Το γύρο του διαδικτύου κάνει εδώ και λίγη ώρα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την αποβάθρα του σταθμού μετρό του Συντάγματος, στην οποία δεν υπάρχει σπιθαμή ακάλυπτη. Εκατοντάδες άνθρωποι, ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο, περιμένουν τον συρμό να σταματήσει για να μπουν μαζικά και να συνεχίσουν να βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο κι εντός βαγονιού.
Αστυνομία, ούτε, για δείγμα -τουλάχιστον στα φωτογραφικά στιγμιότυπα του χρήστη του twitter– αλλά και να ήθελε να επέμβει, δεν υπάρχει καν χώρος για να περάσει και να προσπαθήσει να επιβάλλει την όποια τάξη. Βέβαια και… στρατιές ολόκληρες να υπήρχαν, πάλι η αποφυγή αυτής της κατάστασης, θα εναποτίθετο μόνο και μόνο στην ατομική ευθύνη του καθενός και στα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό. Αλλά ποιος μπορεί να κακίσει και τον εργαζόμενο όταν δρα υπό το φόβο της απώλειας της θέσης εργασίας, βλέπει τα δρομολόγια να έρχονται πιο αργά κι από… ριπλέι κι έχει το παιδί στο σχολείο και πρέπει να το «μαζέψει», τη μάνα στο νοσοκομείο και πρέπει να της κρατήσει το χέρι, το νοίκι να τρέχει, τις φορολογικές υποχρεώσεις να είναι ατέλειωτες και να ακούει και στο background, ότι το «αύριο» προμηνύεται ζοφερό κι αβέβαιο λόγω κορονοϊού και ύφεσης; Ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξουμε… Και κάπως έτσι κυλά ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης…
Η υποχρεωτική τηλεργασία επιβλήθηκε υποχρεωτικά για το 40% των εργαζομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε όσες βέβαια μπορεί να εφαρμοστεί από τη φύση της δουλειάς, ενώ έχει εφαρμοστεί και το ελαστικό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης για να αποφεύγονται ανάλογοι συγχρωτισμοί που αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, όπως προαναφέραμε έχουν κι «άλλοθι», καθώς ναι μεν η κυβέρνηση επιβάλλει και ζητά από τους εργοδότες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα, αλλά οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, όπως έχουν άλλωστε καταγγελθεί πολλάκις κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, αλλά και με την «λαιμητόμο» της ανεργίας να πλανάται στην… ατμόσφαιρα, εργάτες κι εργαζόμενοι θέτουν εαυτούς κι αλλήλους σε κίνδυνο υπό το φόβο της απώλειας της θέσης εργασίας.
Οι εκτιμήσεις θέλουν ως το τέλος της χρονιάς, την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει ανεργία που θα φτάνει στο 20%… Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος, ενώ κι ο Ιούνιος ήταν «μαύρος» για την αγορά εργασίας με την ανεργία να καταγράφεται στο 18,3%.