Επιτακτική από ποτέ καθίσταται η ανάγκη για λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, μετά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στο ΟΑΚΑ στον τελικό κυπέλου Παναθηναϊκός -ΠΑΟΚ. Ο χουλιγκανισμός στη Βρετανία πατάχθηκε με αποφασιστικότητα και είχε ως κύριο στόχο, να προστατευτεί το ποδόσφαιρο ως άθλημα.
Στις 16 Ιουλίου 1986, η τότε Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, γνωστή ως «σιδηρά κυρία», δήλωνε την αποφασιστικότητα της να νικήσει κατά κράτος τους χούλιγκαν, τους οποίους θεωρούσε μεταδοτική «ασθένεια». «Θα νικήσουμε τους χούλιγκαν, διαφορετικά θα καταστρέψουν το άθλημα», είχε πει. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου την ευγνωμονούν, γιατί στην πιο κρίσιμη καμπή, κατάφερε να προστατέψει το άθλημα.
Ένα από τα βασικότερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την πάταξη του φαινομένου, ήταν η εισαγωγή του θεσμού των υπό κάλυψη αστυνομικών, οι οποίοι ουσιαστικά εισχώρησαν στους κόλπους των χούλιγκαν, αντιλήφθηκαν τον τρόπο που λειτουργούσαν, έδιναν πληροφορίες και η πρόληψη και καταστολή κατέστη πιο αποτελεσματική. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1988. Πέραν των αυστηρών ελέγχων που γίνονταν κατά την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα, έλεγχοι γίνονταν και στις αποσκευές των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, καθώς και όσων εργάζονταν στα γήπεδα.
Παράλληλα, η Αστυνομία συνόδευε και επιτηρούσε όλες τις περιοχές από τις οποίες περνούσαν οι οπαδοί μέχρι να φτάσουν στο γήπεδο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα κλειστά κυκλώματα τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, έγιναν βασικό εργαλείο για επιτήρηση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, Αστυνομικοί κινηματογραφούσαν την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα, κάτι το οποίο τους ανάγκαζε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους.
Εισήχθη επίσης ο θεσμός των αστυνομικών-παρατηρητών (spotters) οι οποίοι ήταν σε θέση να γνωρίζουν τους κύριους ταραξίες, δίνοντας πληροφορίες για τις κινήσεις τους. Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός εκπαιδευμένων stewards εντός του σταδίου, μειώθηκε η παρουσία αστυνομικών, έτσι η Αστυνομία ήταν απασχολημένη κυρίως με τα όσα συνέβαιναν εκτός γηπέδου.
Σημαντικό μέτρο κρίνεται και η θεσμοθέτηση κινητών δικαστηρίων, αφού επιτρέπουν την άμεση εκδίκαση των συλληφθέντων έξω από το γήπεδο.
Γ.Φ.