Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».
Ο Λάκης Βασιλειάδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθιά μεταρυθμιστικό, ενώ ανέφερε ότι αποτελεί απάντηση στο λαϊκό αίτημα για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση. Τόνισε πως το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης προσωπικού διοίκησης για περισσότερες από 600 θέσεις στελεχών σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα θέτει σύγχρονους όρους αναφοράς για την προσέλκυση ικανών στελεχών, απαλλαγμένων από εξαρτήσεις και παθογένειες του παρελθόντος.
Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/rZZBKKD7mlo
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριε Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου για το οποίο συζητήσαμε χθες και σήμερα και θα κληθούμε να ψηφίσουμε σε λίγη ώρα αφορά μία ακόμη βαθιά μεταρρυθμιστική τομή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ως αφετηρία το λαϊκό αίτημα για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι ένας ακόμα «κρίκος» στη μεγάλη αλυσίδα αλλαγών του τρόπου λειτουργίας του δημοσίου και τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους, με στόχο την ενίσχυση της αξιοκρατίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.
Από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας μέχρι την εισαγωγή της διαρκούς αξιολόγησης και τη διεύρυνση της διαφάνειας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλάζει χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, βασιζόμενη σε δοκιμασμένες τεχνικές σύγχρονης διοίκησης.
Όλη αυτή η προσπάθεια αποτελεί μια ουσιαστική απάντηση στις συνεχείς αξιώσεις της ελληνικής κοινωνίας για ένα σύγχρονο, ανοικτό και ευρωπαϊκό δημόσιο. Είναι καιρός να θεσμοθετήσουμε ένα νέο, ευέλικτο και πιο στοχευμένο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης προσωπικού διοίκησης για περισσότερες από εξακόσιες θέσεις στελεχών σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ήρθε η ώρα επιτέλους να δομήσουμε μια δημόσια διοίκηση αξιοκρατική και ουσιαστική, με σύγχρονους όρους αναφοράς, με ικανά στελέχη, που θα είναι απαλλαγμένα από εξαρτήσεις και παθογένειες του παρελθόντος.
Ο πήχης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει μπει, ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια, πολύ ψηλά. Παρεμβαίνουμε πλέον στον πυρήνα του κράτους, που συνδέεται με την καθημερινότητα του πολίτη, με τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με την απαγκίστρωσή της από το πελατειακό κράτος.
Η καινοτομία του νομοθετήματος είναι η προσέλκυση και η επιλογή ικανότερων στελεχών για τις θέσεις ευθύνης, καθιστώντας την ελληνική διοίκηση ελκυστικότερη σε ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία, που μέχρι σήμερα απέφευγαν να εμπλακούν στα «γρανάζια» της.
Ένα επιπλέον θετικό αποτέλεσμα θα είναι το ενδεχόμενο επαναπατρισμού Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, αφού ενισχύονται η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του συστήματος επιλογής. Είναι κίνητρα για τα οποία συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό στο πλαίσιο του «brain gain».
Το νομοσχέδιο, όμως, δεν μένει μόνο εδώ. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή αξιολόγηση των διοικήσεων με οικονομικά κίνητρα για αυξημένη απόδοση, αλλά και δυνατότητα απομάκρυνσής τους σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Τα εργαλεία που εισάγονται για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι πάρα πολλά. Αρχικά, η όλη διαδικασία επιλογής στελεχών περνά κάτω από τον συντονισμό του έμπειρου σε συναφείς διαδικασίες ΑΣΕΠ, ο οποίος εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.
Επιπλέον, εισάγονται τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας στη διαγωνιστική διαδικασία για την κάλυψη κάποιας θέσης.
Άλλα εργαλεία είναι τα ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, αλλά και τα συμβόλαια απόδοσης που, μέσω κινήτρων, δημιουργούν πίεση στις διοικήσεις να αναβαθμίσουν τις λειτουργίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Και βεβαίως, η θεσμοθέτηση της διαρκούς αξιολόγησης των διοικήσεων, με δυνατότητα ακόμα και απομάκρυνσής τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερα και ικανότερα στελέχη και σε δεύτερο χρόνο να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει προς τους πολίτες.
Τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όσο και χθες και σήμερα εδώ στην Ολομέλεια δυσκολεύομαι να εντοπίσω κάποια πολιτική δύναμη που να διαφωνεί θεμελιωδώς με τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου. Νομίζω, λοιπόν, πως έχουμε μπροστά μας μια σπάνια ευκαιρία για ευρεία συναίνεση στην ψήφισή του.
Γι’ αυτό και ζητώ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που επιφυλάχθηκαν και στην επιτροπή να ψηφίσουν υπέρ στην Ολομέλεια. Άλλωστε, και η συζήτηση κατά την ακρόαση νομίζω αναδεικνύει και την ωρίμανση, αλλά και το περιθώριο εφαρμογής των καινοτομιών του σχεδίου νόμου.
Εν κατακλείδι, κύριε Πρόεδρε, κατά την άποψή μου, το σχέδιο νόμου θα εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου καλύτερες υπηρεσίες για τους Έλληνες πολίτες και μεγαλύτερη διαφάνεια για τη λειτουργία του δημοσίου. Θα μπορέσει επίσης να καταστήσει τον μηχανισμό του δημοσίου ανεξάρτητο από κομματικές παρεμβάσεις και να τον απαλλάξει από τις παθογένειες που αυτές προκαλούσαν. Έχει έρθει η ώρα για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.
Ξεκινάμε, λοιπόν, από την ουσία του, τη στελέχωσή του με έμπειρους ανθρώπους της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύπλευρες προκλήσεις της εποχής μας, αλλά και στις απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιοποιημένου παγκόσμιου γίγνεσθαι.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ζητώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο αυτό. Και εγώ με τη σειρά μου υπερψηφίζω το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.»