Ο τρόπος διαχείρισης των ψυχικών τραυμάτων που δημιούργησε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης, σήμερα, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η ψυχολόγος και διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου «Μέριμνα», Ντίνα Τσελεπή, η οποία ανέλυσε τα στάδια που είναι απαραίτητα προκειμένου να προσπαθήσουν φοιτήτριες, φοιτητές αλλά και ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα να επουλώσουν τα τραύματά τους, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, εκεί όπου 57 επιβάτες βρήκαν φρικτό θάνατο, έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών.
«Να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους, να μην υποτιμούν πόσο σοβαρό είναι αυτό και πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστεί κάποιος, να επιλέγουν να βρίσκονται συνδεδεμένοι με ανθρώπους που τους κάνουν καλό, είτε γιατί αντέχουν τον πόνο τους είτε γιατί έχουν την ευκαιρία να μιλάνε για τον άνθρωπό τους, να αναγνωρίζουν το δικαίωμα στον εαυτό τους ότι οι ρυθμοί τους δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι και να κάνουν όλες τις απαραίτητες αλλαγές που θα τους βοηθήσουν στη διαχείριση», τόνισε σε δηλώσεις της στο thestival.gr η κ. Τσελέπη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει μία γενική συμβουλή διαχείρισης των τραυμάτων τόσο των φοιτητών που επέζησαν από την τραγωδία όσο και εκείνων που είχαν φίλους που σκοτώθηκαν και φυσικά προς τις οικογένειές τους.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μπορέσεις να βρεις κάτι έτσι ώστε να συνεχίσεις να ζεις. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη και να συγκαλυφθεί, δυσκολεύει πολύ τη διαχείριση, ειδικά στις οικογένειες των θυμάτων. Για τα νέα παιδιά, αμφισβητεί και διαλύει την εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος».
Όσον αφορά στις κινήσεις της Πολιτείας στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης οικογενειών των θυμάτων, τραυματιών αλλά και λοιπών ατόμων, η ψυχολόγος επισήμανε ότι δεν είναι προς στη σωστή κατεύθυνση. «Οι δημόσιες δομές περιορίζονται. Μέσω της γραμμής στήριξης, παρά την όποια καλή πρόθεση, γίνεται παραπομπή σε δομές. Δεν είναι κάτι που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ακουμπάει στις ανάγκες των ανθρώπων», είπε.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας φοιτητής που να έχει έρθει στο ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ. και να μην έχει αναφέρει κάτι για τα Τέμπη»
«Δεν υπάρχει ούτε ένας φοιτητής που να έχει έρθει στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ και να μην έχει αναφέρει κάτι για τα Τέμπη», τόνισε σε δηλώσεις της η Άλτα Πανέρα, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, τραυματοθεραπέυτρια στο ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ. του ΑΠΘ, η οποία ήταν παρούσα στην ενημερωτική εκδήλωση.
Όπως επισήμανε η ίδια, στόχος της συγκεκριμένη δράσης είναι να ξεκινήσει και πάλι η επεξεργασία για την επούλωση τραυμάτων που έχει δημιουργήσει η τραγωδία των Τεμπών στην ακαδημαϊκή κοινότητα, «η οποία επηρεάστηκε και συνεχίσει να επηρεάζεται με πολλούς τρόπους».
Αμέσως μετά, η κ. Πανέρα υποστήριξε πως αυτή είναι μία μακροχρόνια διαδικασία. «Είναι μία εποχή επανατραυματισμού, έναν χρόνο μετά την τραγωδία. Υπάρχει και μία συζήτηση για το νομικό κομμάτι, δημιουργεί μία αίσθηση αδικίας, ότι δεν δικαιώνονται οι άνθρωποι. Οπότε κάθε φορά ανασύρεται αυτό το πράγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος υπογράμμισε ότι υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς «το τραύμα και το πένθος είναι μία διαδικασία που έχει υπενθυμίσεις οι οποίες ανασύρουν και ξαναδημιουργούν έντονα συναισθήματα στους ανθρώπους».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, ενώ μετά το πέρας ακολούθησε συζήτηση.
ΠΗΓΗ: Thestival.gr