Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα μας προχωρά σε συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, και σε κυμαινόμενη χάραξη της υφαλοκρηπίδας από τα έξι έως τα δέκα ναυτικά μίλια, κάτι το οποίο τελικά συνιστά εις βάρος μας εκχώρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας, εξέφρασε χθες από τις Συκιές ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Γιάννης Μάζης.
Ταυτόχρονα, ο κ.Μάζης τάχθηκε υπέρ της άμεσης οριοθέτησης και καθιέρωσης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον έτερο εισηγητή-ομιλητή, τον διεθνολόγο-μόνιμο λέκτορα της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, καθιστά πιο ισχυρή την προστασία του παράκτιου κράτους.
Οι διαλέξεις των δύο έγκριτων επιστημόνων-καθηγητών πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που φέτος είναι αφιερωμένο στη «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου». Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά και τεκμηριωμένα το θέμα «Γεωπολιτικές δυναμικές στο σύμπλοκο της Μεσογείου: Ελλάδα και Κύπρος», δίνοντας στη συνέχεια αναλυτικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες.
«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για τον δήμο μας, και για μένα προσωπικά, γιατί αυτοί οι τρεις άνθρωποι είναι αγαπημένοι φίλοι εδώ και πολλές δεκαετίες, τις δημόσιες παρεμβάσεις των οποίων παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Δυστυχώς τα κεντρικά μεγάλα ΜΜΕ δεν δίνουν χρόνο σε τέτοιου είδους ανθρώπους, ούτε και χώρο σ’ αυτές τις απόψεις. Για αυτό κάνουμε αυτή την προσπάθεια φέτος, για πρώτη φορά στον δήμο μας, να φωτίσουμε επιστημονικά τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας, τα θέματα των εθνικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας που τόσο πολύ αμφισβητούνται, με μια θεματική ενότητα που ασχολείται με τα κρίσιμα και επίκαιρα γεωπολιτικά θέματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προλογίζοντας τους δύο ομιλητές, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, που επιμελήθηκε το πρόγραμμα των διαλέξεων του 20ου Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται υπό τον συντονισμό της αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΕΥΝΣ, και δημοτικού συμβούλου, Ειρήνης Καγιαμπίνη.
«Έκνομες οι απαιτήσεις της Τουρκίας…»
«Παρατηρώντας τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όπως και προσωπικότητες, είτε συναδέλφους ακαδημαϊκούς είτε βουλευτές της κυβερνώσας παρατάξεως, και σε ορισμένες περιπτώσεις και της μείζονος αντιπολίτευσης, βλέπω ότι όλοι έχουν συμφωνήσει, είτε το λένε ευθέως είτε πλαγίως, σε μια κυμαινόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος από τα έξι μέχρι τα δέκα ναυτικά μίλια», ανέφερε ο καθηγητής Γιάννης Μάζης, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση διεθνών στοιχείων που παραπέμπουν σε «ανταγωνισμούς ισχύος». «Δεν θα πας εσύ ο ίδιος να υπονομεύσεις τις θέσεις σου και τα δικαιώματά σου, δίνοντας άλλοθι στην γείτονα χώρα να οικειοποιηθεί τις θέσεις σου ως επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα ο ομιλητής, κατέρριπτε το αφήγημα περί της μετατροπής του Αιγαίου πελάγους σε κλειστή θάλασσα, τονίζοντας ότι πρόκειται περί μύθου καθώς από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπονται ζώνες ναυσιπλοΐας. «Το να έχουμε μια κυμαινόμενη διεύρυνση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα έξι μέχρι τα δέκα ναυτικά μίλια, γιατί τα 12 δεν τα συζητάμε καν, όταν το ακούς αυτό αντιλαμβάνεσαι που πάει η κατάσταση. Ουσιαστικά λέει ότι ‘‘δεν μπορούμε να κλείσουμε το Αιγαίο, ούτε να μετατρέψουμε το πέλαγος σε ελληνική λίμνη’’! Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε έναν μύθο, γιατί αυτός που ασκεί μονομερώς το δικαίωμα είναι εξίσου υποχρεωμένος ταυτοχρόνως να δώσει και διέλευση. Ποιος είναι ο φόβος, λοιπόν; Κανένας. Τί, λοιπόν, προφασίζονται αυτοί οι κύριοι; Να εξετάσουμε τις έκνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, να μπούμε εμείς στη θέση των Τούρκων για να εκχωρήσουμε κυριαρχία; Θέλουμε, δηλαδή, να εκχωρήσουμε εις βάρος μας κυριαρχία;», υπογράμμισε με έμφαση.
Όπως τόνισε, «η γαλάζια πατρίδα των Τούρκων είναι ουσιαστικά η πρώτη φάση ενός υποτιθέμενου διαλόγου γιατί υπέχει θέση ανακηρύξεως / declaration ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Ελλάς ποτέ δεν έχει διανοηθεί να στείλει συντεταγμένες στο Γραφείο Ωκεανών και Θαλασσών του ΟΗΕ, πράγμα που έχει κάνει η Τουρκία. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι αν δεν πάρει το μισό Αιγαίο, τότε η ισχυρότερη η στρατηγική σημασία παραμένει στην Ελλάδα. Και επειδή η Ελλάς είναι προφανώς ανίκανη να αντιληφθεί ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος της στρατηγικής υπεραξίας στους τρυφερούς της ώμους, για αυτό το λόγο λέει ας το ξεφορτώσω λίγο από πάνω μου και να το δώσω στους απέναντι. Γιατί πας και το κάνεις αυτό; Πώς η Κύπρος το κατάφερε που δεν έχει ούτε καν στρατό κι εσύ δεν το καταφέρνεις», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάζης.
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ
«Γίνεται αντιληπτό ότι τα διάσπαρτα νησιά του Αρχιπελάγους, που το καθένα μπορεί να γίνει εύκολος στόχος επεκτατισμού, ιδίως από τον κυρίαρχο της ανατολικής ακτής του Αιγαίου (Τουρκία), πρέπει να προστατευθούν και να διατηρήσουν την ενότητα και τη συνοχή τους, τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και μεταξύ τους. Η εγγύτητα των ακτών της Τουρκίας προς τα νησιά, σε συνδυασμό με τον επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της γείτονος, που συνοδεύεται ιδίως την τελευταία 20ετία με φρενήρη στρατιωτικό εξοπλισμό, καθιστά ύψιστη προτεραιότητα την διασφάλιση της άμυνας και της ενότητας των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Τούρκοι απαιτούν, λοιπόν, τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, ώστε να αποτελέσουν εύκολη λεία στον τουρκικό επεκτατισμό! Εν’ όψει όμως των παραπάνω καθίσταται επιτακτική εθνική προτεραιότητα η ανάγκη της Ελλάδος να διασφαλίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία της, και την ενότητα και συνοχή του Αιγαιακού Αρχιπελάγους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
Όπως τόνισε, αναφερόμενος στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και σε μια σειρά συνθηκών, «κλειδί της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας και της κυριαρχίας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού είναι η ολοκλήρωση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, που θα προσδιορίσει, με βάση το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την δικαιοδοσία της χώρας μας, ενώ θα τα ξεχωρίσει από τα αντίστοιχα τουρκικά και από την ανοιχτή θάλασσα (διεθνή ύδατα), δηλαδή την κοινόχρηστη διεθνώς περιοχή του Αρχιπελάγους. Κανένα δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας δεν εμποδίζεται, ούτε δημιουργείται ‘‘κλειστή ελληνική λίμνη’’, όπως ισχυρίζεται η τουρκική προπαγάνδα».
Σύμφωνα με τον κ. Καρακωστάνογλου, «η Ελλάδα μπορεί να καθιερώσει διόδους με το καθεστώς του “πλου διέλευσης” για την εξυπηρέτηση της διεθνούς ναυσιπλοΐας», ενώ «το διεθνές δίκαιο συνιστά (υπό μορφήν ευχής) σε ημίκλειστες θάλασσες τη συνεργασία των παράκτιων χωρών τους, μόνο όμως στους τομείς της αλιείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της επιστημονικής (όχι εφαρμοσμένης), έρευνας και όχι στις γραμμές της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών κυριαρχίας ή οικονομικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και η θέσπιση της ΑΟΖ, που καλύπτει μεγαλύτερη έκταση ως 200 ν.μ., δημιουργεί μια ζώνη εδαφικής κυριαρχίας και οικονομικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή οικονομικής κυριαρχίας, που καθιστά πιο ισχυρή την προστασία και τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους. Σήμερα τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Και κάθε ολιγωρία και αυταπάτη θα πληρωθεί με υψηλό τίμημα και ανεπανόρθωτη ζημία. Η μεγιστοποίηση της γεωπολιτικής αξίας του χώρου του ελληνισμού επέρχεται με την οριστικοποίηση και αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδος και της Κύπρου, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Αιγαιακού αρχιπελάγους και τη στενή αμυντική και οικονομική διασύνδεση Ελλάδος και Κύπρου», τόνισε ο κ. Καρακωστάνογλου, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα άργησε πάρα πολύ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και κατεχόμενη κατά το 37% των εδαφών της, ήδη το 1988 επικύρωσε αυτό που η Τουρκία απεχθάνεται, δηλαδή τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Αναλύοντας το διεθνές δίκαιο, ο κ. Καρακωστάνογλου επισήμανε ότι «εκτός από τα νησιά, και οι βράχοι θα έχουν 12 ναυτικά μίλια πλήρους αιγιαλίτιδας ζώνης και 12 ν.μ. ακόμη συνορεύουσας ζώνης». «Αυτό ψυχανεμίστηκαν οι Τούρκοι κάποια στιγμή πριν το 1996 με τα Ίμια και άρχισαν να σκέπτονται πώς θα μπορέσουν να βρουν νησάκια, έστω μικρά, στο Αιγαίο που να μην φαίνονται ονομαστικά ως ελληνικά, έτσι ώστε να τα διεκδικήσει και να φτιάξει ένα ψηφιδωτό στο Αιγαίο με κατανομή της κυριαρχίας μεταξύ των δυο παράκτιων ακτών».
«Στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα στα 12 ναυτικά μίλια τότε η θέση της στο Αιγαίο θα έχει ενισχυθεί ιδιαιτέρως. Η Τουρκία βέβαια είναι ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απολύτως παράνομη απειλή χρήσης βίας (casus belli) που έχει εκτοξεύσει κατά της χώρας μας από το1995. Θα είναι, όμως, έκθετη διεθνώς γιατί θα έχει απορρίψει την δικαστική επίλυση του ζητήματος, που επίμονα προτείνει η Ελλάδα, και συνεπώς και το ισχύον -συμβατικά και εθιμικά- Δίκαιο της Θάλασσας, καθολικής δεσμευτικότητας για όλα τα κράτη», πρόσθεσε ο κ. Καρακωστάνογλου.