Στο πλαίσιο της παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου HapticSOUND, διοργανώνεται ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση των επιτευγμάτων του έργου και η επίδειξη του πρωτοποριακού συστήματος HapticSOUND από τους εταίρους του έργου. Το έργο HapticSOUND στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, το οποίο εμπλέκει τον επισκέπτη σε μια προσωποποιημένη βιωματική εμπειρία μετάδοσης της πολιτισμικής γνώσης, τόσο για τη δόμηση όσο και για τη λειτουργία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, με τρόπο ενεργητικό, ευχάριστο και δημιουργικό.
Το σύστημα HapticSOUND μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο κοινό (επισκέπτες) και τις πηγές άντλησης πολιτισμικής γνώσης (ιστορικοί, λαογράφοι, οργανοποιοί, μουσικοί, κ.ά), συμβάλλοντας στην κατανόηση, διάδοση και διάσωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Η ιδέα του HapticSOUND βασίζεται στο τρίπτυχο:
· ενημέρωση
· διάδραση
· δημιουργική ψυχαγωγία
Το προτεινόμενο σύστημα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας επιδεικτικής εγκατάστασης για την ενημέρωση των επισκεπτών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας (ΜΚΕ), σχετικά με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα που εκτίθενται σε αυτό, την εξοικείωσή τους με τους ήχους που μπορούν αυτά να παράγουν, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας (παίξιμο) και δόμησής (κατασκευή) τους. Υποστηρίζεται η συμμετοχή του επισκέπτη σε μια βιωματική εμπειρία μελέτης του λειτουργικού μοντέλου του μουσικού οργάνου, που κλιμακώνεται μεταξύ της απλής παραγωγής ήχων και της εκτέλεσης μουσικών μοτίβων. Επιπλέον, υποστηρίζεται η μελέτη του δομικού μοντέλου του μουσικού οργάνου, ως προς τη συναρμολόγησή του, στο πλαίσιο ενός σοβαρού παιχνιδιού (serious game).
Στη σύμπραξη του έργου συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς-εταίροι:
-
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Συντονιστής του Έργου)
Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1983 και αποσκοπεί στη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και παροχής συναφών υπηρεσιών, προς επίτευξη του σκοπού του.
-
Ίδρυμα “Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας
Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς (Π.Σ.Μ.), ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 1973.
-
DataScouting Ε.Ε.
Η εταιρεία DataScouting E.E. ιδρύθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τη ψηφιοποίηση, ανάλυση και προβολή πολυμεσικού περιεχομένου από έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό (εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο) και από το διαδίκτυο (online και social media).
-
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εστιάζονται στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://hapticsound.uom.gr