Lockdown: Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα.
Μια ματιά στις ουρές και τις σκηνές έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αρκεί για να καταλάβει κανείς την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συμπρωτεύουσα, αλλά και ολόκληρη η χώρα.
Η παράταση του lockdown είναι πλέον δεδομένη και το μοναδικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το αν θα καταφέρει τελικά να ανοίξει η αγορά πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μην καταρρεύσει η ήδη κατεστραμμένη ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, είναι ειλημμένη η απόφαση για παράταση της καραντίνας σε όλη τη χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, με ημερομηνία – «κλειδί» να αποτελεί ωστόσο η 14η Δεκεμβρίου ώστε να προλάβει η αγορά να έχει συνέλθει έως τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Μετά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να μειώσει έως τότε τον αριθμό των κρουσμάτων και επομένως και την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.
Τι θα γίνει από εκεί και πέρα
Ακόμη όμως κι αν το παραπάνω καλό σενάριο «βγει» είναι βέβαιο ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό.
Παρά την όποια προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση προκύψει, η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον.
Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα πρέπει να ξανακλείσει αργά ή γρήγορα η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο το σενάριο του lockdown – «ακορντεόν».
Lockdown ξανά και ξανά
Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες χαλάρωση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάιο με ασφάλεια.
Η πρόταση αυτή την οποία έθεσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800.
Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διαχειριστεί.