Αυτό το ύψιστο αγαθό μιας οργανωμένης και δημοκρατικής κοινωνίας, καλείται να το παρέχουν και να το προασπίσουν τα Σώματα Ασφαλείας.
Σήμερα βιώνουμε μια κατάσταση που όμοια της δεν έχει ξαναβιώσει η κοινωνία μας.
Η πρωτοφανής εγκληματικότητα που πηγάζει πλέον και από την οικονομική κρίση αλλά και από τον τρόπο ζωής μας αλλά και την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση είναι αυτά που δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες στον κοινωνικό βίο.
Όλα αυτά μαζί αλλάζουν την αποστολή της Αστυνομίας, η οποία καλείται να προστατεύσει τους πολίτες, όχι μόνο από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο ανθίζει, αλλά κυρίως να προστατεύσει την ομαλότητα.
Η Αστυνομία είναι το πιο αναγκαίο, αλλά και συνάμα το πιο παρεξηγημένο Σώμα, διότι καλείται ακόμη και από αυτούς που ασύστολα το κατασυκοφαντούν να ζητούν να τους παρέχει ασφάλεια.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τόσα χρόνια το μένος κάποιων να καθυβρίζουν και να ρίχνουν για οτιδήποτε συμβαίνει, ευθύνες στην Αστυνομία;
Αλλά όση κατασυκοφάντηση να δέχεται η Αστυνομία ο ρόλος της είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη προσφορά της στην κοινωνία.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία μας σήμερα είναι πολλά με πιο σημαντικά να είναι:
• Ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι επιχειρησιακές μονάδες όπως η Άμεση Δράση, η Υ.Α.Τ. και άλλες νευραλγικές Υπηρεσίες.
• Ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, προστατευτικό υλικό ακόμη και σε υπηρεσιακά εφόδια που καθιστούν προβληματική την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της Αστυνομίας.
• Ελλείψεις σε περιπολικά, κράνη που δεν παρέχουν την ύψιστη ασφάλεια.
• Ελλείψεις σε κονδύλια για άμεσες επισκευές περιπολικών οχημάτων και μοτοσυκλετών αλλά και αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες Ασφαλείας.
• Υπάρχουν ακόμη ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά στα Αστυνομικά Τμήματα.
• Η ατιμωρησία των συλληφθέντων που με βάση κάποιους Νόμους ή απαλλάσσονται και συνεχίζουν να παραβατούν ή βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Όλο αυτό το πλαίσιο ρίχνει το ηθικό των Ανδρών της Αστυνομίας παρά το ζήλο που δείχνουν για να είναι σωστοί στα καθήκοντα τους.
• Απαλλαγή από τις διάφορες αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια του πολίτη και ανατίθενται συνεχώς στην Αστυνομία, επιδόσεις εγγράφων, έλεγχος πολεοδομικής νομοθεσίας, αθλητικές εκδηλώσεις, έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ.
• Να δοθεί βαρύτητα στην ασφάλεια του πολίτη και στην αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από άλλα καθήκοντα φύλαξης ιδιωτών και ιδιωτικών συμφερόντων. Ο αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στην κοινωνία και όχι απομακρυσμένος και τοποθετημένος σε σημεία υπέρ άλλων σκοπιμοτήτων και στοχεύσεων.
• Να δοθεί έμφαση στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της εισαγόμενης εγκληματικότητας.
Δυστυχώς η εγκληματικότητα εμφανίζεται με οργανωμένο τρόπο, σε δίκτυα, με αυξημένες δυνατότητες και σύνθετες επιδιώξεις. Με συνδυασμένες πρακτικές, με οργάνωση αλλά και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα θα πρέπει να παταχθεί κάθε μορφή αξιόποινης πράξης.
• Είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της αντιεγκληματικής πολιτικής με στόχο να αντιμετωπιστούν σε βάθος τα εγκλήματα και όχι επιφανειακά.
• Αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα και γύρω από αυτά χωρίς να θρηνήσουμε άλλα θύματα.
• Συνεχής θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που θα πρέπει να ακολουθεί σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, να είναι διαρκής να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια ώστε να τα προετοιμάζει να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υψηλές απαιτήσεις της ασφάλειας.
• Θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου που θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα κοινωνικά δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις του βιοτικού επιπέδου.
• Συνεχή μισθολογική εξέλιξη όλων των στελεχών μέχρι την αποστρατεία τους, ανεξάρτητα από το βαθμό που θα φέρουν κάθε φορά στην ενέργεια.
• Αναγνώριση της εργασίας ως επικίνδυνης και τη χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ήδη καταβάλλεται στον Δημόσιο Τομέα.
• Οριοθέτηση του καθηκοντολογίου όλου του αστυνομικού προσωπικού και θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης κατά βαθμό και Υπηρεσία, ώστε ο αξιολογούμενος να κρίνεται ανάλογα και με το βαθμό επικινδυνότητας των καθηκόντων του.
Η αστυνομία, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, δεν είναι απλά μια Δημόσια Υπηρεσία με συγκεκριμένο ωράριο.
Ο αστυνομικός έχει πολλές μεν υποχρεώσεις αλλά οι δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων του είναι τόσες που θα πρέπει η Πολιτεία να διευκολύνει το έργο του.
Η γενναιότητα και η αυτοθυσία των Ανδρών της Αστυνομίας να προστατεύει τον πολίτη από τα εγκλήματα κάθε μορφής τον καθιστά στην κορυφή της πυραμίδας των επικίνδυνων επαγγελμάτων.
Για πολλούς επάγγελμα, για εμάς που αγαπάμε την πατρίδα και το έθνος είναι λειτούργημα διότι τα εκατοντάδες θύματα στην οικογένεια της Αστυνομίας περίτρανα το αποδεικνύουν αυτό.
Στις μάχες που δίνει καθημερινά η Αστυνομία για την προστασία των εννόμων αγαθών, επιβάλλεται να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στο έργο της.
Ας σταθούμε όλοι μας δίπλα στο έργο του Έλληνα Αστυνομικού, αρωγοί στο δύσκολο καθημερινό αγώνα του για την ασφάλεια και προστασία των πολιτών και για την ομαλότητα.
Ο Έλληνας Αστυνομικός δεν είναι απέναντι στον πολίτη, αλλά το στήριγμα του κάθε πολίτη σε ότι ανάγκη επιβάλλουν οι επιταγές της κοινωνίας.