Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου τα 58α Δημήτρια – Κ. Ζέρβας: Ελκυστικό φεστιβάλ με πρόγραμμα ουσίας

Όλες τις τέχνες σε ένα φεστιβάλ ενώνει ο θεσμός των Δημητρίων, που στη φετινή 58η διοργάνωσή του φιλοξενεί καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ Μουσικής συνθέτης και πιανίστας Νικόλα Πιοβάνι, ο διάσημος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ, η ισπανική ομάδα χορού Mal Pelo κ.ά. Το πρόγραμμα των Δημητρίων, που θα εξελιχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, παρουσίασαν σήμερα (21/09) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων του Φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στον νέο χαρακτήρα που προσέδωσε στο Φεστιβάλ των Δημητρίων η παρούσα Δημοτική Αρχή. «Ένα πρόγραμμα συνοπτικό και ουσιαστικό, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρονιά, με παραστάσεις ποιοτικές σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών παγκόσμιου κύρους, ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες. Αυτός ήταν ο στόχος της Διοίκησής μας για το Φεστιβάλ των Δημητρίων και τον πετύχαμε», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Επιχειρώντας, εξάλλου, έναν απολογισμό των περασμένων διοργανώσεων, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι το 2021 και το 2022 στα Δημήτρια συμμετείχαν 711 καλλιτέχνες και συντελεστές και πάνω από 40.000 θεατές, υπενθυμίζοντας ότι το 2020 τα Δημήτρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας με θεάσεις που ξεπέρασαν τις 300.000. «Με μικρότερο αριθμό παραστάσεων και ελκυστικά ονόματα στο πρόγραμμα έχουμε περισσότερους θεατές, περισσότερα έσοδα και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού πηγαίνει σε αμοιβές καλλιτεχνών και όχι σε οργανωτικές δαπάνες», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού
Με την επισήμανση ότι «ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο σε κάθε κρίση», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη χαρακτήρισε το Φεστιβάλ των Δημητρίων ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της πόλης. «Αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, τον δημιουργικό της πλούτο, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη σύγχρονη τέχνη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ «που δημιουργεί ευκαιρίες για πολιτιστικές ανταλλαγές και διάλογο, ενισχύει τη δημιουργικότητα, ενώνει την τοπική κοινότητα».

«Επιδιώξαμε το Φεστιβάλ να είναι συνεργατικό με όλες τις δυνάμεις της πόλης. Παράλληλα αναπτύξαμε συμπράξεις και συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού, όπως το Μέγαρο Μουσικής της Ρώμης, το Θέατρο Σαουμπίνε του Βερολίνου κ.ά. Φέτος, η επιτροπή σχεδίασε ένα πρόγραμμα με ποιοτικό και ποικίλο περιεχόμενο, που ενδιαφέρει το κοινό, του οποίου η συμμετοχή αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο επιτυχίας. Θέλουμε το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει την πόλη και η πόλη να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ», σημείωσε η κυρία Καραγιάννη.

Ο συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος των Δημητρίων Άκης Σακελλαρίου ανέφερε ότι, όταν πριν από τρία χρόνια του προτάθηκε να αναλάβει τη θέση αυτή, το θεώρησε πολύ ενδιαφέρον «γιατί αγαπάω πάρα πολύ την πόλη μου και δεν έχω χάσει ποτέ επαφή με τη Θεσσαλονίκη». Όπως πρόσθεσε, «ξεκίνησα μουδιασμένος, μαζεμένος και συνεσταλμένος και σιγά – σιγά, χρόνο με τον χρόνο, αγάπησα το πόστο και τους ανθρώπους, γιατί πέρα από τη γραφειοκρατική δυσκολία υπάρχουν και κάποιες ανθρώπινες σχέσεις που τροφοδοτούν την έμπνευση, για να γίνουν τα προγράμματα αυτά».

Για τις παραγωγές χορού και για τα εικαστικά γεγονότα που θα φιλοξενηθούν στα Δημήτρια μίλησαν αντίστοιχα η Δήμητρα Κορωναίου και η Μαρία Τσαντσάνογλου ως μέλη της επιτροπής καλλιτεχνικών συμβούλων. Για την οπτική ταυτότητα των φετινών Δημητρίων μίλησε ο Στέργιος Γαλίτας εκ μέρους της δημιουργικής ομάδας Post-Spectacular Office.

Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα των Δημητρίων:
• Ο Τόμας Οστερμάιερ σκηνοθετεί για το θέατρο ένα θρυλικό έργο του Φασμπίντερ, «το Γάμο της Μαρίας Μπράουν». Πρόκειται για μια παραγωγή του θεάτρου Σαουμπίνε του Βερολίνου.
• Ο Χρήστος Παπαδόπουλος με μια εξαιρετική χορογραφία αφηγείται έξι ιστορίες βασισμένες στο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα Κύματα».
• Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη.
• Τα «Γυμνά» του διάσημου φωτογράφου του μοντερνισμού Man Ray θα μπορεί κανείς να τα δει στο Μomus-Μουσείο Φωτογραφίας.
• Οι χορευτές της ομάδας Mal Pelo έρχονται από την Ισπανία.
• Οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη έρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών.
• Το Tisff Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με εμπνευστή τον Γιάννη Ζαχόπουλο, βρίσκεται και φέτος στο πρόγραμμα
• Ξεχωρίζει η σύμπραξη της ΚΟΘ με τη Φιλαρμονική της Σόφιας, καθώς συναντώνται επί σκηνής δύο μεγάλες ορχήστρες.
• Ο πιανίστας και συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα πρόγραμμα με δικά του βραβευμένα έργα

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει αναρτηθεί στο e-dimitria.gr.

Exit mobile version