Στα ύψη εκτοξεύθηκε σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, του αυξημένου ποσοστού θετικότητας (πάνω από 10%), αλλά και του μεγαλύτερου αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.586 νέες μολύνσεις από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο. Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 699 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 51 νέοι θάνατοι.
Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα σε αριθμό κρούσματα από την αρχή της πανδημίας καταμετρήθηκαν την Τετάρτη 17 Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν 3.465 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς.
Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες
Ασφυκτική παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη. Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, από σήμερα έχει ξεκινήσει και η προσέλευση των ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της επιστράτευσης που δρομολόγησε το Υπουργείο Υγείας τα περασμένα 24ωρα.
Ανησυχητικά ήταν και τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες» και σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες εβδομάδες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων». Ακόμα επισήμανε πως «χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων».
Οι ειδικοί τονίζουν πάντως πως η αύξηση στις νοσηλείες των τελευταίων ημερών στις απλές κλίνες Covid θα οδηγήσει σε αύξηση των διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα. Τη δυσκολία της κατάστασης έχει περιγράψει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλη Κικίλιας.
Σαρηγιάννης: Καμία χαλάρωση πριν τις 15 Απριλίου
Tην ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο zougla.gr, ήταν σαφής. Υποστήριξε πως, βάσει των υπολογιστικών μοντέλων που διαχειρίζεται αυτός και η ομάδα του, αναμένεται το επόμενο διάστημα αύξηση μολύνσεων, διασωληνωμένων αλλά και νεκρών. Επίσης ξεκαθάρισε πως πριν τις 15 Απριλίου δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα αναμένεται τις επόμενες ημέρες οι νεκροί να φτάσουν έως και 70 ανά ημέρα και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ περί τους 750.
Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η κατάσταση της επιδημίας στην Ελλάδα είναι πλέον ανεξέλεγκτη, με το τρίτο κύμα να δείχνει πολύ πιο επιθετικό απ΄ ό,τι αναμενόταν.
Απομακρύνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων
Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, κάτι το οποίο είχε προτείνει πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει πως μια παράταση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα αλλάξει προφανώς και την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων.