Διατάξεις με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, με στόχο τη διευκόλυνση των μεταφορών, χαρακτήρισε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/1/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2006 για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, και της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, και άλλες διατάξεις για τις μεταφορές».
Η κ. Αλεξοπούλου χαρακτήρισε ως αναμφισβήτητη την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει τεθεί η χώρα, σημειώνοντας πως οι μεταφορές αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης των πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σύμφωνα πάντα με την στρατηγική που έχει θέσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουμε υποχρέωση για την άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών και πρακτικών που θα μας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο να επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς μας σκοπούς», ανέφερε.
Όπως επεσήμανε η Υφυπουργός, εν όψει της έναρξης κατασκευής του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Flyover), στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η έναρξη τριών υποστηρικτικών γραμμών Express, με 16 λεωφορεία, ενώ, όπως είπε, σε αμέσως επόμενη φάση θα προστεθούν 2 έως 3 γραμμές ακόμα, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη 150 οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η κα Αλεξοπούλου υπογράμμισε επίσης ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής ευελιξίας των επιχειρήσεων που μεταφέρουν εμπορεύματα, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
«Θεωρούμε ότι διευκολύνεται η αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων με οχήματα λιγότερο ρυπογόνα, υπηρετώντας έτσι ένα ευρύτερο σκοπό. Εν τέλει, αφενός εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφετέρου παρεμβαίνουμε όπου διαπιστώνουμε την ανάγκη, για να βελτιώσουμε την λειτουργία των μεταφορών προς όφελος του πολίτη», κατέληξε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών:
«Κατόπιν τεσσάρων συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του παρόντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια προς ψήφιση. Κατά την διάρκεια των επιτροπών αλλά και της δεκαπενθήμερης ανοιχτής διαβούλευσης, έχω την άποψη ότι ακούστηκαν ενδελεχώς οι πάντες.
Στη χώρα μας έχουμε αναμφισβήτητα τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά, με τις μεταφορές να αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης των πολιτικών της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Πρέπει εν προκειμένω να αναγνωρισθεί η συμβολή στην εθνική οικονομία του ‘‘ανθρώπινου κεφαλαίου’’ των μεταφορών, όλων όσων δηλαδή απασχολούνται και βιοπορίζονται από τα συναφή επαγγέλματα. Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είμαστε δίπλα τους, και έχουμε υποχρέωση για την άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών και πρακτικών που θα μας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο να επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς μας σκοπούς.
Όλες οι διατάξεις που εισάγονται με το παρόν σχέδιο νόμου, έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, διευκολύνουν τις μεταφορές και είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων, και τελικά των καταναλωτών.
Σε σχέση με τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους φορείς και από την πλευρά της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις των επιτροπών, θέλω να δώσω κάποιες διευκρινήσεις. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου και επί της αρχής αλλά και κατ’ άρθρο, έγινε με ενδελεχή τρόπο από τον εισηγητή μας κ. Λαζαρίδη. Προσωπικώς θα αναφερθώ επί ζητημάτων που ενδεχομένως να προβλημάτισαν, για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις και να αποσαφηνιστούν τα πάντα.
Άλλωστε, είμαστε εδώ να ακούμε, να δίνουμε εξηγήσεις και διορθώνουμε ό,τι κατά την κρίση μας απαιτείται. Επισημαίνω, ότι η διαβούλευση ήταν ανοιχτή για δύο εβδομάδες και όποιος πολίτης ή φορέας ήθελε να καταθέσει τις προτάσεις του, μπορούσε να το κάνει με άνεση χρόνου και δημόσια.
Αρχικώς να αναφέρω, το γεγονός που σχεδόν από όλους ειπώθηκε: Πρόκειται για ενσωμάτωση οδηγίας και οι ενδεχόμενες βελτιώσεις που ο καθένας προτείνει, πρέπει πάντα να κινούνται εντός του ενωσιακού δικαίου.
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/1 όπως τροποποιήθηκε με την 2022/738, στα άρθρα 5 και 6 προβλέπονται οι όροι υπό τους οποίους οι μεταφορικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούν μισθωμένα οχήματα για οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων, ενώ προβλέπονται οι όροι υπό τους οποίους οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες με εγκατάσταση στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούν μισθωμένα οχήματα για οδικές εμπορευματικές μεταφορές για ίδιο λογαριασμό. Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα στην Ελλάδα μπορούν, πράγματι, να χρησιμοποιούν με τους ίδιους όρους, όπως και τα οχήματα που τους ανήκουν, μισθωμένα οχήματα για να πραγματοποιούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για δικό τους λογαριασμό, δηλαδή για δικά τους προϊόντα, εφόσον, το μισθωμένο όχημα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα ως φορτηγό δημοσίας ή ιδιωτικής χρήσης.
Ως εκ τούτου, ο προβληματισμός και τα σχόλια τόσο της διαβούλευσης όσο και της αντιπολίτευσης καταρρίπτονται, αφού όλα τα ανωτέρω ισχύουν μόνον για τις επιχειρήσεις που έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια φορτηγού ιδιωτικής χρήσης και μόνον για την εκτέλεση μεταφορικού έργου της επιχείρησης. Καμία σκιά, λοιπόν, δεν πρέπει να υπάρξει επ΄ αυτού. Προφανώς και μια μη μεταφορική επιχείρηση, δεν θα μπορεί να εκτελεί μεταφορικό έργο για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων. Όλοι οι προβληματισμοί που τέθηκαν στις συνεδριάσεις των επιτροπών από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της ελληνικής λύσης, αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, είναι κατά την άποψη μου, κενοί περιεχομένου. Δεν νομοθετούμε επί εργατικών θεμάτων, ούτε εμμέσως εισάγουμε κάποια ρύθμιση που να επηρεάζει εργατικές σχέσεις. Ό,τι ίσχυε, συνεχίζει να ισχύει.
Η οδηγία και τα συγκεκριμένα άρθρα, στοχεύουν και εμβαθύνουν στην ιδέα της ενιαίας αγοράς και κατά την άποψη μου, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε υλοποίηση ευρωπαϊκών πρακτικών. Ενδεχομένως, με την εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, – το αναφέρει και η εισηγητική έκθεση – με έμμεσο αποτέλεσμα ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Αναφορικά με τους προβληματισμούς επί των φορτίων και το ενδεχόμενο της παράτυπης ή και εγκληματικής δραστηριότητας των μεταφερομένων, που τέθηκε από τους εισηγητές της Ελληνικής Λύσης και του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση μου είναι ότι, απλά εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων μας. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ενημέρωση για το ποιος θα ελέγχει το φορτίο. Η απάντηση είναι ότι το φορτίο θα το ελέγχει, όποιος το ελέγχει και σήμερα. Η αστυνομία και οι λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Δεν αλλάζει κάτι επ’ αυτού.
Σχετικά με το θέμα της δυνατότητας εκμίσθωσης, από τους Δήμους, των φορτηγών ιδιοκτησίας τους, για το οποίο έγινε μεγάλη ανάλυση και υπήρξε έντονος προβληματισμός από την αντιπολίτευση, αρχικώς πρέπει να αναφερθεί ότι το ίδιο έχει ήδη προβλεφθεί με τον ν. 4093/2012. Δεν αντιλαμβάνομαι, το ερώτημα του εισηγητή του ΚΚΕ σχετικά με το συγκεκριμένο άρθρο. Πού είναι το λάθος, στο να μπορεί ένας δήμος να ενοικιάζει ένα φορτηγό που δεν χρησιμοποιεί, αφού αυτό θα αποφέρει έσοδα στα ταμεία του Δήμου; Το σχόλιο της διαβούλευσης, περί της διευκόλυνσης συμμετοχής σε έργα των Δήμων, το οποίο υιοθετήθηκε από την αντιπολίτευση δεν έχει καμία βάση στο σχέδιο νόμου. Σε κάθε περίπτωση, με το παρόν νομοσχέδιο, δίνουμε μια δυνατότητα στους δήμους να αξιοποιήσουν μια ευκαιρία. Εναπόκειται σε αυτούς να την αξιοποιήσουν ή όχι, κατά την βούληση τους.
Σχετικώς με τα άρθρα του μέρους Γ, που δεν αφορούν ενσωμάτωση οδηγιών, αλλά διατάξεις σχετικά με τις μεταφορές, θέλω να δώσω διευκρινήσεις επί του άρθρου 28 για τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας λόγω εκτέλεσης συγκοινωνιακών έργων.
Ναι, πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο, αφορά και το εμβληματικό έργο του flyover στη Θεσσαλονίκη. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχουμε να επιδείξουμε ζωηρό ενδιαφέρον για το συγκοινωνιακό της Θεσσαλονίκης, με τακτικές συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, που θεωρώ ότι ήδη αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Ενημερώνω, ότι εν όψει της έναρξης κατασκευής του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, αποφασίσαμε την έναρξη τριών υποστηρικτικών γραμμών Express, με 16 λεωφορεία, ενώ σε αμέσως επόμενη φάση θα προστεθούν 2 έως 3 γραμμές ακόμα. Συγκεκριμένα: η γραμμή 45, που ήδη λειτουργεί, ενισχύεται με 2 έξτρα οχήματα και συνολικά με 32 επιπλέον δρομολόγια κάθε μέρα. Οι διαμπερείς γραμμές express 70X (Σταθμός ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΙΚΕΑ) και 71Χ (ΕΥΟΣΜΟΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΗ) αναμένεται να λειτουργήσουν με μια πλήρη βάρδια τις καθημερινές για τις ώρες αιχμής (7.00-16.30) με 7+7 οχήματα που παραχωρούνται στα ΚΤΕΛ, αρχικώς τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, μετά την εκπαίδευση των (περίπου 20) οδηγών. Επισπεύδουμε, επίσης, τις διαδικασίες για την πρόσληψη 150 οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εν προκειμένω, το παρόν άρθρο, τι επιλύει; μας βοηθά να παρέμβουμε, όπου, αν, και όποτε διαπιστώσουμε δυσλειτουργίες. Και εδώ θέλω να απαντήσω στην εμφατική δήλωση του εισηγητή του ΚΚΕ στην συζήτηση στην επιτροπή, που επισήμανε, ότι θέλει να ακουστεί από το βήμα της βουλής, ότι “δεν πρέπει να γίνει καμία μα καμία παρέμβαση στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, μέχρις ότου λειτουργήσει το μετρό της πόλης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε ένα περίπου χρόνο το 2024”. Υπάρχουν συμβάσεις, που περιέχουν όρους, ρήτρες και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν συμβάσεις που αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε έναν εργολάβο που δεν θα εκτελεί έργο, αλλά το δημόσιο θα δεσμεύεται, θα πληρώνει και ειλικρινώς είναι η πρώτη φορά που ακούω «σύντροφο» του ΚΚΕ, να υπερασπίζεται την εργοδοσία και τον εργολάβο. Το έργο πρέπει και θα προχωρήσει. Είναι για το καλό των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Η σχετική νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση των αεροδρομίων με προσωπικό, μέσω εσωτερικών μετακινήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, είναι απαραίτητη. Γιατί πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μετακινήσεων υπαλλήλων για περισσότερες μέρες; Για δύο λόγους: πρώτον, είναι δείγμα της αναπτυξιακής τροχιάς στην οποία έχουμε βάλει την χώρα. Η διαρκώς αυξανόμενη αεροπορική κίνηση που συνδέεται (και) με το τουριστικό προϊόν και τα τουριστικά έσοδα, μας υποχρεώνει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, σχετικά με την ορθή λειτουργία των αεροδρομίων, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες. Και δεύτερον: η ορθή λειτουργία των αεροδρομίων που προανέφερα, για εμάς σημαίνει ασφαλής λειτουργία των αεροδρομίων. Η ΥΠΑ έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας των πτήσεων και αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων με την ορθή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, επιδιώκεται η οριζόντια ενίσχυση με υπαλλήλους των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας με αύξηση του ορίου ημερών μετακίνησης εκτός έδρας, αρχικά χωρίς διακρίσεις για τα έτη 2023 και 2024 και στη συνέχεια κατόπιν αξιολόγησης των εκάστοτε αναγκών τους, μέσω της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, κατόπιν εξουσιοδότησης που παρέχεται προς τον σκοπό αυτό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής ευελιξίας των επιχειρήσεων που μεταφέρουν εμπορεύματα, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Θεωρούμε ότι διευκολύνεται η αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων με οχήματα λιγότερο ρυπογόνα, υπηρετώντας έτσι ένα ευρύτερο σκοπό. Εν τέλει, αφενός εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφετέρου παρεμβαίνουμε όπου διαπιστώνουμε την ανάγκη, για να βελτιώσουμε την λειτουργία των μεταφορών προς όφελος του πολίτη».