Τίποτα δεν πετάει η κυρία Χρυσούλα, που ό,τι φαγητό μαγειρέψει το μοιράζει σε ταπεράκια και το φυλάσσει στον καταψύκτη.
«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πετάω φαγητό και δεν πετάω τίποτα. Ούτε το ψωμί δεν πετάω» αναφέρει η ίδια στο Mega.
Πρασοσέλινο και κοτόσουπα έχει το σημερινό μενού που προσγειώνονται στο οικογενειακό τραπέζι ευθύς αμέσως από την κατάψυξη και τους -18 βαθμούς.
«Δείτε το πώς είναι φρεσκότατο. Θα το πάρω θα το βάλω στην κατσαρόλα. Βέβαια θα το έχω αφήσει λίγες ώρες στον πάγκο να ζεσταθεί. Θα το βάλω στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και θα το φάμε» λέει η κ. Χρυσούλα.
Πόσες μέρες όμως αντέχουν τα φαγητά στην κατάψυξη; Ο καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων, Στάθης Γκιαούρης, δίνει την απάντηση.
«Θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία δεν μπορεί κανένας μα κανένας μικροοργανισμός ν’ αναπτυχθεί» επισημαίνει ο κ. Γκιαούρης.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το βακτήριο έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα στα τρόφιμα πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη;
«Η κατάψυξη είναι ένας τρόπος και να συντηρηθούν οι μικροοργανισμοί και όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα για τους μικροοργανισμούς» απαντά ο κ. Γκιαούρης.
Εκτός από το κρέας, άφοβα μπορούμε να καταψύχουμε ψωμί, γάλα, σκληρά τυριά και ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά.
Εν αντιθέσει με τα αυγά, τα λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα μαλακά τυριά που δεν πρέπει να μπαίνουν στον καταψύκτη.
«Φυσικά και τα τρώμε τα φασολάκια και άμα περισσέψουν τα βάζω σε τάπερ και τα βάζω κατάψυξη» αναφέρει η κ.Χρυσούλα.
Φασολάκια σε σπιτική κονσέρβα είχε καταναλώσει η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο που έχασε τη ζωή της από το βακτήριο της αλλαντίασης. Όπως εξηγούν ειδικοί στο LIVE NEWS, το μοιραίο λάθος έγινε στην αποστείρωση της κονσέρβας χωρίς η γυναίκα να καταλάβει πως κατανάλωνε μολυσμένα φασολάκια.
«Ο καταναλωτής αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν είναι ένα τρόφιμο αλλοιωμένο στη γεύση ή την οσμή για να ψυλλιαστεί και να πει “α δεν θα το καταναλώσει”» τονίζει ο Καθηγητής, Στάθης Γκιαούρης.
Γιατί απαγορεύεται το μέλι στα βρέφη;
Το επικίνδυνο βακτήριο της αλλαντίασης δεν κρύβεται όμως μόνο σε ανεπαρκώς αποστειρωμένες κονσέρβες, όπως στην περίπτωση της 46χρονης αλλά και στο μέλι, που δια ροπάλου απαγορεύεται να καταναλωθεί από βρέφη.
«Δεν πρέπει να δίνουμε μέλι στους πρώτους 12 μήνες ζωής γιατί αυτά τα σπόρια μπορεί να υπάρχουν επίσης στο μέλι. Μπορούν ν’ αναπαραχθούν μέσα στο έντερο και να αναπαραχθεί η τοξίνη μέσα στο έντερο του βρέφους» τονίζει ο κ. Γκιαούρης.
Από την ηλικία των δύο ετών, η μικροχλωρίδα στο έντερο έχει σχηματιστεί και η κατανάλωση μελιού γίνεται χωρίς φόβο.
Πόσες μέρες αντέχει το φαγητό εκτός ψυγείου;
«Δεν βάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ζεστό φαγητό» αναφέρει η κ. Χρυσούλα.
Σωστή απάντηση έδωσε η κυρία Χρυσούλα σύμφωνα με τον καθηγητή, τονίζοντας ωστόσο πως η θέση ενός φαγητού που βρίσκεται για μέρες εκτός ψυγείου δεν είναι ο καταψύκτης αλλά ο κάδος απορριμμάτων.
«Σχεδόν αμέσως πρέπει να μπει ψυγείο. Γιατί και μέσα σε λίγες ώρες και δη τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνει η ζημιά» αναφέρει ο κ. Γκιαούρης.
«Και τα παίρνουμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Για την άλλη μέρα. Αυτό εδώ και αυτό εδώ. Κλείνουμε καλά την πόρτα γιατί διαφορετικά δεν έχει καλή ψύξη κι αυτά» μας λέει η κ. Χρυσούλα.
Ο καταψύκτης είναι σαν ένα κουμπί που σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης λένε οι ειδικοί. Ωστόσο όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, η διαδικασία ωρίμανσης ξαναξεκινά και πρέπει να καταναλωθεί εντός 24ωρου.