ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ LOCKDOWN ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Τα αυστηρότερα μέτρα για την κυκλοφορία κατά τις πρωινές ώρες προβάλλουν αυτή τη στιγμή ως η αποτελεσματικότερη λύση για να διατηρηθεί ο έλεγχος της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται ότι με την αύξηση των περιορισμών στην συγκεκριμένη χρονική ζώνη θα εξιδανίκευε-στο μέτρο του εφικτού- τις συνθήκες για τη διεξαγωγή εξίσου αποτελεσματικών ελέγχων κατά τις ώρες αιχμής, στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που πραγματοποιούνται το βράδυ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται ότι θα συμβάλλουν η μείωση των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, ακόμη και μόνο για τους κωδικούς 4 και 6, κάτι που συνεπάγεται λουκέτο στα σχολεία της πόλης, καθώς επίσης η αύξηση της τηλεργασίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Άλλωστε όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των εισαγωγών, βασικός τροφοδότης της διασποράς του κορονοϊού, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά πληροφορίες το 60% των εισαγωγών είναι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Μακεδονίας και το 40% προέρχεται από όμορους νομούς, όπως οι Σέρρες και η Δράμα. Σε αυτό το πεδίο πληροφορίες που καταδεικνύουν την επιθετική τάση που διαγράφει η πανδημία στην περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι οι αριθμοί για την τελευταία εφημερία του ΑΧΕΠΑ, όπου προσήλθαν συνολικά 1.100 περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, όπως έγραφε το newsbomb.gr αναβαθμισμένο είναι το επίπεδο του συναγερμού και για την Λάρισα η οποία για πολλές παραμέτρους θεωρείται μια δύσκολη περιοχή. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος της κατάστασης με την ένταξη δυο ιδιωτικών κλινικών στο περιφερειακό σύστημα υγείας αλλά και λόγω της εγγύτητας σε μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα μέσω της μεταφοράς, εάν χρειαστεί στα νοσοκομεία Τρικάλων, Λαμίας και Χαλκίδας.

Όλα τα δεδομένα βρίσκονται στο τραπέζι της ψηφιακής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους λοιμοξιωλόγους, όπου η κυβέρνηση εξετάζει τα πυρομαχικά που έχει στη διάθεσή της και είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιήσει νωρίτερα από ότι προγραμμάτιζε.

Άλλωστε το νέο αρνητικό ρεκόρ των 3316 νέων διαγνώσεων, του προηγούμενου εικοσιτετραώρου άλλα και συνολικά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, προσδιορίζει την κατεύθυνση των ειδικών που κατά πληροφορίες εισηγούνται δραστικότερα μέτρα.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τις προβλέψεις σε ότι αφορά στα κρούσματα να δίνουν ως πιθανότερη εκδοχή την σταθεροποίηση και όχι τη μείωση ο πρωθυπουργός καλείται στην πρεμιέρα των νέων μέτρων, με την απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται μετά τις εννέα το βράδυ, να αποφασίσει το πότε και πόσο περισσότερο θα ανοίξει τη βεντάλια των περιορισμών. Οι εισηγήσεις των ειδικών, που πάντα είναι διαρθρωμένες με μια κλιμάκωση, με την αυστηρότερη από αυτές να αποτελεί μια επαναφορά του lockdown του περασμένου Μαρτίου.

Θεωρείται δηλαδή ότι θα βοηθούσε σημαντικά στην αναχαίτιση του δευτέρου κύματος το λουκέτο των σχολείων. Ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης φαίνεται πάντως πως είναι πιο κοντινός από τις αρχικές συζητήσεις και μάλιστα προσδιορίζεται για την προσεχή εβδομάδα. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης η σχετική εισήγηση θέλει το λουκέτο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία να είναι διάρκειας δεκαπέντε ημερών.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη λειτουργίας με φυσική παρουσία των ιδρυμάτων αυτής της βαθμίδας. Υπάρχουν -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ.

Στο σκληρό σενάριο περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων κατά τα πρότυπα της πρώτης φάσης αλλά και ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού των μετακινήσεων που επιτρέπονται έως τις εννέα το βράδυ, από έξι σε τρεις. Έτσι θεωρείται ότι θα χτυπηθεί περισσότερο μια από τις εύφλεκτες ύλες της διασποράς που δεν είναι άλλη από την κινητικότητα. Οι επόμενες μέρες άλλωστε όπως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους θα είναι δύσκολες.

Αλλά είναι σαφές ότι η επιτυχία του νέου αμυντικού σχεδίου κατά της πανδημίας εξαρτάται από τη πειθαρχία αλλά και την περιφρούρηση των μέτρων.

Ζέρβας: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό.

Δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει αναφορικά με το μέγεθος του κινδύνου ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υποστήριξε ότι πρέπει να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία της πόλης, για να περιοριστούν οι μετακινήσεις ακόμα περισσότερο.

«Μάλλον ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο» προσθέτει. «Χρειάζεται πραγματικά να δείξουμε αγάπη στον διπλανό μας. Όλα αυτά δείχνουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Για κάποιους μπορεί να μην έχει συνέπειες αλλά μπορεί να έχει για ανθρώπους που είναι γύρω μας. Να δείξουμε αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας», συμπληρώνει ο Κ. Ζέρβας.

«Από την στιγμή που δεν έχουμε σωστά αποτελέσματα σημαίνει ότι θα πάμε σε μια αυστηροποίηση. Είναι μονόδρομος» επισημαίνει. «Μίλησα και με τον κ. Κικίλια και με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθαν και οι δύο στη Θεσσαλονίκη. Άκουσα την δικιά τους την αγωνία, δεν θα πάρει ο δήμος τα μέτρα. Όταν μια κατάσταση είναι κακή είναι προφανές ότι θα πρέπει να πάμε σε μια αυστηροποίηση της κατάστασης.

Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να μην έχουμε αυτό που κανένας δεν θέλει. Αντιστέκεται το σύστημα Υγείας, προσπαθούμε να κρατήσουμε κάποιο επίπεδο στις παροχές της Υγείας, αλλά όταν είναι λίγο πριν από το κόκκινο πιστεύω ότι όλοι θα πάρουμε αυτά τα μέτρα και θα βοηθήσουμε ώστε να φέρουν αποτελέσματα.» κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Exit mobile version