Διστακτικοί εμφανίζονται για την πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων στην Ελλάδα, τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση.
Επιστημονική κοινότητα και πολιτική ηγεσία συνομολογούν ότι μέχρι το Πάσχα πρέπει η χώρα να έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Οικονομικοί, κοινωνικοί, αλλά και πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν η χώρα να επιστρέψει στην αποκαλούμενη κανονικότητα.
Η πρόθεση των επιστημόνων και της Πολιτείας για να μπορέσει να υλοποιηθεί θα έχει ως συνέπεια να «χάσουμε» τις Απόκριες και συγκεκριμένα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Για την ώρα τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται διστακτικοί στην πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων που συνεχίζουν να ισχύουν, παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει για την ώρα να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να επιτραπεί η διασκέδαση για τους όρθιους, ούτε να αυξηθεί το ποσοστό για τους φιλάθλους που θα μπορούν να εισέρχονται στα γήπεδα.
Υπάρχει ο φόβος να δοθεί το λάθος μήνυμα και να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στις εκδηλώσεις των Αποκριών, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο και συγκεκριμένα την περίοδο του Πάσχα. Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό, ούτε στην εστίαση, ούτε στη διασκέδαση, ούτε στις αθλητικές εκδηλώσεις, εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα. Όμως τα μέτρα θα παραμείνουν για τους μη εμβολιασμένους και ιδιαιτέρως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό. Όλα βεβαίως θα κριθούν στην πράξη και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις οι οποίες θα ανατρέψουν τον οδικό χάρτη της εξόδου προς την ελευθερία.