Τι συνδέει τη Στεφανία με την Πέλλα; Στο πρώτο ερώτημα που της έθεσα για μια συνέντευξη 500 λέξεων απάντησε: «Γεννήθηκα, παντρεύτηκα, μεγάλωσα τα παιδιά μου και ζω εδώ. Την λατρεύω την Πέλλα αν και διώχνει τα παιδιά της. Είναι ένας θησαυρός, ένα χρυσάφι θαμμένο στην άμμο».
Η έλλειψη υποδομών στην Αρχαία Πέλλα καθιστά την άλλοτε πρωτεύουσα της Μακεδονίας αποτρεπτικό τουριστικό προορισμό υποστηρίζει η Στεφανία Τσιάλμα υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στάθη Καστερίδη. Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, γιατί με τον Καστερίδη τοποθετείται κοφτά: «Καστερίδης με χίλια, Φουντουκίδης το παιδί στη σκιά της μαμάς και Στάγκος ο ανεπαρκής».
Η Στεφανία γέννημα θρέμμα της περιοχής, γεωπόνος στο επάγγελμα, βάζει το ζήτημα ανάπτυξης στην Πέλλα ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία: «Δεν υπάρχει συνδυασμός και συνέργειες των αρχαιοτήτων με το εισόδημα των κατοίκων. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος όλων όσων διοίκησαν το Δήμο Πέλλας».
Μια από τις προτεραιότητες της είναι η σύζευξη των οικισμών Πέλλας και Νέας Πέλλας με τους αρχαιολογικούς χώρους κάτι που όπως επισημαίνει δεν έγινε ποτέ: «Είναι ένα από τα όνειρα μου αν καταφέρουμε να συναρπαστούμε στενά με την υπάρχουσα αρχαιολογική υπηρεσία θα έρθουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα».
Η πρόταση της Στεφανίας Τσιάλμα για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ στο εγκαταλελειμμένο ρωμαϊκό λουτρό στη Νέα Πέλλα φαίνεται να είναι μια εξαιρετική ιδέα. «Μόνο έτσι θα φέρουμε κόσμο και θα δραστηριοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και όχι μόνο θα γίνει διεθνώς γνωστή η περιοχή». Μάλιστα προτείνει και την διαδικτυακή σύνδεση και προβολή της Βυζαντινής εκκλησίας του 1200 στη Νέα Πέλλα η οποία παραμένει ως αρχαιολογικό εύρημα ερμητικά κλειστή.
Στους άμεσους σχεδιασμούς της Στεφανίας είναι και η αξιοποίηση του ποταμού Λουδία με ένα πλωτό σκάφος όπως αυτά που υπάρχουν στη λίμνη της Καστοριά και των Ιωαννίνων: «Θα μπορούσε η ιστορία του Μακεδονικού αγώνα να εξελίσσεται μέσα από ένα ταξίδι στο Λουδία. Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει και δεν είναι δύσκολο». Επιπλέον η Στεφανία ιεραρχεί στις προτεραιότητες της τη δημιουργία πεζογέφυρων στο Δήμο Πέλλας με επίμαχα σημεία τα λύκεια των Γιαννιτσών αλλά και όλα τα χωριά μέσα από τα όποια διέρχονται δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας: «Η έως τώρα δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα άνευ προηγούμενου, κινδυνεύουν παιδιά και δημότες και εκείνη πετάει αετό». Παράλληλα η Στεφανία ξεκινάει την αναζήτηση τρόπων για την αξιοποίηση όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο είτε στο ΤΑΥΠΕΔ ενώ μιλώντας για τις υποδομές της περιοχής τοποθετεί το ζήτημα της ασφαλτόστρωσης στις πρώτες επιλογές: «H πρώτη μας ενέργεια είναι να ασφαλτόστρωση των δρόμων, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης και η τοποθέτηση υδρομέτρων σε όλα τα χωριά. ο καθένας να πληρώνει ότι καταναλώνει». Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι η εκστρατεία ενημέρωσης για τα ΑμεΑ προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην παρκάρουν σε πεζοδρόμια και σε διαβάσεις αναπήρων: «Είναι θέμα παιδείας και πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό. Δεν είναι σωστό δε είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι ήρωες της ζωής, οφείλουμε να κάνουμε να νιώσουν ίσοι με μας, είναι ντροπή να βλέπει κανείς πεζοδρόμια καταλυμένα από αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα».
Ένας άλλος στόχος επίσης της Στεφανίας είναι η διασύνδεση της Πέλλας με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης προβάλλοντας την τοπική ιστορία: «Ο μακεδονικός αγώνας τα Οθωμανικά κτίρια η αναπαλαίωση των κτιρίων και η προσέγγιση μωαμεθανών τουριστών είναι αναγκαία. Θα κάνουμε αυτό που έκαναν και οι Τούρκοι. Εκείνοι προσελκύουν έλληνες τουρίστες στην Αγιά Σοφιά».
Τέλος όπως το αναφέρει η Στεφανία Τσιάλμα, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Στάθη Καστερίδη φαίνεται να είναι η ανθρώπινη του προσέγγιση και η διάθεσή του να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ανθρώπους και όχι ως απλά εργαλεία ή μέσα για τον σκοπό του.
ΠΗΓΗ: pellatv