Table of Contents
Το ethnos.gr έκανε οδοιπορικό στην περιοχή Νεόκτιστα στον Ασπρόπυργο που συνορεύει με τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ και των διυλιστηρίων και δοκιμάστηκε από την έκρηξη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου.
Τρομοκρατημένοι είναι ακόμα οι κάτοικοι της περιοχής Νεόκτιστα στον Ασπρόπυργο μετά τα όσα βίωσαν από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου. Το ethnos.gr έκανε οδοιπορικό στην απομονωμένη φτωχογειτονιά στον Ασπρόπυργο που συνορεύει με βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ. Ζουν φτωχοί άνθρωποι του μεροκάματου που από το φόβο τους φτάνουν σε σημείο να θέλουν να φύγουν από την περιοχή καθώς φοβούνται για την επιβάρυνση της μόλυνσης που δέχονται καθημερινά.
Βομβαρδισμός ή τρομοκρατική επίθεση
Οπως λένε στην κάμερα του ethnos.gr αρχικά πίστευαν πως έγινε βομβαρδισμός ή τρομοκρατική επίθεση ενώ άλλοι πίστεψαν πως έγινε έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαίου. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τα όσα διαδραματίστηκαν δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη όπου μάλιστα προκλήθηκε και σοβαρό τροχαίο με οδηγό που από τον τρόμο του έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε πάνω σε μία κολόνα της ΔΕΗ. Ακολούθησαν στιγμές αλλοφροσύνης και πανικού με τους πρεσβύτερους να τρέχουν με τα παιδιά τους για να σωθούν είτε προς το βουνό είτε με τα αυτοκίνητα τους από τις εξόδους του χωριού.
«Σαν να καίγονταν λάδι»
Ο Βασίλης και η Διονυσία μία μέρα μετά δεν κρύβουν τον τρόμο τους: «Γύρω στις 11 το βράδυ έγινε η νύχτα μέρα. Τρομάξαμε, στείλαμε την οικογένεια κάτω στην γιαγιά. Ούτε εκεί είχαμε ρεύμα, ούτε και εδώ βέβαια. Κάθισα εγώ με τον πατέρα μου και φιλούσαμε το σπίτι όλο το βράδυ. Υπήρχε καπνός και φωτιά. Μετά τις 2 το βράδυ άρχισε να χαλαρώνει η φωτιά. Οι αρχές δε μας είπαν κάτι. Όσο είμαστε εδώ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ. Οι πιο παλιοί θυμούνται πως έχει ξαναγίνει. Η μυρωδιά ήταν έντονη σα να καίγονταν λάδι. Υπήρχε έντονο βουητό ακούγονταν έντονα. Τα φουγάρα των διυλιστήριο φούντωσαν πολύ αλλά δεν ξέρω το λόγο».
«Το μυαλό μας είχε θολώσει»
Ο Αγησίλαος περιγράφει με χαρακτηριστικές κινήσεις τον πανικό που ακολούθησε και τόνισε πως οι Αρχές δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους του χωριού που έτρεχαν αλλόφρονες: «Έγινε ένα τραγικό πράγμα στο χωριό μας. Είμαστε 17 χρόνια στο χωριό μας και πρώτη φορά ζήσαμε τέτοιο πράγμα. Δεν ήρθαν να μας πουν τίποτα. Μέχρι και σήμερα δε μας έχουν πει κάτι. Να μας πουν “φύγετε”. Το μυαλό μας είχε θολώσει. Αρχίσαμε και τρέχαμε. Τι να κάνουμε; Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει να μας πει τίποτα. Την ώρα της έκρηξης κάποιος οδηγός που τρόμαξε έπεσε πάνω σε μία κολόνα. Ευτυχώς το παλικάρι δεν χτύπησε αλλά το αυτοκίνητο έγινε κομμάτια».
«Θέλουμε να φύγουμε, να γυρίσουμε στη Σπάρτη»
Ο Γιώργος είναι ένα από τα 11 αδέλφια που ζουν με τις οικογένειες τους στην περιοχή. Ηρθαν από τη Σπάρτη πριν 18 χρόνια όταν στην Αθήνα υπήρχε καλό μεροκάματο ενόψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων: Χαρακτηριστικά τα είναι τα λόγια του: «Νομίζαμε πως έπεσε βόμβα. Όλος ο κόσμος λάκισε, άρχισε να τρέχει. Εδώ είμαστε σε πολύ επικίνδυνη ζώνη. Πρέπει να κάνει κάτι ο Δήμος να πάρει και να φύγουμε από εδώ. Εγώ θέλω να φύγω από εδώ με αυτά που βλέπω. Με την έκρηξη έγινε η νύχτα μέρα. Δεν πήγε το μυαλό μας στη ΔΕΗ. Με το “μπαμ” που έκανε νομίζαμε πως κάτι μας ρίξανε. Οτι κάτι έπεσε. Τρόμαξε όλο το χωριό. Μετά ήρθε η αστυνομία. Μας είπε πως έρχεται η πυροσβεστική. Μας είπαν “μη φοβόμαστε αλλά έχουμε και έναν φόβο για αυτό μαζέψτε τα παιδιά σας”. Με το που έγινε η έκρηξη έβαλα τα παιδιά μου στο αμάξι και φύγαμε. Ρεύμα δεν υπήρχε. Τα φουγάρα των διυλιστηρίων ήταν φουντωμένα. Θέλουμε να πάμε στο χωριό μας, στη Σπάρτη. Να πάμε εκεί, να τη βγάζουμε με τυρί και ψωμάκι και να μην έχουμε τέτοια προβλήματα».
-
Ενεργοποιήθηκαν ακραία σενάρια αντιμετώπισης κρίσης
Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση εκ μέρους του Δήμου Ασπροπύργου. Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Στάθης Ρεστένης στην camera του ethnos.gr ενεργοποιήθηκαν όλα τα σενάρια καταστροφής που έχει επεξεργαστεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, τις εμπλεκόμενες αρχές αλλά και τις βαριές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Είναι γεγονός πως το ατύχημα στο ΚΥΤ του ΑΔΜΗΕ στο Νεοκτίστων του Ασπροπύργου ανησύχησε τη μισή Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κόσμο που κατοικεί στο Δήμο Ασπροπύργου και ευρύτερα στο Θριάσιο Πεδίο. Για το λόγο αυτό πέραν της παρουσίας του αντιδημάρχου περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας κυρίου Τσίγκου μαζί με τον Υπουργό και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου ενημέρωσε με επιστολές του τόσο τον Υπουργό, όσο τον ΑΔΜΗΕ, την Περιφέρεια και τον Δημόκριτο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την εξασφάλιση μέσω ελέγχων ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε αλλά και τα υπολείμματα καύσης στο ΚΥΤ Νεοκτίστων θα διαχειριστών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον και δεν θα κινδυνεύσει κανένας κάτοικος. Είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ελέγχων».
Καθησυχάζει ο Δημόκριτος: «Δεν υπάρχει μόλυνση»
Σύμφωνα με ενημέρωση που υπήρξε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου τα κλιμάκια του Δημόκριτου μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν στην περιοχή δεν διαπίστωσαν μόλυνση του περιβάλλοντος και σε αυτό συντέλεσαν και οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που «διέλυσαν» το τοξικό νέφος μακριά από την εγκατάσταση προς τον βόρειο ορεινό όγκο και όχι προς το όρος Αιγάλεω και το λεκανοπέδιο.ω«Δεν υπάρχει αναγκαιότητα άμεσης λήψης δειγμάτων αέρα για εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις», αναφέρει η έκθεση του Δημόκριτου που υπογράφει ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ και πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Νούνεσης.
Βουητό και φλόγα στα φουγάρα
Δύο ακόμα παράγοντες που ανησύχησαν όχι μόνο τους κατοίκους των Νεόκτιστων αλλά και όλους τους κατοίκους του Ασπροπύργου ήταν πως τις ώρες της πυρκαγιάς υπήρχε έντονη βοή στην περιοχή αλλά και τεράστιες φλόγες στα φουγάρα των διυλιστηρίων. Οπως εικάζουν οι ντόπιοι ο θόρυβος οφείλονταν στην ενεργοποίηση των γεννητριών των τεράστιων παραγωγικών μονάδων και η φλόγα στα φουγάρα από τον καπνό που είχε υπολείμματα ουσιών που τροφοδότησε τις φλόγες.
«Το Θριάσιο Πεδίο έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι που κινούνται καθημερινά από και προς τον Ασπρόπυργο. Αυτός ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων διαμορφώνουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις για μας. Εχουμε ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου εκπονεί σχέδια και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Με την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία έχουμε αγαστή συνεργασία και τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας έχουμε συνεργασία που αποδίδει καρπούς και το ίδιο θα γίνει και με τέτοια ατυχή περιστατικά».
«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν παρόντες ως Δήμος. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την Πυροσβεστική. Η ανησυχία ήταν μεγάλη. Μεγάλη κομμάτια της Αθήνας και της Πελοποννήσου έμειναν χωρίς ρεύμα. Ο Δήμος μας είχε διακοπή σε μερικές περιοχές. Επίσης υπήρξε βουητό που ανησύχησε τους κατοίκους. Εικάζουμε πως ήταν από τις γεννήτριες των εργοστασίων. Υπήρξαν και άλλα γεγονότα που ανησύχησαν τον κόσμο, όπως η αύξηση της φλόγας από τα φουγάρα των εργοστασίων. Για αυτό έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο για να τα αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε ο Στάθης Ρεστένης.
«Νίκησαν» τον κορονοϊό με την πειθώ
Ο Ασπρόπυργος στις αρχές του χρόνου βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας. Ημερησίως κατέγραφε κατά μέσο όρο 78 κρούσματα και πλέον όλη η Δυτική Αττική έχει πέσει στα 12. Ο Στάθης Ρεστένης είπε: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σύνθετο ζήτημα. Εχουμε από το Μάρτιο του 2020 έχουμε συστήσει αρμόδια δημοτική επιτροπή που μετέχουν όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων που συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες ή και νωρίτερα. Εχουμε άριστη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που κάναμε συνέχεια τεστ στους εργαζομένους. Το τελευταίο διάστημα επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τον ΕΟΔΥ για περισσότερα τεστ σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Εχουμε καταφέρει να ρίξουμε πολύ τα κρούσματα. Το τελευταίο δελτίο αναφέρει 12 κρούσματα στη Δυτική Αττική όταν στις άλλες περιοχές έχουμε 58, 60, 78 κρούσματα. Είχαμε ήμερες και μέσους όρους 78 κρούσματα. Μειώσαμε τα κρούσματα επειδή καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο πως πρέπει να γίνεται η εφαρμογή των μέτρων όσο και αν μας δυσαρεστούν. Η ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο είναι μεγάλη. Οσο και να υποστηρίζει η Πολιτεία και ο Δήμος δεν παύουν οι άνθρωποι αυτοί να θέλουν τις επιχειρήσεις του υγιείς για την “επόμενη μέρα”.