομοιώσεων και εικονικής πραγματικότητας, σε σενάρια δασικής πυρκαγιάς και σεισμού. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μια καινοτόμα προσέγγιση και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.