Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη περιμένει από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Οπολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού το τραγικό για τη Θεσσαλονίκη διάστημα του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 έπαιξε το ρόλο του, ώστε αυτήν τη στιγμή στην περιοχή να υπάρχει μία σχετική ανοσία και η πανδημία να βρίσκεται σε μία σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση. Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό το όποιο τείχος έχει δημιουργηθεί, δεν παρέχει στην τρέχουσα περίοδο προστασία.
«Υπάρχει ανοσία σε κάποιο βαθμό στη Θεσσαλονίκη λόγω των πολλών κρουσμάτων του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και το περιμέναμε να συμβεί, αφού και τα όρια μεταξύ των νομών παραμένουν κλειστά. Αυτό αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Ακόμα και το 30% του πληθυσμού να εμβολιαστεί και εννοείται ότι μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι ευπαθείς ομάδες, θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού και θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη η κατάσταση. Εννοείται ότι θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας παντού», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
«Όσο περισσότερο νοσούν οι άνθρωποι, τόσο δημιουργείται ένα εμπόδιο στη διασπορά του κορονοϊού. Ωστόσο, ακόμα δεν είμαστε στη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στο να πούμε ότι αυτό το τείχος που ορθώνεται, είναι αποτελεσματικό. Τα πολλά κρούσματα αυξάνουν τον αριθμό αυτών που αποκτούν ανοσία και αυτή είναι η… θετική, αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, συνέπεια της νόσησης. Όμως, το τίμημα είναι βαρύ και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Εκτιμώ ότι ακόμα και στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε φτάσει σε υψηλό ποσοστό ανοσίας, ωστόσο, δεν ξέρουμε που βρίσκεται σήμερα η κρυφή ανοσία, δηλαδή οι ασυμπτωματικοί, καθώς και το ποσοστό αυτών που δε θα νοσήσουν. Το ποσοστό ανοσίας σε μία περιοχή μπορεί να εντοπιστεί μόνο με τυχαίες δειγματοληψίες», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Αύξηση κρουσμάτων από την Παρασκευή
Την ίδια στιγμή ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει στο ethnos.gr ότι από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου αναμένεται αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, χωρίς, ωστόσο, να φτάσει ξανά η πόλη και η ευρύτερη περιοχή στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Αυτό διότι οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, όπως αυτά που ελήφθησαν στην Αθήνα.
«Τα μοντέλα δείχνουν ότι σήμερα βρισκόμαστε στο όριο και θα ξεκινήσει μία αύξηση από την Παρασκευή, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Δε νομίζω, όμως, ότι θα φτάσουμε στα επίπεδα του Νοεμβρίου, διότι οι υπεύθυνοι είναι έτοιμοι να πάρουν αυστηρότερα μέτρα. Το να πάμε αυτήν τη στιγμή σε ένα αυστηρότερο lockdown στη Θεσσαλονίκη, θα είναι θετικό», υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Τηλεργασία, αυξημένα τεστ και μέσα μαζικής μεταφοράς
Κατά τον ίδιο, τα αυστηρότερα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν γίνονταν στοχευμένες ενέργειες σε κομβικούς για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας τομείς. Αυτά είναι η αύξηση της τηλεργασίας, τα περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας και η απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Ιδιαίτερα κομβικός τομέας είναι αυτός της εργασίας. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αυτή, όπως είναι, για παράδειγμα, τα εργοστάσια. Επίσης, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν συσκευές απολύμανσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει να αγοραστούν μηχανήματα τώρα και πρέπει να βρούμε τους τρόπους γι’ αυτό. Ή έχουμε επιτελικό κράτος ή δεν έχουμε. Με μισό εκατομμύριο ευρώ θα είχε λυθεί το πρόβλημα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την πανδημία στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.