Προβληματισμός και ανησυχία στο «παλάτι» για τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Πληρώνει τους παλικαρισμούς του ο «σουλτάνος».
Μπορεί οι Τούρκοι να επιδίδονται σε λεονταρισμούς και να φτάνουν στο σημείο να απειλούν τις ΗΠΑ, ωστόσο, είναι βέβαιο πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο καθεστώς Ερντογάν, έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο παλάτι.
Οι προκλητικοί Τούρκοι, θεωρούν αδιανόητο το γεγονός πως μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επέβαλε κυρώσεις σε μία άλλη χώρα της Συμμαχίας. Προφανώς κάνουν τους χαζούς ή όντως είναι χαζοί.
Πολιτικοί αναλυτές στην γείτονα εκφράζουν έντονους προβληματισμούς για την τακτική Ερντογάν που οδήγησε σε ρήξη με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν το επόμενο διάστημα για την Άγκυρα, έχοντας ουσιαστικά μόνο τη στήριξη του Ιράν, του Πακιστάν και κατά περίπτωση της Μόσχας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την απόφαση της Ουάσιγκτον, με το διάλογο σύμφωνα με πληροφορίες να είναι ιδιαιτέρως έντονος. Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο άνδρες «αρπάζονται» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Είχε προηγηθεί ο έντονος διάλογος που είχαν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν πως οι εξελίξεις για την Τουρκία ενδέχεται να γίνουν ακόμα χειρότερες, με δεδομένο το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν διάκειται θετικά προς την Ελλάδα και έχει στο παρελθόν εκφράσει ενστάσεις για την πολιτική Ερντογάν.
Έξαλλος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η απόφαση κυρώσεων από τις ΗΠΑ έχει διαταράξει τις αξίες της συμμαχίας. Φυσικά ο Ακάρ δεν το σκεφτόταν αυτό όταν πανηγύριζε για την έλευση των S-400 στην Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα και θα προχωρήσουμε κανονικά, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για την κάλυψη της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας μας», ανέφερε ο Ακάρ.
Πάντως, ο Ακάρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Ανυποχώρητος δείχνει ο πρόεδρος της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, στον οποίο έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις, από «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων μέχρι και την απαγόρευση έκδοσης βίζας από τις ΗΠΑ.
«Είμαστε αποφασισμένοι, θα συνεχίσουμε στην πορεία που χάραξε ο πρόεδρός μας για ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία. Οποιαδήποτε απόφαση που έχει ληφθεί εναντίον μου και εναντίον του οργανισμού στον οποίο ηγούμαι δεν θα μπορέσει να αλλάξει τη στάση μου. Δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία», ανέφερε.
«Πρέπει να στείλει πίσω τους S-400 ο Ερντογάν»
Όπως εξήγησε ο Διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης στον ΣΚΑΪ, «οι κυρώσεις της Αμερικής είναι βαρύτατες και σημαντικότατες. Πλήττουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία με δύο τρόπους, όχι απλώς γιατί βάζουν κυρώσεις σε κάποια πρόσωπα».
Οι δύο τρόποι είναι οι εξής:
1. Η Αμερική βάζει εμπόδιο στη χρηματοδότηση όλης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, είτε απευθείας από ΗΠΑ είτε μέσω άλλων οργανισμών δανειοδότησης.
2. Οποιοδήποτε όπλο περιέχει αμερικανικό εξάρτημα, έστω και μια βίδα, δε μπορεί να εξαχθεί στην Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει και τα Μπαϊρακτάρ, τα περίφημα drones που έχουν αμερικανικά λέιζερ πάνω, αλλά και όπλα τρίτων χωρών που είναι να πάνε στην Τουρκία.
Λίγα είναι τα όπλα που δεν έχουν πάνω τους κάποιο αμερικανικό εξάρτημα. Συνεπώς θα υπάρχουν, όπως αναφέρει ο κ. Καιρίδης, συνέπειες για τα γερμανικά υποβρύχια και το ισπανικό αεροπλανοφόρο Anadolu.
Αυτή η κίνηση γίνεται πριν έρθει ο Μπάιντεν και δεσμεύει τη νέα προεδρία. «Ο Πομπέο το έκανε χωρίς το Κογκρέσσο, δεν έχει υπογραφεί από τον Τραμπ και κατά πάσα πιθανότητα θα πάει για βέτο. Ο Τραμπ κάνει γυμνάσια στους Γερουσιαστές.», είπε.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι ο Μπάιντεν θα θέλει να κάνει ένα restart με όλες τις προβληματικές σχέσεις. Όμως τώρα οι κυρώσεις δεν αλλάζουν, άρα ο Ερντογάν πρέπει να πακετάρει και να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία.
«Η Τουρκία προσπαθεί να βρει αν υπάρχει αναδρομικότητα στην απόφαση των ΗΠΑ, αν συμπεριλαμβάνει και οπλικά συστήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι προς παράδοση», συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.
«Ήταν να πάρει οχτώ F-35, τα οποία είναι τα κύρια αεροπλάνα-οπερόπλα των δυτικών αεροποριών για τα επόμενα 50 χρόνια, και χάνει δισεκατομμύρια», τόνισε.