Εκλογές ΗΠΑ: Μπορεί σε πρώτο χρόνο να ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έχουν σπεύσει να ανακηρύξουν ως πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν. Όμως δεν είναι διόλου επιστημονική φαντασία. Το σενάριο να ευοδωθούν νομικά οι προσφυγές Τραμπ, αν και δεν έχει ξαναγίνει στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει εκ των προτέρων κι ενώ ακόμα δεν έχει κλειδώσει 100% η ενσωμάτωση σε όλες τις Πολιτείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι είναι «100% εντός των δικαιωμάτων του» προέδρου Τραμπ για να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και να εξετάσει τις νομικές επιλογές του. Ήδη το νομικό επιτελείο του Τραμπ έχει αρχίσει τις προσφυγές σε όσες Πολιτείες έχουν κλείσει και ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν γίνει νοθείες με τις επιστολικές ψήφους.
Σε κάθε πολιτεία, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, θα αποκαλύπτονται στοιχεία για την απάτη, που υποτίθεται ότι έγινε σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι διαδηλώσεις θα είναι υποστηρικτικές στις προσπάθειες των δικηγόρων που θα προσβάλουν το αποτέλεσμα στα ανώτατα δικαστήρια συγκεκριμένων πολιτειών και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η νομική ομάδα του κ. Τραμπ, υπό τον δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι, θα ξεκινήσει τον δικαστικό αγώνα από την Πενσιλβάνια, την οποία ήδη έχασε ο κ. Τραμπ, από την Τζόρτζια, όπου επίσης ηττήθηκε και την Αριζόνα, την οποία επίσης, μέχρι της στιγμής, δεν κέρδισε. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Τραμπ θα παρουσιάσει -σύμφωνα με ισχυρισμούς στελεχών του επιτελείου του- κατάλογο με πολίτες που ψήφισαν αν και είχαν πεθάνει. Δικαστές πάντως ήδη έχουν απορρίψει τις προσφυγές τους στις πολιτείες Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Νεβάδα.
Ποιος αποφασίζει αν πάμε στο σενάριο της ισοψηφίας 269 – 269;
Αν υποθέσουμε όμως ότι ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει αυτές τις δίκες έστω και σε τρεις πολιτείες, τότε το αποτέλεσμα, θεωρητικά μπορεί να ανατραπεί και να πάμε στο σενάριο του 269 – 269. Αν επαναλαμβάνουμε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Προεδρική Εκλογή έχει άλλες διαδικασίες. Τότε ο επόμενος πρόεδρος αποφασίζεται από τους εκπροσώπους των Πολιτειών στη Βουλή. Εκεί όμως η κάθε Πολιτεία έχει μια ψήφο ασχέτως από τον αριθμό των βουλευτών που στέλνει στο Κογκρέσο. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση ο μαγικός αριθμός είναι 26 και φυσικά, αφού είναι Πολιτεία και ψήφος, δεν παίζει ρόλο ποιο κόμμα έχει την πλειοψηφία στο Σώμα. Μπορεί οι Δημοκρατικοί να ελέγχουν τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί όμως να ελέγχουν περισσότερες Πολιτείες, ακόμα και με έναν βουλευτή. Εάν υπάρχει και εκεί ισοψηφία, ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία σε ψηφοφορία της Γερουσίας.
Αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το παραπάνω σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας… Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι 76 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν ως λύση ανάγκης τον 78χρονο Μπάιντεν δίνοντας μια ψήφο δυσαρέσκειας κι όχι ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπάιντεν. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να έχει μπετοναρισμένους 71 εκατομμύρια ψηφοφόρους που του δίδουν σκληρή ψήφο εμπιστοσύνης.