Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης και ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Γεωδυναμικής, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο zougla.gr αναφορικά με τη μετασεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σάμο μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που συντάραξε το νησί, εξηγώντας πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η μέχρι τώρα δραστηριότητα δεν είναι η αναμενόμενη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσελέντης, «ένας σεισμός της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ δίνει μέγιστο μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Εδώ να σημειωθεί πως ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ και 999 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από έναν σεισμό της τάξεως των 4 Ρίχτερ».
«Άρα, λοιπόν, με μετασεισμούς 3 και 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια της περιοχής» υπογραμμίζει διευκρινίζοντας: «Όπως παρατηρήσαμε, έχουμε την κατανομή των μετασεισμών σε δύο ομάδες. Η μία είναι προς το ανατολικό κομμάτι του νησιού και το άλλο είναι προς το δυτικό. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσά τους, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, θα γεμίσει με κάποιον μεγάλο μετασεισμό της τάξεως του 5,5-5,8 Ρίχτερ. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουμε το πότε θα γίνει αυτό. Μπορεί να γίνει μετά από μερικούς μήνες».
Παράλληλα ο κ. Τσελέντης αναφέρεται σε κάποιες απόψεις που ακούστηκαν για το νησί της Κω, σύμφωνα με τις οποίες, αφού δεν έγινε εκεί μεγάλος μετασεισμός, τότε δεν θα γίνει και στη Σάμο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «επειδή άκουσα κάποιες αμόρφωτες απόψεις που έλεγαν ότι στην Κω δεν είχαμε μετασεισμό μεγάλο και ότι δεν θα γίνει μετασεισμός επειδή έχουμε έκλυση ενέργειας από τους μικρούς μετασεισμούς, θέλω να πω πως δεν μπορείς να ρισκάρεις ανθρώπινες ζωές. Ακόμη και 2% να είναι η πιθανότητα, που βάσει βιβλιογραφίας η πιθανότητα να έχουμε μεγάλο μετασεισμό είναι πάνω από 75%, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές. Να προσέχουν οι κάτοικοι όταν τελειώσουν οι μετασεισμοί. Να μην καθησυχαστούν».
Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση του σεισμολόγου και διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Γεωδυναμικής, Γεράσιμου Χουλιάρα.
Ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως «διανύουμε το τέταρτο 24ωρο της μετασεισμικής ακολουθίας που έγινε την Παρασκευή με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει 242 μετασεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους με τις τρεις ισχυρότερες να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Παρακολουθούμε τη στατιστική εξέλιξη της ακολουθίας γιατί θέλουμε και πρέπει να μας δείχνει το φαινόμενο της εκτόνωσης που παρατηρείται σε μετασεισμικές ακολουθίες. Αυτό έχει ξεκινήσει να παρατηρείται ήδη από χθες, δηλαδή παρατηρούμε μία μειωμένη δραστηριότητα σε αριθμό των σεισμών που προκύπτουν και καταγράφονται, αλλά μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ακολουθία βαίνει ομαλά, καθώς είναι η τέταρτη ημέρα, και ελπίζουμε να έχουμε μία φυσιολογική εκτόνωση όπως και τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς προβλήματα».