Τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Brexit φαίνεται ότι οριστικοποιούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία. Στο παρά πέντε πριν την αλλαγή του χρόνου, βρισκόμαστε μπροστά σε μία αλλαγή που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των Ελλήνων που εργάζονται ή σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα για την επίτευξη συμφωνίας είναι αυτό της αλιείας, που συμπεριλαμβάνει μια σειρά θεμάτων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών αλιέων, τα ποσοστά των ψαριών που θα μπορούν να αλιεύονται και τις περιοχές αλιείας.
Σε κάθε περίπτωση, είτε επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είτε όχι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Είτε επιτευχθεί συμφωνία για Brexit είτε όχι είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί, τόσο στον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού όσο και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις επενδύσεις.
Παράλληλα, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας.
Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα χρειαστεί να πληρώσουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο (εξαρτάται από σπουδές και πανεπιστήμιο) η αύξηση των διδάκτρων μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ τον χρόνο. Οσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούν στο 10% του προϋπολογισμού πολλών βρετανικών πανεπιστημίων. Επίσης, είναι πιθανό σταδιακά να μειωθεί το ενδιαφέρον προς τα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς δεν θα υπάρχει η εγγύηση ότι θα μπορεί κάποιος να μείνει και να εργαστεί εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
Προβλήματα και στον τουρισμό
Πιθανή μείωση των Βρετανών τουριστών στη μετα-Brexit εποχή αναμένεται να φέρει το διαζύγιο Λονδίνου – Βρυξελλών. Δύο δισ. ετησίως φτάνουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Βρετανούς τουρίστες, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Το συνάλλαγμα θα είναι πολύ πιο ακριβό με μια πιθανή πτώση της λίρας, καθιστώντας αλμυρά τα τουριστικά πακέτα διακοπών.
Παρόλο που δεν θα υπάρχει αίτημα έκδοσης τουριστικής βίζας, αυτή η κατάσταση της ανασφάλειας, της άγνοιας, μιας γενικότερης ανωμαλίας που θα υπάρξει στις μεταφορές και τις σχέσεις των πολιτών των δύο κρατών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ροής των τουριστών.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για Brexit: Τέλος σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τη Βρετανία σε περίπτωση μη συμφωνίας
Τέλος θα μπει σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τη Βρετανία στην περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ για το επικείμενο Brexit, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι τους επενδυτές ότι εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιχειρήσεις επενδύσεων που σήμερα παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή ασκούν δραστηριότητες σε χρηματοπιστωτικά μέσα ή διαθέτουν μερίδια ΟΣΕΚΑ ή ΟΕΕ στην Ελλάδα, από 1/1/2021 δε θα μπορούν να συνεχίσουν ελεύθερα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα. Συνεπώς, θα διαφοροποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των προαναφερόμενων εταιριών ως προς τις δραστηριότητες τους σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.