Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου να στείλει στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν σε μια ρωσο-τουρκική αποστολή επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σε εισήγηση που φέρει την υπογραφή του και εστάλη στην Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν ζητεί κοινοβουλευτική έγκριση για την αποστολή στρατιωτών που θα εγκαθιδρύσουν ένα «κέντρο συντονισμού» με τη Ρωσία για την επίβλεψη της εκεχειρίας.
- Οι στρατιώτες που θα σταλούν από την Τουρκία, χώρα που υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, θα αναπτυχθούν προκειμένου να «λάβουν μέρος στις δραστηριότητες του κέντρου συντονισμού που θα εγκαθιδρυθεί με τη Ρωσία» και «να διασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με το κείμενο.
Η έγκριση για την ανάπτυξη των στρατιωτών, η εξασφάλιση της οποίας δεν αναμένεται να είναι παρά μια τυπική διαδικασία, θα ισχύει για έναν χρόνο και ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν θα προσδιοριστεί από τον Ερντογάν.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας η οποία έθεσε τέρμα σε φονικές μάχες πολλών εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι.
Για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας, που επικυρώνει τα εδαφικά κέρδη του Μπακού και προβλέπει την απομάκρυνση των Αρμενίων από ορισμένες ζώνες, η Μόσχα ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες να αναπτύσσει μια «δύναμη διατήρησης της ειρήνης».
- Αν και η Τουρκία δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της συμφωνίας αυτής, η Άγκυρα έσπευσε να δηλώσει μετά την υπογραφή της πως Τούρκοι στρατιώτες θα λάβουν μέρος στην παρακολούθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός από το κέντρο συντονισμού.
Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Άγκυρα τους όρους λειτουργίας του κέντρου αυτού, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας και ο τόπος εγκατάστασης του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί.
H Aρμενία αντιμέτωπη με την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ απειλήθηκε και με δολοφονία, σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές, απηύθυνε σήμερα έκκληση στους επικριτές του “να απαρνηθούν τη βία”.
- “Η βία ή το κάλεσμα σε βία, ιδιαίτερα σε ένοπλη βία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ένα μέσο δράσης”, γράφει σε μήνυμά του στο Facebook ο Πασινιάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία έπειτα από μια ειρηνική εξέγερση το 2018.
“Αναμένω από την αντιπολίτευση να δηλώσει σαφώς ότι αποκλείει κάθε βίαιη ενέργεια”, προσθέτει.
Από την Τρίτη, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Αρμενία κατά του πρωθυπουργού, απογοητευμένοι για την ανακωχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις εδαφικές απώλειες που υπέστη ο θύλακας, προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων.
Μετά την ανακοίνωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη με το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αντιπολίτευση στη Αρμενία ζητεί την παραίτηση του Πασινιάν, τον οποίο θεωρεί “προδότη”. Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο.
Το Σάββατο οι αρχές της Αρμενίας ανακοίνωσαν την ύπαρξη συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του πρωθυπουργού Πασινιάν και τη σύλληψη ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Αρτούρ Βανετσιάν, που ήταν ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως και ενός ακόμη άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασαν.
Ο Βανετσιάν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος “Πατρίδα”, αφέθηκε ελεύθερος χθες Κυριακή από δικαστήριο του Γερεβάν, το οποίο έκρινε ότι η κράτησή του στερείται έγκυρης νομικής βάσης.
Περίπου δέκα ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν επίσης την περασμένη εβδομάδα για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, προτού αφεθούν ελεύθεροι την επόμενη ημέρα.
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αγκυρα, Τουρκία
Γερεβάν, Αρμενία