Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της λειψυδρίας βρίσκεται ο δήμος Πολυγύρου, ο οποίος έχει πέσει θύμα… νεροκλοπής από επιτήδειους που στερούν από πολίτες και επισκέπτες σημαντικό ποσοστό του πόσιμου νερού από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.
Το θέμα της παράνομης χρήσης πόσιμου νερού διαπίστωσε η νέα δημοτική αρχή, όταν, με το που ανέλαβε καθήκοντα, άρχισε να καταγράφει όλες τις γεωτρήσεις, προκειμένου να γνωρίζει πόσο νερό αντλείται και διακινείται στα δίκτυα. Συγκρίνοντας τα ευρήματα με την κατανάλωση που χρεώνεται στους δημότες, έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε σοβαρό έλλειμμα της τάξης του 50%.
«Από τις μετρήσεις που κάνουμε διαπιστώνουμε ότι το νερό που αντλούμε είναι πολύ περισσότερο από αυτό το οποίο χρεώνουμε. Ένα κομμάτι είναι απώλειες λόγω της παλαιότητας του δικτύου, ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε διαρροές, αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο κλέβεται. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόσο, αλλά εκτιμούμε ότι είναι ένα ποσοστό 30%», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο παραλιακό μέτωπο και ειδικότερα στην περιοχή Καλυβών – Γερακινής, περιοχές που έχουν σημαντική οικιστική ανάπτυξη, όπου υπάρχει γενικότερα θέμα έλλειψης νερού. «Τα προηγούμενα χρόνια ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας ήταν στην περιοχή των Καλυβών, που έδιναν νερό και στον Πολύγυρο. Με την υπεράντληση και με την εντατική καλλιέργεια ελιάς, κατέβηκε αρκετά ο υδροφόρος ορίζοντας και εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία οι περισσότερες γεωτρήσεις είναι υφάλμυρες στον κάμπο των Καλυβών. Ταυτόχρονα οι δύο οικισμοί αναπτύσσονται ραγδαία. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται εξοχικές κατοικίες και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οπότε οι ανάγκες για πόσιμο νερό είναι πολύ μεγάλες. Αυτοί οι παραλιακοί οικισμοί υδροδοτούνται από δίκτυο αγωγών αμιάντου, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε κάποια ενέργεια για να αντικατασταθούν. Οι αγωγοί περνούν μέσα από χωράφια και όχι από δρόμους ώστε να είναι ελέγξιμοι. Περνώντας μέσα από τα χωράφια είναι πολύ εύκολο κάποιος να τραβήξει παράνομα μία γραμμή και να πάρει νερό», εξήγησε ο δήμαρχος.
Μέτρα περιορισμού της απώλειας
Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι, πέραν των συστάσεων για περιορισμό της κατανάλωσης, ο δήμος από τον χειμώνα έκανε μία προεργασία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει της απώλειες. Παράλληλα, έχει αρχίσει ελέγχους για τη νεροκλοπή, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει ακόμα και μηνύσεις σε βάρος όσων προχωρούν σε τέτοιου είδους ενέργειες.
«Αποκαταστήσαμε αρκετά σημεία του δικτύου όπου υπήρχαν διαρροές. Επίσης, εγκαταστήσαμε δίκτυο μειωτών πίεσης στο παραλιακό μέτωπο, ώστε να εξοικονομήσουμε νερό. Ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους για να περιορίσουμε τη νεροκλοπή όσο μπορούμε και τα αποτελέσματα θα φανούν το επόμενο διάστημα. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υποβάλουμε και μηνυτήρια αναφορά σε βάρος όσων κλέβουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης, ούτως ώστε, πέραν των κυρώσεων που περιλαμβάνονται στον κανονισμό ύδρευσης, ο οποίος προβλέπει και πρόστιμο και διακοπή της υδροδότησης, να έχουν και ποινικές κυρώσεις, για να σταματήσει κάποια στιγμή το φαινόμενο. Δεν γίνεται κάποιοι λίγοι -γιατί δεν είναι μεγάλο το ποσοστό τους- να λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου», τόνισε ο δήμαρχος.
Πρόγραμμα ολιστικής διαχείρισης του νερού
Ταυτόχρονα, η διοίκηση του δήμου εξετάζει σχέδιο ολιστικής διαχείρισης του προβλήματος, προγραμματίζοντας σειρά παρεμβάσεων για να δοθεί οριστική λύση σε βάθος χρόνου.
«Το πρώτο έργο είναι να καταργήσουμε τους κεντρικούς αγωγούς αμιάντου, οι οποίοι περνούν μέσα από χωράφια και να κατασκευαστεί ένα καινούργιο δίκτυο, το οποίο θα περνάει παράλληλα από το οδικό δίκτυο, για να σταματήσουν και οι απώλειες λόγω διαρροών. Αυτό είναι ένα έργο περίπου 7 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα θέλουμε να υποβάλουμε πρόταση χρηματοδότησης για μία μονάδα επεξεργασίας νερού, ούτως ώστε να βελτιώσουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να κάνουμε μερική αφαλάτωση του νερού γεωτρήσεων που είναι υφάλμυρες, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακή χρήση. Τέλος, σχεδιάζουμε την αντικατάσταση και των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ.
Στον σχεδιασμό του δήμου περιλαμβάνεται και η αύξηση του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του νερού που θα καθαρίζεται στον νέο βιολογικό σταθμό του Πολυγύρου, εφόσον ολοκληρωθεί και το αποχετευτικό δίκτυο των Καλυβών και της Γερακινής.
«Αυτό είναι ένα ολιστικό σχέδιο που θα δώσει λύση στο ζήτημα της ύδρευσης, ενώ θα ενισχύσει και την άρδευση. Χρειάζεται βέβαια σοβαρή χρηματοδότηση. Είχα ήδη σχετικές επαφές στο υπουργείο Υποδομών και το επόμενο διάστημα θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, ώστε να υλοποιήσουμε το ολιστικό μας σχέδιο και να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα του νερού», κατέληξε ο δήμαρχος.
ΠΗΓΗ: Voria.gr