Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εμφανίστηκε σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ-1.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του προγράμματός του, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα υποστήριξε ότι: «Σχεδιάζουμε μία βιώσιμη Aθήνα. Σήμερα είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου και πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου, μόλις 11% ανά κάτοικο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%. Ο συνδυασμός μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Προτείνουμε τη φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο, δηλαδή 25.000 σε βάθος πενταετίας και τη δημιουργία συμπαγών χώρων πρασίνου για να ενισχύσουμε το οξυγόνο. Προτεραιότητά μας αποτελεί και η μείωση της ηχορύπανσης. Δυστυχώς η Αθήνα είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχει πάρα πολύ θόρυβο. Το 2014 ήταν η τελευταία μέτρηση και τα στοιχεία ήταν πολύ απογοητευτικά, καθώς ξεπερνά το όριο που βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρότασή μας είναι να μετρήσουμε τον θόρυβο και να φτιάξουμε νέα στρατηγικά σχέδια, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε μονοδρομήσεις, να δημιουργηθούν λεωφόροι ήπιας κυκλοφορίας και βεβαίως να βάλουμε μία τάξη με τα μαγαζιά, με τα μεγάφωνα. Νομίζω είναι θέμα πολιτικής βούλησης.»
Κληθείς να απαντήσει πως θα υλοποιηθεί η εξαγγελία για μείωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα, μεσοσταθμικά, έως και 5 βαθμούς Κελσίου, ο Χάρης Δούκας εξήγησε ότι: «Είναι ένα σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες πόλεις όπως το Ντουμπάι ή το Σαν Φρανσίσκο. Οι 3 βαθμοί μπορούν να μειωθούν υιοθετώντας μία διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά στα χρώματα, τις προσόψεις και τα δώματα και οι άλλοι 2 βαθμοί μειώνονται εάν δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου. Θα φυτεύσουμε 5.000 δέντρα τον χρόνο, θα χρησιμοποιήσουμε ψυχρά και υπέρψυχρα υλικά σε δώματα κατοικιών, θα κατασκευάσουμε πράσινα δώματα σε δημοτικά, δημόσια και εμπορικά κτίρια και θα δημιουργήσουμε πράσινες προσόψεις. Το Παρατηρητήριο Copernicus μας υποδεικνύει το 15% των χώρων της Αθήνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πράσινο.»
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ανέλυσε την πρότασή του για ενίσχυση των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών: «Για εμάς το πράσινο δεν είναι lifestyle. Δεν μας ενδιαφέρει να κατασκευάσουμε μία πράσινη μονοκατοικία με πάρα πολλά χρήματα, αλλά μία πράσινη πολυκατοικία στο Παγκράτι, στα Πατήσια, η οποία θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και θα κάνει καλύτερο το εσωκλίμα. Στις περισσότερες πολυκατοικίες οι ένοικοι δεν έχουν τα χρήματα για να συμμετάσχουν ούτε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Αντί τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά κάθε χρόνο να αγωνιούν να εξασφαλίσουν επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, θέλουμε να τα καταστήσουμε ενεργειακά αυτόνομα, με αυτοπαραγωγή. Στο σχέδιο μας είναι να μπορέσει ο Δήμος της Αθήνας να δημιουργήσει ενεργειακές κοινότητες και με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό να προσφέρει δωρεάν ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά. Αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μπορούσαμε όχι μία χρονιά, αλλά για 25 χρόνια να λύσουμε το πρόβλημα αυτών των φτωχών νοικοκυριών.»
O Xάρης Δούκας σχολίασε και τις δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη για το “Κίνημα των τραπεζοκαθισμάτων” επισημαίνοντας: «Η Αθήνα είναι μία “σκληρή” πόλη για τα άτομα με αναπηρία, για τις οικογένειες με τα παιδικά καροτσάκια, για τους ηλικιωμένους. Άκουσα τον κ. Μπακογιάννη να λέει ότι θα στηρίξει το “κίνημα των τραπεζοκαθισμάτων”. Μου κάνει εντύπωση γιατί είναι σαν να λέει ότι θα στηρίξει ένα κίνημα εναντίον του. Η αρμοδιότητα για την επιβολή κανόνων για αυτό το θέμα ανήκει σε αυτόν. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με την πανδημία και μετά έμεινε. Πρέπει να μπει μία τάξη άμεσα.»
Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι ο μετασχηματισμός της πρωτεύουσας πρέπει να ξεκινήσει από τις γειτονιές της, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και διευκρίνισε: «Δεν μας απασχολεί να κάνουμε δράσεις βιτρίνας, οι οποίες θα αφορούν μία συγκεκριμένη περιοχή . Βεβαίως λέμε ότι πρέπει να γίνει η ένωση των ιστορικών χώρων. Γιατί έπρεπε, όμως, να ξεκινήσει αυτό το έργο από την Πανεπιστημίου; Τι εξυπηρετεί τελικά η μεγάλη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, όταν υπάρχουν άλλοι κοντινοί δρόμοι, όπως η Σόλωνος, που δεν έχουν καθόλου πεζοδρόμια; Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μόνο τουριστική πόλη, μία πόλη μόνο για επισκέπτες και όχι κατοίκους.»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας, καταλήγοντας: «Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, γιατί μας το θέτουν ως θέμα όλοι οι πολίτες που συζητάμε μαζί τους. Δεν μπορεί μία οικουμενική πόλη όπως η Αθήνα να μην είναι ασφαλής, γι’ αυτό έχουμε συγκροτήσει ένα πλαίσιο δράσης. Η ελληνική και η δημοτική αστυνομία πρέπει να κάνουν κοινές περιπολίες. Το έγκλημα ανθεί στο σκοτάδι άρα χρειαζόμαστε και περισσότερο φωτισμό στις γειτονιές, αλλά και οι πλατείες πρέπει να γεμίσουν με ζωή, οργανώνοντας δράσεις πολιτισμού.»