Η Ελλάδα διαθέτει πολλά και όμορφα νησιά τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, κυρίως τους θερινούς μήνες τους έτους. Ήλιος, κρυστάλλινα νερά, αμμώδεις παραλίες, γραφικά καλντερίμια, πλούσιες και παραδοσιακές γεύσεις, ξεγνοιασιά και χαλαρότητα είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες σε όλα τα ελληνικά νησιά, σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος.
Ωστόσο, με τον τερματισμό της θερινής σεζόν, ξεκινά μια δύσκολη περίοδος ειδικά για τα μικρά και ακριτικά νησιά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν βασικούς τομείς για την εξέλιξη των κατοίκων.
Η Τέλενδος αποτελεί ένα από αυτά τα νησιά. Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, απέχει οκτώ λεπτά, με το καΐκι από την Κάλυμνο και σε αυτό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα παρά μόνο μηχανάκια. Το νησί διαθέτει Δημοτικό Σχολείο στο οποίο από την περασμένη Δευτέρα φοιτούν, μόλις, τρία παιδιά στις τάξεις Β’, Γ’ και Ε’ Δημοτικού.
Καθημερινά, οι μαθητές περιμένουν στο λιμάνι του νησιού τη δασκάλα τους, Φωτεινή Τσακίρη, με καταγωγή από τον Αρχάγγελο της Ρόδου και τη Γερμανία, η οποία έρχεται το πρωί με το καραβάκι από την Κάλυμνο, στην οποία ζει. Για αυτούς, η μέρα ξεκινά με την προσευχή και έπειτα όλοι μπαίνουν σε μία τάξη για να ξεκινήσει το μάθημα, χωρισμένο σε πέντε διδακτικές ώρες.
«Η Τέλενδος ήταν μια συνειδητή επιλογή. Έχω αγαπήσει την Κάλυμνο και την Τέλενδο και σαν επισκέπτρια στις διακοπές μου. Όταν είδα ότι είχα τη δυνατότητα να επιλέξω αυτό το νησί δε σκέφτηκα καθόλου την ταλαιπωρία. Το είδα με πολύ θετική ματιά και είναι και λιγότερα τα παιδιά φέτος οπότε μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικό μάθημα», δήλωσε στο Thestival.gr, η κα. Τσακίρη για να συμπληρώσει ότι το γεγονός πως οι μαθητές είναι διαφορετικών τάξεων κρύβει σημαντικές δυσκολίες.
Τα δύο τελευταία χρόνια, το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου κλείνει αρχές Νοεμβρίου και ανοίγει γύρω στα τέλη Απριλίου. Οι μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, ο μικρός αριθμός των μαθητών και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονιών τους, αναγκάζουν πολλές οικογένειες να «μοιράζουν» τη ζωή τους μεταξύ Καλύμνου και Τελένδου. Έτσι, το νησί παύει να ακούει το κουδούνι του σχολείου με αποτέλεσμα το κλίμα για τους περίπου 20 ντόπιους κατοίκους να βαραίνει λίγο παραπάνω τους χειμερινούς μήνες. Οι μαθητές φοιτούν σε μεγαλύτερα σχολεία της Καλύμνου και οι εκπαιδευτικοί απορροφούνται σε άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, με τον πόθο και των δύο να έρθει η άνοιξη και να ανταμώσουν όλοι μαζί πίσω στο αγαπημένο τους νησί.
Η φετινή χρονιά για το Δημοτικό Σχολείου του μικρού νησιού κρύβει άλλη μια ιδιαιτερότητα. Οι τρεις μαθητές είναι συγγενείς μεταξύ τους και όλη η τάξη είναι δεμένη κυριολεκτικά σαν μια οικογένεια. Δύο από τους τρεις μαθητές είναι αδερφάκια, ενός ο τρίτος είναι πρώτος ξάδερφός τους. Είναι πολύ χαρούμενοι για την καθημερινότητά τους και επιθυμούν να μείνουν στο νησί και αφότου μεγαλώσουν, ωστόσο οι ανάγκες για εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση πιθανόν να αποτελέσουν «τροχοπέδη» για τη μόνιμη διαμονή τους στην Τέλενδο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Το πρώτο κουδούνι για τους τρεις μαθητές της όμορφης Τελένδου ήταν διαφορετικό. Εκτός από τις μάσκες τις οποίες φορούν την ώρα του μαθήματος, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς από τον κορωνοϊό, ήρθαν αντιμέτωποι και με φθορές του κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται το σχολείο τους.
Ρωγμές στην αίθουσα διδασκαλίας, σπασμένο τζάμι, σοβάδες να πέφτουν, απεριποίητες τουαλέτες και άκοπα χόρτα είναι μερικά από αυτά που αντίκρισαν μαθητές και εκπαιδευτικός. Κλιμάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασε την Παρασκευή στο νησί προκειμένου να καταγράψει τις φθορές για τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όσον το δυνατόν γρηγορότερα.
«Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα γιατί έχουν όλο το νησί δικό τους, δεν τους κουράζει η όλη κατάσταση», δήλωσε στο Thestival.gr, η μητέρα του 10χρονου μαθητή. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τις τοπικές Αρχές και την Πολιτεία να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας. «Δε θέλουμε να μας θυμούνται μόνο το καλοκαίρι και να κάνουν δηλώσεις. Ό,τι αφήνουμε θα διεκδικηθεί», είπε χαρακτηριστικά η κα. Πόππη Χαρινού.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2011, η Τέλενδος έχει 94 κατοίκους, με τους χειμερινούς μήνες να μειώνεται περίπου στο 1/5. Μόνιμος ιερέας δεν υπάρχει στο νησί, ωστόσο τελούνται οι μεγάλες εορτές τους εκκλησιαστικού ημερολογίου, από ιερέα της Ιεράς Μητρόπολης Καλύμνου.
Όλοι οι κάτοικοι του νησιού «ανοίγουν» την αγκαλιά τους στη δασκάλα και οι πόρτες των σπιτιών τους είναι πάντοτε ανοιχτές, αφού η φιλοξενία αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό τους. «Υπάρχει μεγάλος σεβασμός. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος σε μια άλλη εποχή. Είναι όλα πιο απλά», υποστήριξε η κα. Τσακίρη.
Τέλος, η ίδια, στέλνει από το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων το δικό της μήνυμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί στο να επιλέξουν ιδιαίτερες περιοχές της χώρας μας για να διδάξουν. Μάλιστα, θεωρεί μεγάλη τιμή να δουλεύει κανείς σε έναν τέτοιο τόπο. «Να μην φοβάται κανένας συνάδελφος να ζήσει αυτήν την εμπειρία», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνει σάρκα και οστά η έννοια «λειτούργημα» την οποία φέρει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.