Αρχίζει το μεγάλο εγχείρημα της απογραφής πληθυσμού: Διαδικτυακά και πόρτα – πόρτα η διαδικασία

Το νέο υβριδικό σύστημα με βάση το οποίο θα γίνει το επόμενο διάστημα η απογραφή του πληθυσμού, δέκα χρόνια μετά την τελευταία διαδικασία απογραφής του 2011, παρουσίασε στην εκπομπή «Check in στα γεγονότα» της TV100 ο διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Λεωνίδας Κασάπης.Περιγράφοντας το υβριδικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρονική αυτοαπογραφή αλλά και την παραδοσιακή διαδικασία πόρτα – πόρτα, ο κ. Κασάπης σημείωσε: «Από τα τέλη του Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου οι πολίτες θα περιμένουν τον απογραφέα της περιοχής τους να τους εναποθέσει έναν κλειστό φάκελο με έναν μοναδικό κωδικό για κάθε κατοικία. Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, με τους κωδικούς στο taxis θα μπει στο gov.gr και θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Για όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, από 27/11 και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι ίδιοι απογραφείς θα τους επισκέπτονται πόρτα – πόρτα για να κάνουν τη συνέντευξη με τον παραδοσιακό τρόπο». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδικασίες απογραφής πληθυσμού, στη φετινή απογραφή δεν ενδιαφέρει ο de facto πληθυσμός. «Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει πού σας βρήκαμε την ημέρα της απογραφής. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η μόνιμη κατοικία σας. Μπορεί να είστε διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι. Εμάς μας ενδιαφέρει η κύρια κατοικίας σας» εξηγεί ο κ. Κασάπης.

Ερωτηθείς για τα δεδομένα που θα πρέπει να παράσχει ο πολίτης στον απογραφέα, ο διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνει: «Στην απογραφή δεν ζητείται κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Τα δεδομένα έχουν να κάνουν με κατανομή του νοικοκυριού, τις ηλικίες, την επαγγελματική δραστηριότητα, την εκπαίδευση κτλ». Ξεκαθαρίζει δε ότι τα  στοιχεία «είναι εντελώς εμπιστευτικά» και δεν πρόκειται κανείς να τα παραχωρήσει σε κανέναν άλλο φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο.

Κατά τη φετινή διαδικασία, το έντυπο της απογραφής θα συνοδεύει ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ φιλοδοξεί να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το brain drain. «Θα προσθέσουμε ένα έξτρα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα ζητάει στοιχεία για το εάν υπήρχε στην προηγούμενη απογραφή ένα άλλο μέλος στην οικογένεια που δεν μένει πλέον εδώ. Σε ποια χώρα βρίσκεται, ποια χαρακτηριστικά έχει κτλ. Ευελπιστούμε ότι με αυτό τον τρόπο  θα καταγράψουμε το φαινόμενο του brain drain» καταλήγει ο κ. Κασάπης.

Η διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού έχει καταγραφεί έως η μεγαλύτερη επιχείρηση ενός κράτους σε καιρό ειρήνης. Για τη φετινή απογραφή θα εργαστούν περίπου 60.000 άτομα ως απογραφείς, 12.500 τομεάρχες απογραφής και προσωπικό 650 ατόμων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πηγή: thestival.gr

 

Exit mobile version