Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε, σήμερα, στην τηλεόραση του Action24 και τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη.
Με αφορμή το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα μας, επισήμανε: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που βλέπουμε σήμερα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε διαφορετικά το ρόλο του κράτους, της περιφέρειας, των δήμων, έτσι ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ανθεκτικές. Στόχος του προγράμματός μας είναι να γίνει η Αθήνα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προστατευτική, να μπορεί δηλαδή να προσφέρει καλύτερη καθημερινότητα στους πολίτες, περισσότερο οξυγόνο, καλύτερη ποιότητα αέρα, λιγότερο κυκλοφοριακό χάος.»
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων εξήγησε τι σηματοδοτεί η επιλογή του ονόματος «Αθήνα ΤΩΡΑ» για τον Συνδυασμό του, υπογραμμίζοντας: «Χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος άμεσα, δεν υπάρχει χρόνος. Το βλέπουμε και με τις εικόνες σήμερα. Πρέπει να αλλάξουμε τις πόλεις μας, τώρα. Για την Αθήνα έχουμε συγκεκριμένα σχέδια, όπως η ενίσχυση του πρασίνου, η ενεργειακή και κλιματική θωράκιση των σπιτιών, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, ώστε με ορθολογισμό, να βγάλουμε τα οχήματα από το κέντρο και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και έτσι να ελευθερώσουμε δημόσιο χώρο.»
Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με τον «Μεγάλο Περίπατο» της δημαρχίας Μπακογιάννη, τόνισε: «Ο “Μεγάλος Περίπατος” είναι ελάχιστα στρέμματα σε σχέση με τα 40.000 στρέμματα που έχει ο Δήμος της Αθήνας. Εδώ και τέσσερα χρόνια υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους. Το παραδέχτηκε με δηλώσεις του και ο κ. Μπακογιάννης. Εκτιμώ ότι αυτό το “ράβε-ξήλωνε” μας γυρίζει στο παρελθόν. Είναι η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξουμε.»
Παρουσιάζοντας την πρότασή του για την «πόλη των 15 λεπτών» ο Χάρης Δούκας εξήγησε ότι: «Η πόλη των 15 λεπτών είναι μία πόλη όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, πάρκα, χώρο για παιχνίδι) μέσα σε 15 λεπτά, με τα πόδια ή το ποδήλατο. Μέχρι τώρα υπήρχαν παραδείγματα μικρών πόλεων, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, που υιοθετούσαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το παράδειγμα ακολούθησαν και μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη. Μετά το τέλος της πανδημίας, οι κάτοικοι κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν αυτά τα μέτρα, οι ποδηλατοδρόμοι και οι πεζοδρομήσεις, θα είχαν μόνιμο χαρακτήρα. Στο 90% των περιπτώσεων συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα να παραμείνουν. Έχουμε, λοιπόν, μία νέα προσέγγιση. Εμείς σχεδιάζουμε μαζί με τους πολίτες τις γειτονιές και οι παρεμβάσεις αυτές θα αγκαλιάσουν όλη την Αθήνα. Δεν μας αρέσουν τα “μέτρα βιτρίνας” που υιοθετούνται χωρίς να υπάρχει κοινό όραμα. Για παράδειγμα τα “πάρκα τσέπης” μπορεί να λύνουν, τοπικά, κάποια μικροπροβλήματα, αλλά εάν δεν εντάσσoνται σε μία συνολική προσέγγιση, δε λύνουν το πρόβλημα. Η πόλη πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχέδιο και ανθρώπους και υπηρεσίες που το υπηρετούν.»
Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο Δήμο της Αθήνας, ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε: «Είναι ύβρις για τη Δημοκρατία. Έκανα ό,τι μπορούσα για να μην υπάρχει αυτή η υποψηφιότητα. Κάλεσα τους συνυποψήφιούς μου να στηρίξουν την σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ ή οποιαδήποτε άλλη τροπολογία, όπως συνέβη και στις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή υποψήφιος είναι ο ίδιος ο Κασιδιάρης και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο. Εγώ θα δώσω τη μάχη στις γειτονιές, υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας κατά του φασισμού και του ναζισμού. Είμαι σίγουρος θα υπάρξει βροντερή απάντηση στην κάλπη.»