Για την πρόταση που κατέθεσε η διοικούσα επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και περιλαμβάνει συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ τοποθετήθηκε ο υφυπουργός παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης σε συνέντευξη του σε ηλεκτροινικό μέσο της Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν στην τελική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Συρίγος σημείωσε: “Θα είναι κυρίως ακαδημαϊκά κριτήρια: Πόσοι φοιτητές μπαίνουν, πόσοι συνεχίζουν, πόσοι αποφοιτούν. Πόσα ομοειδή τμήματα υπάρχουν στη χώρα. Ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς. Και στη συνέχεια, βάσει αυτών των κριτηρίων, θα ληφθούν αποφάσεις”. Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο για τους φοιτητές που βρίσκονται στο μέσο των σπουδών τους, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτό είναι “αυτονόητο και δεδομένο”. “Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται μέτρα για να μη θιγούν αυτοί που ήδη φοιτούν στο υπάρχον τμήμα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τη συγχώνευση τμημάτων της Σχολής Μηχανικών και τη μετεγκατάστασή τους στις Σέρρες, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι το Υπουργείο αναμένει την εισήγηση της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στη συνέχεια θα λάβει την απόφασή του.
Σε ότι αφορά την πρόταση για κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ και την ολοκλήρωση των σπουδών των εν ενεργεία φοιτητών, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι πάντοτε υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο λαμβάνεται υπόψιν αυτή η πραγματικότητα. “Πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός ενός λογικού χρονικού διαστήματος. Δεν μπορεί, εάν αποφασιστεί ένα τμήμα να κλείσει ή να συγχωνευτεί, η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει 15-20 χρόνια. Πάντοτε λαμβάνεται υπόψη για τους ενεργούς φοιτητές να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους”.
Σχετικά με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, σημείωσε ότι “αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει εδώ και τρία χρόνια. Από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, χωρίς να λάβει υπόψη τα θέματα των δικαιωμάτων. Έχουν συσταθεί επιτροπές οι οποίες, σε συνεργασία με τα αρμόδια επιμελητήρια, εξετάζουν αυτό το θέμα. Εγώ αυτό για το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι εάν γίνουν αλλαγές, θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο στο οποίο λαμβάνονται υπόψιν οι ενεργοί φοιτητές” σημείωσε ο κ. Συρίγος.
Αναφερόμενος στο θέμα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι τα πρώτα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα αναλάβουν υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του στα τέλη Μαΐου κι ένα από τα ιδρύματα στα οποία θα τοποθετηθούν θα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.