Μετά την D-Day -δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή– όταν και εκτιμάται πως θα αποκρυσταλλωθούν συνολικά οι δυνατότητες που έχει επιδημιολογικά η κυβέρνηση για μερική επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να «κλειδώσει» και η ημερομηνία κατά την οποία θα ξαναχτυπήσουν τα σχολικά… κουδούνια σε όλη τη χώρα.
Είναι σαφές ότι η επιστροφή στα θρανία θα γίνει σε φάσεις, όπως άλλωστε συνέβη και με την αναστολή της λειτουργίας των δυο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Άγνωστος x παραμένει όμως η ημερομηνία θα επιλεγεί για την επανεκκίνηση των μαθημάτων στα σχολεία.
Κατά πληροφορίες η ασφαλέστερη εκτίμηση, και με δεδομένη πλέον την παράταση του lockdown, την τοποθετεί χρονικά για μετά τις 7 Δεκεμβρίου.
Αυτή η ημερομηνία αναφερόταν άλλωστε και στην -κατά πλειοψηφία- εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προ δεκαπενθημέρου, όταν είχαν προτείνει και τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων όλης της χώρας.
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρίσκεται και η 14η Δεκεμβρίου, ωστόσο και αυτό το σενάριο σχετίζεται με τα περιθώρια που θα δημιουργηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Άλλωστε στην κυβέρνηση έχουν καταστήσει ξεκάθαρη τόσο την πρόθεση τους για ένα άνοιγμα σε δυο φάσεις, δηλαδή καταρχάς η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε δεύτερο χρόνο τα γυμνάσια και τα λύκεια, όσο και την πεποίθηση ότι οι σχολικές μονάδες δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, για αυτήν την εξέλιξη θα πρέπει να ανάψουν το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι.
Ερωτηθείσα μάλιστα, την Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ήταν κάθετη, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των νέων εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών:
«Ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού».
Σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων.
Άλλωστε όπως τόνισε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, επιδιώκεται το συντομότερο δυνατόν, η επιστροφή στην κανονική ροή των σχολείων, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί διατυπώνουν την άποψη ότι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία για μια εβδομάδα δεν θα είχε νόημα -δεδομένου ότι θα συνεχίσει να υφίσταται το πρόβλημα της κινητικότητας γονιών και συνοδών.